Romania nu permite intrarea in tara a urnei cu cenusa poetului Jozsef Nyiro

Marti, 22 Mai 2012, ora 17:19
7491 citiri
Romania nu permite intrarea in tara a urnei cu cenusa poetului Jozsef Nyiro

Autoritatile romane refuza sa permita intrarea pe teritoriul Romaniei, pe calea ferata, a urnei cu cenusa poetului maghiar Jozsef Nyiro, anunta organizatorii evenimentului, care au primit un raspuns din partea CFR.

Un organizator, Oliver Frater, a declarat ca toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenusa poetului au fost anulate.

Organizatorii asteapta "informatii prin canalele diplomatice obisnuite" din partea Guvernului roman pentru a gasi alte modalitati de transportare a ramasitelor pamantesti ale poetului.

Urna cu cenusa lui Nyiro va fi adusa la Cimitirul National din Budapesta miercuri, iar apoi ar urma sa fie dusa in Romania, pentru o reinhumare, la Odorheiu Secuiesc, pe 27 mai.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a reiterat luni ca Bucurestiul se opune planurilor de reinhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro in Odorheiu Secuiesc. Conform MTI, MAE a facut referire la activitatile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerand ca refuza reinhumarea pentru ca poetul maghiar a avut "o atitudine extremista, antisemita si a colaborat cu regimul fascist".

Cenusa poetului maghiar decedat la Madrid in 1953 a fost adusa in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificari in legatura cu pozitia Romaniei fata de reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro in Odorheiu Secuiesc.

"Ungaria doreste sa stie daca pozitia Romaniei sugereaza ca va tolera evenimentul sau va interzice reinhumarea lui Nyiro in Odorheiu Secuiesc", declara Laszlo Veress, seful de cabinet al presedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizand ca raspunsul Bucurestiului era asteptat pana luni.

Veress a precizat ca, daca Romania va interzice reinhumarea, Ungaria va gasi o solutie conforma cu legislatia romaneasca si cu "asteptarile spirituale" ale simpatizantilor lui Jozsef Nyiro. Ministerul roman al Afacerilor Externe a confirmat "invitarea", miercurea trecuta, a ambasadorului Ungariei la Bucuresti, pentru consultari in legatura cu intentia reinhumarii poetului maghiar Jozsef Nyiro in Odorheiu Secuiesc.

Potrivit Ministerului ungar de Externe, un oficial executiv din cadrul ambasadei, Adam Balazs, a dat curs convocarii, in lipsa ambasadorului Oszkar Fuzes. In cadrul discutiilor, oficialii romani au criticat eforturile ungare de a organiza reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro in Odorheiu Secuiesc. Balazs a transmis partii romane ca Guvernul ungar considera reinhumarea o problema de respect pentru poet, precum si un eveniment cultural. El a adaugat ca Guvernul ungar este deschis cooperarii cu noul Executiv roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Romania refuza intrare tren Jozsef Nyiro, #Romania refuza reinhumare Jozsef Nyiro , #MAE