MAE propune inchiderea a 14 oficii consulare si misiuni diplomatice

Luni, 22 Iunie 2009, ora 23:44
2575 citiri
MAE propune inchiderea a 14 oficii consulare si misiuni diplomatice

Ministerul de Externe a decis sa propuna presedintelui si premierului inchiderea a 14 oficii consulare si misiuni diplomatice, cat si reducerea cheltuielilor de personal si de capital la opt dintre misiunile cu cele mai mari bugete.

Consiliul de conducere al MAE a decis, potrivit unor surse diplomatice, sa propuna presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si premierului Emil Boc inchiderea a 14 oficii consulare si misiuni diplomatice din Africa, America de Sud si Orientul indepartat. Printre aceste se numara Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia si Consulatul general de la Capetown (Africa de Sud).

De asemenea, a fost propusa si reducerea cheltuielilor de capital si de personal cu 20% la opt dintre misiunile Romaniei cu cele mai mari bugete. O decizie finala va fi luata insa de presedinte si premier.

Surse diplomatice declarasera luni ca aceasta decizie este luata din motive financiare si ca implica si reducerea unor posturi de peste hotare. Alte surse au completat ca vor fi inchise ambasadele din tarile in care raportul cost-beneficiu este defavorabil.

Din cauza necesitatii de a reduce cheltuieli bugetare, mai multe tari europene au decis sa isi inchida ambasadele din tari mai exotice sau sa infiinteze misiuni diplomatice comune.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu anuntase in luna mai ca planurile MAE de a deschide o serie de noi consulate in diferite tari sunt afectate de restrictiile bugetare impuse de situatia economica, iar prioritatile in acest sens vor fi reevaluate, eforturile fiind concentrate pe Spania si Italia.

Secretarul de stat Bogdan Mazuru declara in februarie, la sedinta comisiilor reunite ale Parlamentului pentru analizarea bugetului MAE, ca, pe langa cele trei noi consulate deschise in Italia de la inceputul anului, la Bologna, Cosenza si Trieste, ar urma sa fie deschise alte opt: la Bari, la Calgari, Genova, Padova, Rimini, Trento, Venetia si Verona.

Oficialul a mai aratat ca in Spania urmau sa se deschida patru consulate: Zaragoza, Bilbao, Ciudad Real si Almeria. De asemenea, in afara de Spania si Italia, trebuiau sa se mai deschida, in 2009, doua consulate - unul la Cracovia, in Polonia, si altul la Vancouver, in Canada. In afara spatiului occidental, MAE avea in vedere deschiderea unor consulate in Ucraina, la Ojgorod si Zlatna.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#consulate inchise, #misiuni diplomatice inchise, #propunere MAE , #MAE