Cazul medicului roman lasat fara copii si condamant la inchisoare in Finlanda. Ce a facut MAE?

Duminica, 21 Mai 2017, ora 22:19
7372 citiri
Cazul medicului roman lasat fara copii si condamant la inchisoare in Finlanda. Ce a facut MAE?
Foto:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ambasada Romaniei la Helsinki sustin ca s-au implicat si sunt in permanenta legatura cu medicul roman Camelia Smicala care a fost condamnata la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru defaimarea si agresarea autoritatilor finlandeze dupa ce acestea i-au luat copiii.

MAE transmite intr-un comunicat publicat pe site ca ambasada romana a intreprins multiple demersuri de asistenta consulara si ca a intervenit in repetate randuri pe langa serviciile locale de asistenta sociala si protectie a copiilor, autoritatile judiciare competente si Ministerul Afacerilor Externe finlandez.

Citeste si Protest la Ambasada Finlandei la Bucuresti: Suntem pregatiti sa incepem un razboi diplomatic cu aceasta tara

In document se mai spune ca mama copiilor a beneficiat de asistenta consulara constanta a misiunii diplomatice romane de la Helsinki, prin prestarea unor servicii consulare, precum eliberarea unor certificate de nastere romanesti pentru cei doi copii nascuti in Finlanda.

MAE mentioneaza ca reprezentantii ambasadei au intervenit la nivel diplomatic in sprijinul acesteia pe langa Ministerul Afacerilor Externe finlandez si au consiliat-o cu privire la demersurile intreprinse pe langa autoritatile finlandeze.

In document se mai spune ca medicul a fost primit de catre ambasadorul Romaniei la Helsinki ori de cate ori a solicitat acest lucru, dar ca s-a prezentat si la sediul MAE atunci cand a fost in Romania.

MAE mai spune ca acest caz a fost abordat de catre conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si de catre Ambasada Romaniei la Helsinki, in cadrul discutiilor oficiale, cu Ambasadorul Finlandei la Bucuresti si cu alti demnitari finlandezi.

Mai mult, misiunea diplomatica romana la Helsinki a solicitat inclusiv dreptul de a-i vizita pe cei doi copii minori ai medicului roman, dar solicitarea a fost respinsa insa de autoritatile finlandeze, care au invocat interesul superior al minorilor.

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie a transmis in luna iunie 2016 o solicitare de repatriere a celor doi copii, in vederea integrarii in familia biologica extinsa din Romania prin incredintarea lor spre crestere si educare bunicilor materni. Solicitarea a fost inaintata pe cale oficiala de Ambasada Romaniei la Helsinki catre autoritatile finlandeze, care nu au dat curs insa acestei solicitari, prevalandu-se de competenta jurisdictionala exclusiva a instantelor finlandeze, in conformitate cu normele de drept european in materie", se mai arata in document.

Mai mult, ambasadorul Romaniei in Finlanda si consulul Ambasadei Romaniei la Helsinki au asistat la cele doua termene ale procesului penal in cauza, noteaza MAE.

"Precizam ca atat doamna Camelia Jalaskoski, cat si ambii minori rezultati din casatoria incheiata in Finlanda detin dubla cetatenie, romana si finlandeza, si au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autoritatilor finlandeze, cetatenia efectiva atat a mamei, cat si a minorilor, este cea finlandeza, care prevaleaza in raport cu cetatenia romana, aspect invederat constant de catre partea finlandeza cu ocazia solicitarilor si demersurilor diplomatice si de asistenta consulara ale Ambasadei Romaniei la Helsinki.

Pe de alta parte, in conformitate cu prevederile art. 5 lit. h) din Conventia de la Viena din 1963 cu privire la relatiile consulare, oficiile consulare pot apara interesele propriilor cetateni minori numai in limitele fixate de legile si regulamentele statului de resedinta. MAE si Ambasada Romaniei la Helsinki vor acorda in continuare intreaga asistenta consulara posibila in beneficiul cetatenei romane", se incheie comunicatul.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#MAE romanca inchisoare Finlanda, #MAE romanca copii Finlanda, #MAE medic roman Finlanda , #MAE