Tezaurul de la Moscova, pe lista de prioritati a politicii externe

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 23:08
2472 citiri
Tezaurul de la Moscova, pe lista de prioritati a politicii externe

Programul de guvernare aloca un spatiul important politicii externe, care va continua sa aiba, in mare parte, aceleasi prioritati ca si guvernele anterioare: Parteneriatul cu SUA, romanii din tarile vecine, in special din Serbia si Ucraina, dar si relatia cu Rusia, unde este mentionat si tezaurul.

"Castigarea detasata a alegerilor parlamentare de catre o alianta politica in care se regasesc exponentii curentelor ideologice aflate in plina revenire la nivel european si conturarea celei mai largi sustineri parlamentare, pentru cel mai stabil guvern din ultimul deceniu, creeaza premise favorabile creionarii si promovarii celei mai solide si ambitioase constructii de politica externa romaneasca, dupa aderarea la NATO si integrarea in UE", se arata in document.

Totodata, Programul prevede ca diplomatia romana va urmari, "ca scop esential al politicii externe a Romaniei, ridicarea si consolidarea profilului international al tarii".

"Investit cu noi atributii si responsabilitati, MAE are capacitatea sa devina nodul central al unei retele cu geometrie variabila de promovare a marilor proiecte de politica externa, care nu se mai rezuma doar la actiuni diplomatice. Prin consecventa, seriozitate si dinamism, Guvernul Romaniei va actiona cu responsabilitate pentru intarirea credibilitatii si respectabilitatii internationale ale Romaniei, pentru realizarea obiectivelor internationale ale Romaniei si pentru asigurarea cu prioritate a protectiei intereselor cetatenilor sai", se mai mentioneaza in text.

Ca "directii de actiune" se are in vedere cresterea si consolidarea profilului si rolului Romaniei in cadrul UE, in conditiile create de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, sustinerea activa a demersului si eforturilor de integrare europeana ale Republicii Moldova, initierea procesului de pregatire a exercitarii in bune conditii a Presedintiei Consiliului UE in anul 2019, precum si sustinerea optima a intereselor Romaniei in negocierea noii perspective financiare a UE (2014-2020), mai ales in ce priveste obtinerea unor alocari importante pentru Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.

Sunt mentionate si "eternele" probleme: finalizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe baza progreselor "reale si necesare", si aderarea la spatiul Schengen.

"Demersul partii romane va pleca de la compromisul propus de Presedintia poloneza a Consiliului UE si, ulterior, de presedintele Consiliului European in martie 2012: aderarea cu frontierele maritime si aeriene intr-o prima etapa si ridicarea ulterioara a controalelor la frontierele terestre. Romania va intensifica dialogul cu statele membre, atat la nivel guvernamental, cat si la nivel parlamentar", precizeaza Programul, care trece in revista aceleasi prioritati de politica externa, cu mici nuantari, ale guvernelor din ultimii ani.

Romania va sustine, in continuare, politica de extindere a UE

Astfel, este mentionata promovarea "adecvata" a intereselor Romaniei privind asigurarea securitatii energetice, prin sustinerea prioritara a proiectelor Coridorului Sudic - in particular Nabucco, AGRI, o mai mare prezenta a diplomatilor romani in Serviciul European de Actiune Externa, continuarea eforturilor de implementare a Strategiei Europene a Dunarii sau utilizarea mai eficienta a instrumentelor Sinergiei Marii Negre si Parteneriatului Estic.

"Problematica incluziunii sociale a romilor va continua sa fie mentinuta in atentie", iar demersurile pe langa statele care mentin restrictii pe piata muncii pentru romani vor continua.

Romania va sustine, in continuare, politica de extindere a UE, cu accent pe Balcanii de Vest si va urmari cresterea profilului si rolului in cadrul NATO.

In ceea ce priveste Parteneriatul Strategic cu SUA, acesta reprezinta "dimensiunea transatlantica a politicii externe romanesti si este cel mai important parteneriat de anvergura globala al Romaniei". La acest capitol se arata ca, "in plan bilateral se va finaliza cadrul juridic privind reglementarea participarii Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta gradual-adaptiv in Europa, prin incheierea tuturor Aranjamentelor de Implementare ale Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011" si se va actiona "sustinut" pentru crearea conditiilor pentru admiterea Romaniei in programul Visa Waiver.

Alte prioritati sunt continuarea procesului de consolidare durabila a relatiei bilaterale cu Republica Moldova si dezvoltarea si implementarea parteneriatelor bilaterale cu statele membre UE, cu o atentie "sporita" acordata relatiei strategice cu Germania. De asemenea, va fi aprofundat parteneriatul strategic cu Franta, Parteneriatul strategic cu Italia va fi consolidat, la fel si cel cu Polonia.

Guvernul Ponta II isi propune "valorizarea la maximum" a relatiilor cu vecinii directi ai Romaniei, cu mentiunea ca, in relatia strategica cu Bulgaria, vor fi continuate negocierile pentru finalizarea delimitarii spatiilor maritime in Marea Neagra ale celor doua state, pe baza dreptului international aplicabil.

O atentie speciala va fi acordata si relatiilor cu Serbia, dar si romanilor din aceasta tara. "Romania va sustine in continuare aspiratiile europene ale Serbiei, precum si apararea intereselor si identitatii romanilor din Serbia. In acest sens, va fi acordata prioritate urmaririi aplicarii prevederilor Protocolului Comisiei Mixte bilaterale privind minoritatile, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles, cu implicarea organizatiilor internationale relevante si a Comisiei Europene", se arata in document.

Referitor la Ucraina, Romania va continua "eforturile de solutionare" a problemelor bilaterale aflate inca pe agenda politica, cum ar fi problematica Bastroe, in conformitate cu dreptul international, asigurarea protectiei la standarde europene a drepturilor persoanelor apartinand comunitatii autohtone romane si pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii culturale a acestora". "In acest sens, se va actiona pentru reluarea activitatii Comisiei Mixte bilaterale pentru Minoritati. De asemenea, se va actiona pentru finalizarea Acordului privind micul trafic de frontiera, care va trebui sa beneficieze de instrumentele consulare de aplicare necesare", potrivit Programului de guvernare.

Guvernul Ponta II mizeaza pe "o noua dinamica" a relatiilor politice cu Federatia Rusa. "In plan bilateral, se va pune accent pe dezvoltarea cooperarii economice si pe o mai buna cunoastere si interactiune la nivelul societatilor. Este necesara revalorizarea Tratatului politic bilateral, de la incheierea caruia se implinesc 10 ani in 2013, a Comisiei interguvernamentale mixte privind colaborarea economica si tehnico-stiintifica, infiintarea Institutului cultural romanesc de la Moscova. Se vor continua demersurile pentru reluarea si dinamizarea activitatii Comisiei mixte bilaterale privind solutionarea problemelor izvorand din istoria comuna, inclusiv Tezaurul Romaniei", scrie in document.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#prioritati MAE, #prioritati politica externa, #romanii din Serbia, #tezaur Moscova , #MAE