MAE considera nefondate acuzatiile venite de la Consiliul Europei in dosarul CIA

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 13:42
1684 citiri
MAE considera nefondate acuzatiile venite de la Consiliul Europei in dosarul CIA
Foto: Arhiva

MAE a luat nota de comentariul Comisarului CoE pentru Drepturile Omului, privitor la presupusa complicitate a statelor europene in programul CIA de detentie si transfer, si isi mentine pozitia in acest dosar, subliniind ca acuzatiile sunt nefondate.

Fata de respectivele afirmatii, autoritatile romane si-au exprimat in mai multe randuri pozitia, considerand-le nefondate. Credibilitatea si veridicitatea acestor informatii si surse, asa cum sunt preluate si in comentariul Comisarului Hammarberg, nu pot fi verificate, atrage atentia MAE.

MAE isi mentine pozitia exprimata anterior cu privire la acest subiect si anume aceea ca Romania nu detine niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul tarii noastre au existat centre de detentie secrete ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

In urma anchetelor demarate de autoritatile romane (in 2005 si 2008), a rezultat ca nu exista niciun fel de dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

In context, MAE reaminteste ca Romania este parte la Conventia ONU de combatere a torturii si a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, a Conventiei Europene de combatere a torturii si a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante. Romania a condamnat ferm orice practici de tortura in orice circumstante si oriunde pe glob.

In plus, ca membru al comunitatii de valori occidentale, Romania este profund atasata statului de drept, institutiilor democratice, promovarii si apararii drepturilor omului. In acest spirit responsabil a fost abordat si dosarul mentionat de oficialul Consiliului Europei.

Hammarberg declara luni ca inchisoarea secreta a CIA din Romania ar fi fost deschisa in apropiere de Bucuresti in 23 septembrie 2003, imediat dupa inchiderea celei din Polonia, iar cel putin un suspect de terorism a fost adus direct pe aeroportul Baneasa, pe timpul noptii. Operatiunile CIA ar fi continuat in Romania mai mult de doi ani.

Intr-o ancheta din 2007, elvetianul Dick Marty a acuzat 14 guverne europene ca au permis centre de detentie secrete CIA sau transferuri extraordinare intre 2002 si 2005.

Autoritatile romane, indiferent de culoare politica, au negat constant si vehement, de-a lungul anilor, acuzatiile privind existenta unor centre secrete ale CIA in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#MAE acuzatii nefondate, #inchisori CIA teritoriul Romaniei , #MAE