MAE aduce lamuriri in cazul Bodnariu - ce demersuri s-au facut (Video)

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 19:24
7062 citiri
MAE aduce lamuriri in cazul Bodnariu - ce demersuri s-au facut (Video)
Foto: Realitatea TV

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a prezentat miercuri seara un bilant al demersurilor facute pana in prezent legat de cazul familiei Bodnariu, ai carei cinci copii au fost preluati de autoritatile norvegiene, anuntand si care sunt urmatorii pasi.

In cadrul unei conferinte de presa, MAE a transmis ca demersurile de comunicare publica au fost restranse in acest caz, pentru a nu periclita eforturile autoritatilor, luandu-se in calcul respectarea legislatiei norvegiene.

"Dorim sa evitam orice elemente sau actiuni care pot sa creeze orice fel de daune", a declarat Raluca Lunculescu, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Legat de acest caz, MAE a transmis ca au existat, in ultimele doua zile, mai multe intalniri cu oficialitati de la Oslo. In plus, oficiali romani s-au intalnit si cu familia Bodnariu si avocatul acesteia, in Norvegia. Familiei i s-a recomandat ca, pe langa avocatul pe care il are in prezent, sa apeleze la alti doi avocati norvegieni, care s-au ocupat in trecut de cazuri asemanatoare.

In plus, ambasadorul roman la Oslo a avut discutii la MAE norvegian. MAE a transmis ca ambasada Romaniei la Oslo mentine permanent legatura cu familia si avocatul acesteia. "Consulul roman la Oslo a tinut permanent legatura cu tatal copiilor, Marius Bodnariu", avand mai multe discutii de la sesizarea cazului de catre fratele acestuia, in noiembrie 2015, a anuntat MAE.

Ministerul a mai transmis ca s-a cerut permisiunea pentru ca un oficial roman la Oslo, consulul roman, sa viziteze copiii, dandu-se acceptul in acest sens, atat timp cat interesul minorului nu este lezat.

MAE a mai specificat ca ministerul omolog din Oslo a exprimat deschidere pentru discutii, acestea urmand sa aiba loc si si in perioada viitoare. De alfel, o prima discutie va avea loc chiar saptamana viitoare, cand o delegatie parlamentara romana se va afla in Norvegia.

Prima reactie a ambasadei Norvegiei in cazul Bodnariu: Ministerul nu are autoritate in cazuri individuale

Conform MAE, un expert din cadrul institutiei se afla si in prezent la Oslo, pentru a acorda sprijin si asistenta. Acesta are in agenda si consultari cu diplomati strani la Oslo, care s-au confruntat cu situatii similare.

Cele 13 cazuri Bodnariu din Norvegia. In ultimii 5 ani, 26 de copii romani au fost separati de familii

MAE a mai anuntat si o ancheta in familia extinsa a tatalui, in Romania, care doreste sa preia cei cinci copii, toti cu dubla cetatenie.

Zilele trecute, autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca le-au solicitat celor din Norvegia sa dea copiii familiei Bodnariu in grija unchiului lor, Daniel, care traieste in Romania.

Cazul Bodnariu: Autoritatile romane cer Norvegiei sa dea copiii in grija unchiului

Cei 5 copii ai familiei Ruth si Marius Botnariu (mama fiind norvegianca, iar tatal, roman) au fost preluati in luna noiembrie de autoritatea pentru protectia copilului si plasati temporar in alte familii, dupa ce directoarea de la scoala unde invata doua fete ale cuplului a reclamat un comportament abuziv al parintilor.

Cazul a generat vii dezbateri publice si proteste, atat in tara, cat si in strainatate, sute de romani aratandu-si solidaritatea cu cei doi soti ramasi fara copii.

Proteste pe doua continente pentru familia Bodnariu: Mii de oameni au cerut Norvegiei sa le dea copiii inapoi

Reactii au venit si din partea presedintelui Klaus Iohannis, dar si din partea Guvernului.

Iohannis, prima reactie in cazul Bodnariu

Primele declaratii de la Palatul Victoria in cazul Bodnariu: Cum se implica Guvernul de la Bucuresti (Video)

MAE a precizat, miercuri, ca in acest moment sapte familii de cetateni romani au copiii preluati de statul norvegian, cazul Bodnariu nefiind unul singular.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#MAE caz Bodnariu, #demersuri Romania Bodnariu, #copii Bodnariu, #avocati Bodnariu Norvegia , #MAE