Moscova, multumita de cooperarea dintre companiile energetice din Rusia si Romania

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 22:30
1933 citiri
Moscova, multumita de cooperarea dintre companiile energetice din Rusia si Romania

Moscova este multumita de ritmul cooperarii intre companiile energetice din Rusia si Romania, a declarat, miercuri, la Bucuresti, prim-adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Denisov, care a dat ca exemplu inaugurarea la Soci a unui nou gazoduct submarin construit de o companie romaneasca.

Intrebat despre interesul Rusiei de a participa la privatizarea Romgaz si Transgaz, prim-adjunctul ministrului rus de Externe a aratat ca nu este persoana care poate da un raspuns direct si imediat, dar a mentionat ca Moscova este multumita de ritmul cooperarii intre companiile energetice din Rusia si Romania.

"Sunt mai multe exemple bune pentru a evidentia aceasta cooperare, cum ar fi cel de acum doua zile, cand, in prezenta premierului Vladimir Putin, a fost pus in functiune la Soci un nou gazoduct submarin construit de o companie romaneasca si stiti ca aceasta tehnologie nu este doar una specifica pentru constructia gazoductelor curate, este si o tehnologie adecvata cu secolul 21", a afirmat oficialul rus.

El si-a exprimat speranta ca aceasta cooperare intre Rusia si Romania va continua si a adaugat ca o companie petroliera ruseasca intentioneaza sa inceapa foraje de explorare petroliera in platoul continental romanesc de la Marea Neagra, precizand ca "mai sunt multe proiecte de acest fel".

"Daca noi ne unim, asa cum spun cei din domeniul petrolului si gazelor, capacitatile si ne dezvoltam cooperarea in cadrul unor proiecte comune, atunci sunt sigur ca guvernele din ambele tari vor sustine astfel de planuri", a conchis prim-adjunctul ministrului rus de externe, sugerand ca in relatia bilaterala au aparut semne ale dezghetului diplomatic generat de pragmatismul economic, asa cum au pledat in ultimii ani oficialii romani.

Declaratia adjunctului lui Serghei Lavrov intervine in conditiile in care presedintele Traian Basescu a anuntat marti, intr-un interviu pentru Financial Times, ca Romania va lansa o noua serie de privatizari in saptamanile viitoare, oferind pachete minoritare de actiuni in sase dintre companiile energetice controlate de stat, intre care Romgaz si Transgaz.

Cooperarea economica romano-rusa

Transgaz, companie actionara in consortiul Nabucco, a colaborat cu Gazprom pentru studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din gazoductul South Stream pe teritoriul romanesc. Conducta South Stream, considerata o rivala a gazoductului Nabucco, ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, pornind de pe litoralul rus pana in orasul bulgaresc Varna, unde se va ramifica in doua - un segment va merge spre sud-vest catre Italia si celalalt catre nord-vest, spre Austria.

Specialistii considera ca cea mai mare provocare pentru proiect va fi constructia segmentului submarin al conductei.

Mult timp reticenta in ceea ce priveste South Stream si o ferventa sustinatoare a proiectului Nabucco, Romania a declarat in ultimii ani ca nu se va lasa ocolita de niciun proiect energetic major din regiune.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri cu Igor Ziuzin, presedinte al Consiliului de Administratie al grupului Mechel. Marti, omul de afaceri rus a fost primit de premierul Emil Boc. Reprezentantii Mechel, companie prezenta de opt ani pe piata industriei metalurgice din Romania, au declarat marti ca au asteptari "ceva mai mari de la Romania". Grupul rus Mechel a inaugurat, tot marti, un nou complex de elaborare a otelului la combinatul siderurgic Otelu Rosu din judetul Caras Severin, o investitie de 48,7 milioane dolari.

In ceea ce priveste gazoductul submarin construit de romani in Rusia - dat exemplu, miercuri, de viceministrul rus de externe - compania care a construit conducta inaugurata de premierul Vladimir Putin la Soci este Grup Servicii Petroliere (GSP), ce apartine de Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu.

Contractul a fost semnat in noiembrie 2009, in urma castigarii unei licitatii. "GSP va construi conducta de gaze lunga de 150 km, din Djubga (Rusia) catre Soci, care are iesire la Marea Neagra. Obiectivul este asigurarea cu gaze naturale pentru teritoriul Krasnodar si a zonei de coasta a Marii Negre, adica Soci si Tuapse", declara, la 4 decembrie 2009, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Grupului Upetrom, Radu Petrescu.

Declaratia intervenea in conditiile in care in dezbaterea televizata dintre Traian Basescu si Mircea Geoana din campania electorala din 2009, actualul sef al statului roman, Traian Basescu, l-a intrebat pe contracandidatul sau daca stie care este cel mai important contract semnat in ultimele 30 de zile intre Romania si Rusia. Basescu si-a lamurit contracandidatul ca este vorba despre un contract de 250 de milioane de dolari intre trustul de constructii petroliere Constanta semnat cu Gazprom pentru contructia unei conducte submarine. "Romania nu are relatii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relatii", i-a spus Basescu lui Geoana.

Eximbank, al carei presedinte este Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, a anuntat a doua zi dupa dezbaterea prezidentiabililor din 2009 ca a aprobat o garantie de 70 milioane dolari, la solicitarea Grup Servicii Petroliere (GPS), pentru contractul de 269 miloane de dolari incheiat de GSP cu firma Stroigazmontaj, prin care GSP urma sa construiasca un gazoduct de 150 km pentru Gazprom.

Conducta a fost inaugurata luni, 6 iunie 2011, de premierul Vladimir Putin. "Acest proiect are o mare importanta, nu numai pentru facilitatile Jocurilor Olimpice, ci pentru intreaga zona Soci, pentru sudul Rusiei, pentru intreaga zona de coasta", a spus premierul rus la inaugurare. "Are 170 kilometri lungime. Mare parte - 90% - merge pe fundul marii. Am ales aceasta ruta special pentru a minimiza, pentru a reduce chiar la zero impactul asupra ecosistemului de coasta. Acest lucru ne permite sa mentinem neatins mediul inconjurator de acolo, care este o sursa de mandrie pentru noi si pe care milioane de oameni din Rusia il iubesc", a subliniat Putin.

In ceea ce priveste forajele de explorare din Marea Neagra la care participa rusii si la care s-a referit adjunctul lui Lavrov, este vorba despre un consortiu format din companiile Lukoil Overseas si Vanco International, care a semnat in februarie anul acesta nun acord de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale din Romania (ANRM). Documentul prevede explorarea si dezvoltarea a doua perimetre din sectorul romanesc al Marii Negre.

Prim-adjunctul ministrului rus de externe a participat miercuri la Bucuresti la reuniunea ministrilor de externe din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN). Prezenta oficialului rus la Bucuresti intervine in conditiile in care Rusia va prelua presedintia OCEMN de la Romania, care a avut mandatul la conducerea organizatiei in perioada ianuarie-iunie 2011.

Denisov este cel de-al doilea oficial rus care vine la Bucuresti dupa ce la 7 aprilie un alt adjunct al ministrului rus de externe, Vladimir Titov, a participat la o runda de consultari cu secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE roman, Bogdan Aurescu.

La finalul discutiilor, delegatii din Romania si Rusia au decis sa dea un nou impuls cooperarii economice si au cazut de acord sa organizeze in perioada urmatoare contacte pe linia ministerelor de resort care sa faciliteze reluarea lucrarilor Comisiei economice mixte, informa un comunicat al MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania Rusia, #romania relatie rusia, #rusia cooperare romania , #MAE
Comentarii