Care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 23:59
18001 citiri
Care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?
Foto: Arhiva Ziare.com

Un conflict diplomatic intre Ungaria si Romania a izbucnit, miercuri, aparent neasteptat.

Ungaria a anuntat ca isi retrage sprijinul oferit Romaniei in ceea ce priveste aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Marius Lazurca la Ministerul maghiar de Externe, iar MAE roman a reactionat.

Conflictul care a generat aceasta desfasurare de forte a pornit de la desfiintarea, prin decizia instantei, a Liceului Teoretic Romano-Catolic, fapt echivalat de partea ungara cu 'un atac impotriva Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, copiilor, familiilor si procesului de restituire in Romania'.

Cum s-a ajuns insa, ca dupa trei ani de functionare, liceul sa se desfiinteze chiar la inceput de an scolar si elevii inscrisi aici sa fie mutati la alte licee in ultimul moment sau chiar sa nu fie relocati inca?

Liceul Teoretic Romano-Catolic a fost infiintat la solicitarea comunitatii maghiare impreuna cu Biserica Catolica, in iulie 2014.

Printr-o decizie a Inspectoratului Scolar Judetean Mures s-a hotarat ca, incepand cu anul scolar 2015-2016, se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures prin divizarea partiala a Liceului Teoretic Bolyai Frakas si a Colegiului National Unirea. In plus, s-a decis ca filiera vocationala romano-catolica de la Liceul Bolyai Farkas sa se transfere la acest liceu nou infiintat, ca si clasele I-VIII cu predare in limba maghiara de la Colegiul National Unirea.

Insa, in luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant.

Procurorii au aratat ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal.

In acest context, sustin procurorii, Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant''.

''Cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu incalcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca 'incepand cu anul scolar 2014-2015, sa se infiinteze o noua unitate de invatamant, cu personalitate juridica, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile si obligatiile privind autorizarea de functionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar si nedidactic, se transfera partial unitatii de invatamant de stat cu personalitate juridica, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic'.

In aceeasi zi, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care, incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef''.

Tribunalul Mures a anulat, la 14 iunie 2017, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant.

In consecinta, Inspectoratul Scolar Judetean Mures sustine ca din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Targu Mures nu mai exista.

Seful ISJ Mures, Ioan Macarie, a declarat, pentru AGERPRES, ca LTRC nu mai exista din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instantele de judecata, iar Hotararea Consiliului Local Targu Mures de organizare a retelei scolare, in care figura si acest liceu, a fost adoptata dupa 6 luni de la expirarea termenului final.

Potrivit sefului ISJ Mures, in ciuda hotararii judecatoresti definitive, LTRC a facut inscrieri, saptamana trecuta, inscriind 112 copii la clasa pregatitoare, in clasa a V-a si trei clase de liceu.

"Situatia este foarte simpla, noi am acordat clase de inceput in alte scoli: am suplimentat planul de scolarizare cu o clasa la Liceul Bolayi Farkas din Targu Mures, clasa a V-a nu am putut acorda fiindca nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unitati scolare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasa de cult romano-catolic pentru ca singura unitate scolara acreditata pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas.

Am solicitat Liceului Bolyai (cu limba de predare in limba maghiara, n.r.) sa primeasca o clasa si ne-au spus ca nu pot. Cei 112 copii despre care se spune ca s-au inscris la LTRC cred ca totusi sunt inscrisi si la alte scoli si toata populatia scolara maghiara, dupa absolvirea clasei a VIII-a se regaseste fie la liceu, fie la scoala profesionala".

Parintii elevilor sustin insa ca au fost "inselati" prin faptul ca nu au fost informati cu privire la finalitatea proceselor din instanta care au avut ca obiect anularea deciziei ISJ Mures de infiintare a LTRC.

2.000 de persoane au protestat in strada

Asa ca acestia, dar nu numai, in total 2.000 de persoane, au participat, miercuri, la un protest in fata Institutiei Prefectului - Judetul Mures.

"Facem apel la toate institutiile statului care sunt responsabile de situatia in care se afla Liceul Teologic Romano-Catolic si implicit copiii nostri sa remedieze cu efect imediat neajunsurile si erorile care au dus la aceasta situatie intolerabila, care afecteaza viitorul copiilor nostri.

Solicitam insistent asigurarea conditiilor necesare desfasurarii procesului educational, conform prevederilor constitutionale si dreptului pe care copiii il au: sa frecventeze scoala aleasa de ei, de parintii lor, fara a dezbina familii, frati de frati!

Cerem clarificarea statutului juridic al Liceului Teologic Romano-Catolic si solutionarea imediata a situatiei create. Dorinta noastra este ca Ministerul Educatiei sa rezolve acest caz printr-o hotarare de guvern sau ordonanta de urgenta", se arata in apelul parintilor.

