MAE sprijina Marea Britanie in razboiul diplomatic cu Rusia, declansat de otravirea lui Skripal

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:50
5010 citiri
MAE sprijina Marea Britanie in razboiul diplomatic cu Rusia, declansat de otravirea lui Skripal
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca se declara solidar cu Marea Britanie si condamna ferm folosirea unui agent neurotoxic in Salisbury. Declaratia MAE vine dupa ce Londra a anuntat expulzarea a 23 de diplomati rusi in acest scandal.

"Ne exprimam solidaritatea cu Regatul Unit si condamnam ferm folosirea unui agent neurotoxic in Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat", se arata in mesajul postat de Ministerul Afacerilor Externe pe contul de Twitter.

Londra urmeaza sa expulzeze 23 de diplomati rusi, dupa ce Moscova a refuzat sa explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit impotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury, a anuntat miercuri premierul britabic Theresa May in Parlament, relateaza BBC News.

Diplomatii au la dispozitie o saptamana sa paraseasca regatul.

Ei au fost identificati ca fiind "ofiteri de informatii nedeclarati", a declarat premierul britanic.

Rusia neaga ca a fost implicata in tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia.

Moscova a refuzat sa coopereze in acest caz pana la ultimatumul dat de Londra, miezul noptii de marti spre miercuri.

May a acuzat miercuri Rusia, in Camera Comunelor, de "dispret" fata de incercarea Londrei de a obtine o explicatie cu privire la tentativa de asasinat, scrie The Associated Press.

Ea a subliniat ca actiunile Rusiei "reprezinta o folosire ilegala a fortei" pe teritoriul britanic.

Sefa Guvernului a anuntat de asemenea o serie de sanctiuni economice si diplomatice - inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel inalt cu Rusia si de a cere familiei regale sa nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal in Rusia.

Ambasadorul rus in Marea Britanie a apreciat miercuri ca modul in care se comporta Londra in ancheta cu privire la otravirea lui Skripal reprezezinta o "provocare".

Aleksandr Iakovenko a declarat pentru Sky News, dupa ce a plecat de Foreign Office, miercuri, ca actiunile britanice sunt "absolut inacceptabile si consideram asta o provocare". El nu a oferit alte precizari in acest sens.

Serghei Skripal si fiica sa, otraviti pe 4 martie, se afla in stare critica de atunci.

"Noi credem ca masurile luate de Guvernul britanic nu au nimic de a face cu situatia de la Salisbury", a mai declarat Iakovenko.

Ministrul rus al Industriei si Comertului Denis Manturov a subliniat miercuri, citat de agentii ruse, ca Moscova si-a incheiat eforturile de distrugere a armamentului chimic, in noiembrie, si ca nu detine armament chimic.

Manturov raspundea astfel unei intrebari cu privire la acuzatii britanice referitoare la folosirea agentului neurotoxic militar novicioc, dezvoltat de Uniunea Sovietica, folosit in otravirea fostului colonel din cadrul serviciilor militare de informatii ruse GRU Serghei Skripal in Anglia.

Reactia NATO

NATO a anuntat miercuri sa isi sustine aliatul britanic si a promis sa ajute Londra in ancheta cu privire la otravirea fostului spion.

Alianta si-a exprimat "ingrijorarea profunda fata de prima utilizare ofensiva a unui agent neurotoxic" pe teritoriul NATO, de la infiintarea blocului militar occidental in 1949.

NATO a indemnat Moscova sa raspunda intrebarilor Londrei cu privire la novicioc, agentu lneurotoxic folosit pentru otravirea fostului agent.

Alianta a anuntat miercuri, intr-un comunicat, in urma unei reuniuni a ambasadorilor NATO, ca a "convenit ca atacul reprezinta o incalcare clara a normelor si acordurilor internationale".

Londra a solicitat miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care sa discute despre ancheta cu privire la atacul cu agent neurotoxic asupra lui Skripal si fiicei sale.

Foreign Office a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter ca a solicitat o reuniune "urgenta", pentru a-i informa pe membrii Consiliului cu privire la ancheta privind atacul de la 4 martie.

Citeste si interviul acordat Ziare.com de conf. univ. Armand Gosu, analist de politica externa specializat in spatiul ex-sovietic: "Rusia a simtit miros de sange". Vrea Putin umilirea Londrei? Ce nu se leaga in scandalul spionului otravit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#MAE solidar UK spion otravit, #MAE sprijin Marea Britanie, #razboi diplomatic UK Rusia , #MAE
Comentarii