MAE raspunde ministrului austriac de Externe: O amplificare artificiala, cu scop electoral

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 17:40
7340 citiri
MAE raspunde ministrului austriac de Externe: O amplificare artificiala, cu scop electoral
Foto: Ziare.com

Ministerul roman al Afacerilor Externe afirma ca nu este de acord cu luarile de pozitie ale ministrului federal al Afacerilor Externe al Austriei pe tema asistentei sociale destinate lucratorilor intra-comunitari, cu referire expresa la Romania. MAE roman considera ca amplificarea artificiala a chestiunii are scop electoral.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivel de ambasador.

Ministrul austriac Sebastian Kurz solicitase o reformare a sistemului de alocatii, pe motiv ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

"Mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia) ", se arata in comunicatul MAE.

Partea romana sustine ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, iar acest aspect a fost confirmat inclusiv public recent de ministrul austriac al muncii, Rudolf Hundstrofer.

Apoi, Ministerul Roman de Externe atrage atentia ca "libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale".

Ministerul roman al Afacerilor Externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica.

Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a solicitat o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.

Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro.

Ponta, despre marirea alocatiilor: Bugetul nu este sac fara fund

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPO), a criticat pozitia lui Kurz, prin urmare coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Au primit alocatii dublate, dar au ramas fara ajutoare sociale

Ministerul de Finante a precizat, raspunzand unei intrebari parlamentare, ca Viena a dat, in 2013, indemnizatii pentru copiii strainilor care muncesc in Austria in valoare de 206 milioane de euro, in crestere fata de 2010, cand au fost trimise 150 de milioane de euro.

Cei mai multi bani au ajuns in Ungaria - 65 de milioane de euro. In Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, in Polonia - 31 de milioane, in Slovenia - 13 milioane de euro si in Romania - 11 milioane de euro.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#alocatii copii romani Europa, #ministru Austria alocatii romani , #MAE