MAE, explicatii despre avionul romanesc care ar fi survolat Transnistria

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 22:02
11800 citiri
MAE, explicatii despre avionul romanesc care ar fi survolat Transnistria
Foto: Ziare.com

MAE a transmis vineri, in replica la reclamatiile autoritatilor transnistrene privind incalcarea spatiului aerian de catre un avion inregistrat in Romania, ca aeronava apartine unei firme romanesti care a castigat un contract de cartografiere a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presa, Ministerul Afacerilor Externe confirma faptul ca Ambasada Romaniei in Republica Moldova a primit in data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene in formatul "5+2", referitoare la "deplasarea unui aparat de zbor romanesc in Zona de Securitate din Republica Moldova", arata News.ro.

"Aparatul de zbor mentionat apartine unei companii private din Romania, care a castigat o licitatie internationala pentru a efectua cartografierea si a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova", se arata in comunicatul MAE.

Transnistria si-a plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta, din cauza unui avion romanesc

Ministerul arata ca autoritatile romane, prin Ambasada de la Chisinau, mentin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect, iar Biroul de Reintegrare de la Chisinau a transmis din timp toate informatiile relevante referitoare la aceste activitati de cartografiere catre Comisia Unificata de Control, organism care are atributii in a observa si gestiona situatia din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Situatia a aparut dupa ce autoritatile de la Tiraspol au reclamat ca spatiul aerian al Transnistriei a fost incalcat de catre un aparat de zbor al unui stat strain "in scopul opririi zborurilor neautorizate".

"Unitatile antiaeriene ale RMN au fost plasate in stare completa de lupta si pe pozitii de tragere pentru consolidarea masurilor si mijloacelor de aparare", potrivit serviciului de presa al oficialilor din Ministerul Apararii al Transnistriei, citat de Radio Chisinau.

Tiraspolul sustine ca zboruile au fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, inmatriculat in Romania.

Potrivit autoritatilor din Republica Moldova, citate de Radio Chisinau, Comisia Unificata de Control a fost notificata in 11 februarie 2016 cu privire la o serie de actiuni civile in scopul de a crea o baza de date cartografica si cadastrala publica cu utilizarea aeronavelor civile in perioada martie - mai curent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#MAE aeronava survolat Transnistria, #MAE cartografiere Moldova, #avion cartografiere Moldova , #MAE