Rusia cere Romaniei sa renunte la scutul de la Deveselu "cat nu e prea tarziu" - Reactia MAE (Video)

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 08:44
7809 citiri
Rusia cere Romaniei sa renunte la scutul de la Deveselu "cat nu e prea tarziu" - Reactia MAE (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Rusia ne-a avertizat ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare, cerand Romaniei si SUA sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu", Ministerul de Externe de la Bucuresti a venit marti dimineata cu unele precizari.

"Declaratia domnului Mihail I. Ulianov, director al departamentului de neproliferare si controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, facuta cu prilejul dezbaterilor Comisiei I din cadrul celei de a 70-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU de la New York, nu aduce elemente de noutate.

Pozitiile partii romane, a celei americane si a NATO in legatura cu dezvoltarea capabilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atat Federatiei Ruse, cat si publicului larg cu diverse ocazii", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Rusia cere Romaniei si SUA sa renunte la sistemul antiracheta "cat nu este prea tarziu"

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (Aegis, conform terminologiei NATO) "risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale", a spus luni Mihail Ulianov. "Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare", a acuzat oficialul rus.

In schimb, MAE sustine ca Romania si SUA au reiterat recent "natura exclusiv defensiva a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, precum si utilizarea sa in scop de legitima aparare, in conformitate cu prevederile Cartei ONU si ale dreptului international".

"Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol.

Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu", explica documentul MAE mentionat mai sus.

In plus, Ministerul de Externe arata ca sistemul Aegis Ashore "nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene".

Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania prevede ca interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat, mai arata MAE.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia ameninta Romania reactia MAE , #MAE
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza harris_bmb
harris_bmb
rank 5
Rusia cere Romaniei sa renunte la scutul de la Deveselu