Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai multe sectii de votare din strainatate vor fi in Italia

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 18:46
3210 citiri
Cele mai multe sectii de votare din strainatate vor fi in Italia

Romanii din strainatate vor putea vota la alegerile europene din 26 mai in 441 de sectii de votare, cele mai multe, 76, in Italia.

Locatia acestora a fost stabilita dupa consultari cu comunitatile de romani din tarile respective.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, joi, lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European care va avea loc la data de 26 mai 2019.

Numerotarea sectiilor de votare a fost stabilita prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat in Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019.

Cetatenii romani care in ziua votului se afla in strainatate vor putea vota la una dintre cele 441 de sectii de votare. Acestea sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, in cadrul consulatelor onorifice, dar si in alte locatii.

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franta (17), Austria (9), Belgia (8).

"Mentionam ca la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizeaza un numar record de sectii de votare. Astfel, prin comparatie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 si 2007 - cand au fost organizate 190 de sectii), anul acesta se organizeaza cu 251 mai multe sectii de votare. Comparativ cu referendumul national pentru revizuirea Constitutiei din 2018 (378 de sectii), vor fi organizate 63 de sectii in plus, iar in comparatie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 sectii), cu 24 mai multe sectii de votare", a transmia MAE.

Reprezentantii Ministerului precizeaza ca "lista sectiilor de votare a fost stabilita pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale Romaniei, care au tinut cont de consultarile cu comunitatile romanesti din strainatate, de solicitarile acestora de organizare a unor sectii noi si de evaluarea modului in care s-au desfasurat procesele electorale anterioare in strainatate".

Potrivit legislatiei in vigoare, in cadrul acestui scrutin, cetatenii romani care sunt inscrisi in listele electorale ale altor state membre UE pot sa-si exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European numai dupa ce dau o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu si-au exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin pentru membrii in Parlamentul European din statul membru UE in ale carui liste electorale este inscris.

Pentru a isi exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina un act de identitate romanesc valabil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#votare Italia diaspora alegeri MAE , #MAE