De asemenea, parintii au solicitat Ministerului Educatiei sa prelungeasca mandatul directorului scolii, sa asigure in continuare angajarea profesorilor si buna functionare a procesului educational.

La manifestatie, denumita de catre organizatori "adunare publica", a participat, fara a lua cuvantul, si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, alaturi de fostul lider Unional, Marko Bela, precum si de numerosi parlamentari ai formatiunii.

Razboiul declaratiilor

Reactia Ungariei nu s-a lasat asteptata si a fost extrem de dura, incidentul degenerand intr-un adevarat conflict diplomatic. Intr-un comunicat al Budapestei, miercuri, se arata ca suspendarea activitatii liceului catolic de la Targu Mures este un atac asupra Bisericii Catolice si ca autoritatile din Romania pun intr-o situatie neplacuta sute de familii maghiare chiar inainte de inceperea scolii.

"Ungaria considera aceasta decizie drept un atac asupra Bisericii Catolice, asupra minoritatilor maghiare, a copiilor, a famiilor afectate. Este un gest foarte neprietenos si serios al Romaniei", se arata in comunicat.

In replica, MAE roman considera ca Budapesta a transformat subiectul Liceul Teologic din Targu Mures intr-unul de campanie electorala.

"Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in niciun fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania, in subiect de campanie electorala in Ungaria (...) ", se mai arata in comunicatul MAE, venit la cateva ore de la decizia Budapestei.

"Totodata, trebuie tinut cont de faptul ca orice institutie de invatamant din Romania trebuie sa respecte fara exceptie legea romana, aceasta nefiind aplicata discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de alta natura. Conditiile infiintarii si functionarii acestui liceu reprezinta o chestiune ce tine de resortul instantelor romane, cu ale caror decizii nu se poate interfera, conform principiului independentei justitiei", se mai arata in comunicatul MAE.

Tudose: Intotdeauna inainte de alegeri in tara vecina incep si la noi probleme

Si premierul Mihai Tudose a situat conflictul cu Ungaria in perspectiva algerilor din aceasta tara. "Cred ca se pot linisti lucrurile si vedem ca intotdeauna inainte de alegerile din tara vecina au inceput si la noi probleme mai mici sau mari", a spus Tudose, miercuri seara, la un post tv.

De asemenea, prim ministrul s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia conflictului diplomatic. El a spus ca nu crede ca Ungaria va strica relatiile diplomatice cu tara noastra.

"Eu nu cred ca Ungaria va strica in asemenea hal relatiile diplomatice cu noi si interesele economice comune, pentru ca nu numai noi avem interese economice in Ungaria, si domniile lor au aici. Nu cred ca vom ajunge acolo", a spus premierul.

Intrebat de conflictul "alimentat" de Budapesta, Mihai Tudose a replicat: "Cred ca il alimentam si noi discutand despre asa ceva. E vorba aia, cu bagatul batului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei sa poata sa iasa sa apere cei 2 milioane de cetateni care nu stiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Stiti foarte bine, au toate drepturile posibile".

Seful Guvernului a adaugat ca intreaga situatie tensionata diplomatic este rezultatul unei interpretari gresite. "Eu nu cred ca statul ungar va juca la un asemenea nivel si cred ca de fapt este o interpretare un pic eronata", a spus Tudose. El a apreciat ca respectiva situatie care a dus la reactia Ungariei este "o problema si in justitie, si o greseala de comunicare si o greseala de abordare a Consiliului Local".

Miza mare pentru Romania

Miza este insa una mare pentru Romania. Joi si vineri au loc discutiile pentru aderarea Romaniei la OECD, o decizie finala urmand sa fie luata in toamna.

Pe siteul MAE se arata ca aderarea Romaniei la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe romane.

Principalele beneficii ale Romaniei ca urmare a aderarii la OCDE sunt:

- apartenenta la clubul restrans al economiilor dezvoltate si recunoasterea implicita, la nivel global, a statutului sau de economie de piata functionala si democratie consolidata, cu impact asupra ratingului de tara si atragerii investitiilor straine;

- imaginea favorabila a Romaniei atat fata de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cat si fata de statele din regiune cu aspiratii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc.);

- accesul la informatiile necesare in domeniile prioritare pentru Romania (cadrul de guvernare, reforma legislativa, anti-coruptia, politica fiscala, infrastructura de transport, agricultura, educatia etc.);

- accesul Romaniei la instrumentele si centrele de decizie economica ale OCDE si posibilitatea de a contribui la guvernanta economica globala;

- asistenta in materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodica de evaluari ale politicilor Romaniei in domenii specifice (peer review) si emiterea recomandarilor privind imbunatatirea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#liceu tensiuni diplomatice Ungaria Romania, #liceu teoretic romano catolic Targu Mures, #liceu ilegat Targu Mures, #Tudose liceu Targu Mures , #MAE