Ziare.com

Baconschi: Romania nu are pretentii teritoriale fata de Ucraina

de Ana Ilie
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 15:54

   

Baconschi: Romania nu are pretentii teritoriale fata de Ucraina
Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, ca Romania nu are pretentii teritoriale fata de Ucraina.

"Vreau sa dau un raspuns fara echivoc acestei intrebari. Romania sustine inviolabilitatea granitelor. Nu avem nicio pretentie impotriva integritatii teritoriale a altor tari", a raspuns Baconschi, aflat la Kiev, intrebarii unui jurnalist de la Interfax Ucraina, scrie Kiev Post.

Baconschi, a avut joi, in prima parte a vizitei oficiale in Ucraina, convorbiri cu omologul ucrainean, Konstantin Griscenko, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com.

Cei doi oficiali au abordat stadiul actual si modalitatile de dezvoltare a relatiei bilaterale, tematica europeana, cu accent pe cooperarea dintre Romania si Ucraina in contextul Parteneriatului Estic al UE si pe progresul si conditionalitatile in procesul negocierii Acordului de Asociere a Ucrainei la UE.

"Sprijinul Romaniei pentru parcursul european al Ucrainei este constant si va fi din ce in ce mai vocal. Speram ca atat Acordul de Asociere, cat si Acordul Aprofundat de Liber Schimb sa fie finalizate cat mai curand. Prin istoria, cultura si economia ei, Ucraina este un stat care apartine spatiului european", a subliniat seful diplomatiei romane.

La randul sau, omologul ucrainean a multumit partii romane pentru sustinerea aspiratiilor europene ale Ucrainei. "Sunt convins ca Protocolul semnat astazi intre cele doua ministere de externe in ceea ce priveste colaborarea in vederea integrarii tarii noastre in UE reprezinta un document important pentru relatia noastra bilaterala", a aratat Konstantin Griscenko.

Cei doi oficiali au abordat subiecte de interes comun pentru consolidarea relatiilor de buna vecinatate, cu accent pe dialogul politic si imbunatatirea activitatii formatelor mixte de lucru, cooperarea pe probleme privind protectia mediului si asigurarea protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. In context, seful diplomatiei romane a solicitat reluarea lucrarilor Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru protectia minoritatilor nationale.

"Sunt convins ca si standardele aplicate in respectarea drepturilor minoritatii romane din Ucraina si a minoritatii ucrainene din Romania vor creste conform standardelor Consiliului Europei si a normelor europene in general. Aceste doua comunitati reprezinta punti intre tarile si societatile noastre", a declarat Baconschi.

Seful diplomatiei romane a solicitat sprijinul omologului sau ucrainean pentru infiintarea ICR Kiev, infiintarea a doua birouri consulare in vestul Ucrainei, precum si pentru deschiderea unor puncte de trecere a frontierei in regim de trafic international.

Pe agenda discutiilor s-a aflat si cooperarea economica, in contextul in care volumul schimburilor comerciale din acest an va atinge 2 miliarde USD, in crestere cu 75% fata de 2010.

Cei doi oficiali au trecut in revista si aspecte de actualitate pe problematica de securitate, inclusiv reglementarea conflictului transnistrean.

Totodata, cei doi ministri au confirmat ca exista o reala vointa politica a ambelor parti pentru normalizarea rapida a relatiei bilaterale. Cei doi ministri au afirmat ca vor continua eforturile de modernizare a cadrului juridic bilateral. In context, ministrul Teodor Baconschi a adresat ministrului ucrainean invitatia de a intreprinde o vizita la Bucuresti in cursul anului viitor, astfel incat sa fie instituit un mecanism de consultare anuala intre ministrii de Externe.

La finalul convorbirilor oficiale, cei doi oficiali au semnat Acordul de cooperare intre Ministerul Justitiei al Romaniei si Ministerul Justitiei al Ucrainei, precum si Protocolul de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe al Romanie si Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei in domeniul integrarii europene.

Vizita sefului diplomatiei romane in Ucraina cuprinde primirile la Presedintele, Premierul si Presedintele Radei Supreme a Ucrainei. De asemenea, ministrul Baconschi se va intalni, joi, si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ucraina.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1592 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai de ce ar avea?

Cernauti, Cetatea Alba, insula Serpilor.... au fost dintotdeauna paminturi ucrainene fara picior de roman...

 

Si ca o ironie

a destinului,tatal ministrului de externe s-a nascut in Bucovina de Nord,in Hotin!!!Dar nu Teodor Baconschi e vinovat,ci Emil Constantinescu care a semnat,in 1997,tratatul cu Ucraina!Vezi Doamne,nu ne primeau americanii in NATO fara acest tratat!Romania l-a semnat,si degeaba!Am intrat abia in 2004 in NATO!

Insula Serpilor

Ma intreb daca stiati faptul ca Insula Serpilor a fost data de guvernul comunist in 1947 URSS-ului pe baza de proces-verbal. Si de ce cei care au facut acest cadou ar fi mai putin vinovati.

nu inversa rolurile, nu fa din calau victima!

ce cadou e ala, cu pistolul la tampla?

Romania nu poate avea pretentii oficiale fata de un teritoriu ,

ce ii apartine istoric...Declaratia este o amageala arunata haholilor, cu singurul scop de a le mangaia orgoliul prostesc si de a-i determina sa o lase balta cu Rusia, in privinta Transnistriei...Ucraina este ...pe duca.

 

flitu!

lasa bai raspopitule, ca zbori si tu si Ungureanu si PDL-ul vostru de unde v-ati cocotat! Vin altii, cu alte idei, sa speram ca vor fi romani adevarati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor