MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

Marti, 25 Mai 2010, ora 23:47
2007 citiri
MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

Autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

"Ministerul de Externe reitereaza, in acest context, pozitia constanta a partii romane, potrivit careia, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe considera ca procedurile urmate de partea ucraineana pentru autorizarea lucrarilor nu corespund normelor si standardelor internationale si in special prevederilor Conventiei Espoo privind evaluarea impactului de mediu in context transfrontiera.

MAE: Proiectul Bistroe este in continuare in afara dreptului international

Aceasta apreciere a fost confirmata si de Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo, care a decis sa recomande statelor parti la Conventie ca, in cursul urmatoarei reuniuni (din mai 2011), sa reactiveze avertismentul pentru Ucraina (neactivat in octombrie 2008, in lipsa unor informatii complete) referitor la nerespectarea obligatiilor care ii revin in temeiul prevederilor Conventiei sau sa adopte un nou avertisment referitor la nerespectarea obligatiilor mentionate", adauga Ministerul roman de Externe.

Reactia MAE vine dupa ce ministrul ucrainean al transporturilor si comunicatiilor, Konstantin Efimenko, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca "sustine in totalitate" proiectul, care ar urma sa fie gata pana in 2011.

"Sustin in totalitate proiectul canalului navigabil de mare adancime Dunare - Marea Neagra si voi face tot posibilul pentru a obtine avizele pozitive, in special din partea comisiilor ecologice", a declarat Kostantin Efimenko, vineri, intr-un comunicat, potrivit Ukrainian News Agency.

Ucraina continua lucrarile la Bistroe-Chilia, in ciuda opozitiei Romaniei

Datele publicate de Ministerul ucrainean al Transporturilor arata ca numarul de nave care au trecut pe partea deja amenajata a canalului a fost de 1.413 in 2009, iar, in primele patru luni ale anului 2010, canalul a fost tranzitat de 460 de nave.

Autoritatile de la Kiev au tinut sa arate ca, pe masura ce creste traficul pe Bistroe, el scade pe bratul Sulina al Romaniei.

Kievul a calculat ca, in perioada ianuarie-aprilie 2010, au trecut cu 31,3% mai putine nave pe Sulina decat in aceeasi perioada pe Bistroe.

Romania da 120.000 euro pentru un studiu despre canalul Bistroe

Pe de alta parte, compania care gestioneaza proiectul - Delta Lotsman - a anuntat ca intentioneaza sa finalizeze lucrarile de amenajare la Bistroe pana in 2011.

Potrivit MAE, declaratiile reprezentantilor Ministerului Transporturilor din Ucraina prezinta, din nou, pozitia acestei institutii ucrainene, care isi promoveaza astfel propriul proiect.

In opinia expertilor romani, realizarea proiectului prezinta riscuri pentru starea mediului, inclusiv cu impact transfrontalier asupra Romaniei.

Romania si Ucraina continua in scris consultarile privind Bistroe

Preocuparile partii romane cu privire la efectele negative ale proiectului sunt de altfel impartasite de organizatii internationale avand competente in acest domeniu.

Potrivit MAE, partea ucraineana continua sa prezinte proiectul canalului navigabil pe care doreste sa il construiasca in Delta Dunarii ca pe un concurent economic al canalului Sulina pentru a distrage, astfel, atentia de riscurile pentru starea mediului pe care proiectul ucrainean le provoaca.

"Partea romana considera ca navigatia in Delta Dunarii trebuie sa se desfasoare in conditiile liberei concurente, insa cu respectarea prevederilor de drept international relevante, atat in domeniul protectiei mediului inconjurator, cat si in alte domenii.

In acest context, trebuie subliniat ca Romania, prin administratia Fluviala a Dunarii de Jos, are obligatia sa asigure conform prevederilor Conventiei de la Belgrad privind regimul navigatiei pe Dunare conditiile corespunzatoare de navigatie in sectorul Dunarii maritime si pe bratul Sulina pana la varsarea acestuia in Marea Neagra", mentioneaza Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe continua in prezent demersurile atat bilaterale, cat si multilaterale in vederea determinarii partii ucrainene sa se conformeze normelor de drept international aplicabile in ceea ce priveste proiectul canalului de navigatie din Delta Dunarii.

Autoritatile romane (MAE, Ministerul Mediului si Padurilor) au solicitat recent, de mai multe, ori partii ucrainene sa respecte cu buna-credinta procedurile de consultare si cooperare prevazute de Conventia Espoo si a celorlalte conventii internationale aplicabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ucraina canal bistroe, #canal bistroe delta, #romania canal bistroe , #MAE