Continuarea consolidarii relatiei cu R. Moldova si extinderea retelei consulare - prioritati ale MAE in 2016

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 22:14
2511 citiri
Continuarea consolidarii relatiei cu R. Moldova si extinderea retelei consulare - prioritati ale MAE in 2016
Foto: MAE

Continuarea procesului de consolidare durabila a relatiei cu Republica Moldova, imbunatatirea executarii hotararilor CEDO, pregatirea exercitarii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE in semestrul al II-lea al anului 2019 si extinderea retelei consulare se numara printre obiectivele strategice din acest an ale Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit documentului publicat vineri pe site-ul Guvernului, MAE mai are ca prioritati relansarea diplomatiei economice prin restructurarea in cadrul ministerului a Departamentului de Diplomatie Economica, continuarea complexului de reforma consulara, actiuni diplomatice pentru consolidarea Securitatii Nationale, asigurarea indeplinirii responsabilitatilor in structuri internationale, intarirea cooperarii pentru dezvoltarea si a asistentei umanitare cu vecinatatea estica (mai ales Republica Moldova), Balcanii de Vest si Bazinul Mediteranean, Orientul Mijlociu.

In plus, ministerul doreste cresterea prezentei tarii noastre de sprijinire, atat in plan bilateral, cat si prin proiecte cu vocatie europeana si regionala, in Balcanii de Vest, in vecinatatea estica si in bazinul Dunarii, consolidarea mecanismelor de promovare a obiectivelor strategice ale Romaniei pe domenii sectoriale in cadrul Politicii Europene de Vecinatate si promovarea activitatii tarii noastre in prevenirea, gestionarea si solutionarea conflictelor.

Astfel, MAE are in vedere extinderea retelei consulare prin infiintarea de noi birouri consulare la Bari, Manchester, Stuttgart si Solotvino si noi oficii in Spania si crearea unui mecanism inter-institutional pentru analiza si proiectarea masurilor necesare executarii hotararilor CEDO in cauze impotriva Romaniei.

Ministerul vizeaza operationalizarea Comitetului Executiv pentru pregatirea Presedintiei Romaniei a Consiliului UE, condus de primul ministru si lansarea demersurilor pentru stabilirea proiectiei bugetare pentru pregatirea acestei presedintii.

Ministerele anunta, pe hartie, facilitati pentru contribuabili, investitii, autostrazi, transparenta

De asemenea, MAE are in vedere desemnarea comisarului general si operationalizarea echipei de proiect pentru participarea Romaniei la Expo Astana 2017.

Un alt obiectiv strategic al MAE este adoptarea Legii privind cooperarea internationala pentru dezvoltare si asistenta umanitara.

Guvernul a dat publicitatii, vineri, prioritatile strategice si planurile de actiuni sectoriale pentru fiecare minister in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prioritati MAE 2016, #Romania Republica Moldova, #ministere prioritati 2016 , #MAE