Atentie, turisti! Olanda, risc de gripa aviara

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 11:03
3147 citiri
Atentie, turisti! Olanda, risc de gripa aviara
Foto: Nature

Romanii care vor sa plece in Olanda sau care se afla deja acolo sunt avertizati de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la depistarea unor noi focare de gripa aviara.

"Ministerul olandez al Afacerilor Economice a anuntat, la 21 noiembrie 2014, aparitia celui de-al treilea focar de gripa aviara, la doua ferme de pasari din localitatea Kamperveen, provincia Overijssel. Natura exacta a virusului identificat la aceasta ferma nu a fost, inca, oficial anuntata, dar se cunoaste ca apartine tulpinei H5", se precizeaza intr-un comunicat MAE remis vineri seara Ziare.com.

Totodata, reprezentantii ministerului au anuntat ca autoritatea olandeza pentru alimentatie si protectia consumatorilor "va proceda la distrugerea completa a fermelor. La alte 34 de ferme de pasari, situate pe o raza de 10 km distanta de ferma din Kamperveen vor fi efectuate teste de gripa aviara. A fost interzis transportul de pasari de curte, oua, gunoi de grajd, precum si folosirea asternutului pentru animale".

Autoritatile olandeze au informat ca riscul imbolnavirii pasarilor de curte cu virusul gripei aviare este mare, dar in cazul oamenilor, acest risc este limitat.

In prezent, au fost recomandate masuri de protejare doar persoanelor care vin in contact direct cu pasarile contaminate cu virusul gripei aviare.

Avertismentul MAE vine in conditiile in care oficialii din sanatate au luat masuri drastice la ferme de pasari din Olanda si Marea Britanie, dupa ce s-a depistat prezenta virusului gripei aviare. Zeci de mii de pui si rate au fost sacrificate pentru a evita raspandirea virusului.

Gripa aviara depistata in Olanda si Marea Britanie

Ulterior, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca va face controale la fermele de pasari din Romania, dupa ce a fost informata de Comisia Europeana cu privire la focarele de gripa din Olanda, Marea Britanie, precum si din Germania.

Alerta de gripa aviara: ANSVSA controleaza fermele de pasari

Ramura virusului detectata in aceste tari este letala pentru pasari si este potential transmisibila la oameni. Totusi, virusul H5N8 nu a fost detectat niciodata la oameni.

D.T.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#MAE avertisment gripa aviara, #MAE avertisment gripa aviara Olanda, #gripa aviara Olanda , #MAE
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Romani, feriti-va sa mai mancati si lebedele de pe lacurile olandeze