MAE reorganizeaza Directia care se ocupa si de minoritatile nationale

Marti, 13 Martie 2012, ora 15:28
1481 citiri
MAE reorganizeaza Directia care se ocupa si de minoritatile nationale
Foto: Arhiva

MAE va reorganiza Directia pentru Consiliul Europei si Drepturile Omului, care se ocupa si de minoritatile nationale, a precizat Ministerul Afacerilor Extern.

In cadrul Ministerului Afacerilor Externe a existat o Directie pentru Consiliul Europei si Drepturile Omului care gestiona si tematica minoritatilor nationale.

Cu ocazia reorganizarilor efectuate in mandatul anterior, acest compartiment distinct a disparut, el fiind integrat intr-o Directie cu atributii mai ample, care gestioneaza, intre altele, si problematica OSCE, a dezarmarii si neproliferarii.

In opinia actualei conduceri a Ministerului Afacerilor Externe, se impune reorganizarea acestei structuri, prin separarea clara a atributiilor, astfel incat sa poata fi gestionat coerent si unitar domeniul drepturilor omului si al drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor, precizeaza MAE.

Reorganizarea Directiei pentru Consiliul Europei si Drepturilor Omului a fost anuntata la 6 martie de ministrul de externe, Cristian Diaconescu, dupa audierile parlamentare privind ratificarea Acordului de Asociere a Belgradului la UE si situatia minoritatii romane din Serbia.

Seful diplomatiei a precizat ca aceasta directie va fi atat la dispozitia parlamentarilor, cat si a Eugen Tomac, secretarul de stat care va conduce un sistem de monitorizare a respectarii drepturilor romanilor din afara tarii.

"Vom avea un sistem de monitorizare mai bine pus la punct la nivelul Executivului in ceea ce priveste romanii din afara granitelor. L-am rugat - la nivel institutional, evident - pe domnul Tomac sa conduca acest mecanism de monitorizare pe care il vom pune la punct", a precizat Diaconescu.

La 1 martie, la Consiliul European, Romania a dat unda verde acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei, doar dupa ce Belgradul a semnat un protocol privind drepturile comunitatii romanesti din aceasta tara.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#MAE directie drepturile omului, #directie drepturile omului minoritati , #MAE