MAE explica afirmatiile ambasadoarei noastre la ONU despre rromi si romancele din politica

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 16:23
7585 citiri
MAE explica afirmatiile ambasadoarei noastre la ONU despre rromi si romancele din politica
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul roman al Afacerior Externe considera ca raspunsurile ambasadoarei romane la Geneva in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale au fost interpretate eronat de Asociatia Accept. Aceasta din urma a semnalat ca ambasadoarea Maria Ciobanu a afirmat ca rromii sunt "nomazi prin natura" si romancele n-au aptitudini pentru viata politica.

Intr-o precizare la solicitarea Ziare.com, MAE afirma ca Romania si-a indeplinit obligatiile internationale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale.

"Misiunea Permanenta a Romaniei de la Geneva a sustinut raportul de tara in data de 21 si 22 noiembrie 2014, pe parcursul a 6 ore de dialog interactiv cu expertii independenti ai Comitetului. Raspunsurile, prezentate oral, au fost completate, potrivit cutumelor, cu raspunsuri formulate in scris si transmise ulterior, se arata in precizarea MAE.

Ministerul arata ca prestatia reprezentantilor Misiunii Permanente a Romaniei la Geneva a fost apreciata in mod deosebit de expertii Comitetului si considera ca ONG-urile prezente la exercitiul de examinare a implementarii Pactului au avut o contributie substantiala la informarea Comitetului.

In acelasi timp, MAE isi exprima regretul pentru modul in care Asociatia Accept a interpretat raspunsurile la doua dintre cele 85 intrebari care au fost adresate si pe care delegatia romana le-a oferit membrilor Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale cu prilejul prezentarii Raportului Romaniei", se arata in raspunsul MAE.

Este vorba despre cele doua chestiuni semnalate de Accept, anume situatia rromilor si femeile.

In comunicatul oficial emis de Comitetul ONU in urma raportului, raspunsul Romaniei la intrebarea care au fost obstacolele in calea evaluarii situatiei rromilor este notat astfel: "In ceea ce priveste obstacolele privind rromii, acestea vin din doua unghiuri, anume mentalitatea rromilor si a restului populatiei, precum si situatia socio-economica a persoanelor rrome. Educatia trebuie sa fie principala modalitate de gestionare a integrarii sociale a rromilor, si pentru a invata sa traiasca impreuna si sa respecte diversitatea. Rromii sunt prin natura lor nomazi deci este nevoie de cooperare cu alte tari europene pentru a gasi o solutie europeana la aceasta situatie".

MAE noteaza ca "raspunsul oral referitor la politicile de incluziune pentru rromi a fost unul foarte amplu care, in esenta, s-a referit la progresele facute de Romania atat in context aderarii la UE, cat si, ulterior, ca stat membru al UE privind politicile de incluziune".

"A facut referire, printre altele, la faptul ca rromii, in calitate de cetateni europeni, circula acum liber in Europa, ei aflandu-se in multe state membre ale UE. Romania colaboreaza cu institutiile europene si alte state membre in aplicarea unor programe dedicate incluziunii sociale a rromilor, fiind, in context, semnalat caracterul complex al acestui proces", se arata in raspunsul MAE la solicitarea Ziare.com.

In ceea ce priveste incluziunea femeilor in politica romaneasca, "raspunsul oral legat de participarea redusa a femeilor in viata politica din Romania nu a pus in discutie aptitudinile femeilor de a participa la viata politica, ci s-a referit la procentul mic de reprezentare a acestora in Parlamentul Romaniei".

"Politica nediscriminatorie a Romaniei fata de femei, inclusiv continutul Strategiei privind egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru 2014-2017 (care include si masuri privind participarea femeilor in procesele decizionale) au fost explicate pe larg in cadrul Comitetului", incheie MAE.

Ambasadoarea Romaniei la ONU: Rromii sunt "nomazi prin natura", romancele n-au aptitudini pentru viata politica

Ambasadoarea Romaniei la ONU, Maria Ciobanu, a declarat in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale ca rromii din tara noastra sunt nomazi "prin natura".

Ambasadoarea Romaniei a mai sustinut ca romancele, in ciuda unui nivel ridicat de educatie, "nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viata politica dura", se arata intr-un comunicat al organizatiei Accept remis marti redactiei Ziare.com.

La audierile in fata Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale au participat mai multe organizatii ale societatii civile, precum Amnesty International, European Roma Rights Centre, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Global Justice Institute, Romani CRISS si Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala.

Acestea se declara "profund ingrijorate de declaratiile discriminatorii facute de reprezentantii Romaniei si de esecul guvernului de a se angaja intr-un dialog constructiv".

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
#Maria Ciobanu ONU rromi, #MAE raport ONU rromi , #MAE