Presa de azi: Ce "spioneaza" Romania in Rusia?

Marti, 17 August 2010, ora 08:04
4988 citiri
Presa de azi: Ce "spioneaza" Romania in Rusia?
Foto: Adevarul

Scandalul de spionaj dintre Moscova si Bucuresti este dezbatut in toate ziarele centrale de marti. In timp ce Jurnalul National ne anunta ca "rusii au declansat razboiul spionilor si cu Romania", Gandul se intreaba "ce spioneaza Romania in Rusia?".

Jurnalul National: Rusii au declansat razboiul spionilor si cu Romania

Un nou scandal de spionaj pune fata in fata Romania si Rusia. Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anuntat ca l-a arestat pe secretarul I al Ambasadei Romaniei la Moscova, pentru incercare de a obtine informatii militare secrete.

Potrivit serviciului de presa al institutiei, citat de AFP si Interfax, "FSB a retinut la Moscova, in flagrant delict, in timp ce incerca sa obtina informatii militare secrete de la un cetatean rus, un membru al serviciilor de informatii romane, Gabriel Grecu, care lucra sub acoperire in calitate de secretar I al ambasadei tarii sale", aflam din Jurnalul National.

Conform AFP, diplomatul se afla in posesia "unor materiale de spionaj care demonstreaza deplin activitatea sa ostila in Rusia". El a fost declarat, ieri, persona non grata.

Gabriel Grecu este, probabil, printre cei mai "saraci" diplomati romani, daca este sa ne luam dupa declaratia de avere postata pe site-ul MAE. Potrivit acesteia, Grecu, care ocupa postul de prim-secretar la Departamentul Politic al Ambasadei Romaniei la Moscova, nu detine nici bunuri imobile, nici terenuri, nici alte cladiri (inclusiv aflate in alte tari), nici autovehicule/autoturisme, tractoare, masini agricole, salupe, iahturi si alte mijloace de transport care sunt supuse inmatricularii, potrivit legii, nici metale pretioase, nici obiecte de patrimoniu, nici conturi bancare, dar nici nu are datorii.

Potrivit datelor postate, singurele venituri ale declarantului realizate in ultimul an fiscal sunt dintr-un salariu de 20.000 RON anual, incasat de la SC RONIMED FARM. Firma respectiva, specializata in comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate, a fost inregistrata la data de 30 martie 2005, functionand in Bucuresti, in Sectorul 6. Grecu a completat declaratia la 18.11.2008, ea fiind inregistrata la Departamentul de Resurse Umane al MAE in ianuarie 2009.

Adevarul: Diplomat roman arestat la Moscova

Retinerea diplomatului roman de catre autoritatile ruse nu a respectat intocmai legile internationale. Nu este o practica obisnuita in cazurile de spionaj in care sunt implicati diplomati ca acestia sa fie retinuti si sa li se faca publice numele. De obicei, sunt declarati persona non grata, iar apoi sunt expulzati.

Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede in articolul 29 ca "persoana agentului diplomatic este inviolabila", iar diplomatul "nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune"., informeaza Adevarul.

In general, intre state, atunci cand un diplomat este expulzat, cealalta parte procedeaza la fel, dar acest procedeu nu este automat.

Ministerul Roman al Afacerilor Externe a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea acestor informatii. Si la Ambasada Romaniei la Moscova telefoanele au sunat, ieri, in gol, nimeni nevrand sau nefiind autorizat sa comenteze incidentul.

Serviciul Roman de Informatii Externe nu a dorit sa comenteze informatia din presa rusa potrivit careia diplomatul roman Gabriel Grecu, arestat la Moscova, ar fi agent al SIE. Aceasta este acuzatia adusa de Serviciul Federal de Securitate (FSB), fost KGB, care afirma intr-un comunicat ca Grecu ar fi lucrat sub acoperire diplomatica.

Gandul: Ce "spioneaza" Romania in Rusia?

Oricare ar fi adevarul, incidentul reflecta relatiile dintre tara noastra si Rusia, iar publicitatea facuta de FSB acestui caz, real sau nu, de spionaj arata inghetul diplomatic dintre Romania si Rusia.

Un document intocmit dupa intal-nirea de anul trecut a presedintelui cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti se referea la o declaratie a lui Traian Basescu, care ar fi spus ca "relatia cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj, si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti". Raportul era redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger, era datat 14 mai si era adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova, potrivit ziarului Gandul.

Arestarea unui diplomat roman pentru "activitate ostila impotriva Federatiei Ruse" este ultimul episod, si cel mai grav, dintr-o evolutie incordata - desi adesea mentinuta la un nivel minim de politete diplomatica - intre Bucuresti si Moscova. Dupa 1989, toti cei care au condus Romania au vorbit de restabilirea unei "relatii pragmatice" cu Federatia Rusa, in urma prabusirii URSS, dar obiectivul nu a fost atins niciodata.

Dincolo de vizitele oficiale si chiar de semnarea unui tratat politic de baza (in 2003), cele doua state nu au mai avut un dialog politic la nivelul celui din alte momente istorice, precum perioada dobandirii independentei Romaniei sau "alianta" (si aceea incomoda) din timpul URSS.

Tara noastra plateste cel mai mare pret pentru metrul cub de gaze naturale importate din Rusia, stat de unde provin cei care detin importante companii din industria metalurgica din Romania: Ruskii Aliuminii (proprietarul Alor Oradea); OMZ (Upet, Targoviste), TMK-SINATRA Handel (Artrom Slatina), Mechel (COS Targoviste si Industria Sarmei Campia-Turzii); Temerso (Republica S.A. Bucuresti), Tehnosteel (Tepro Iasi).

Inegalitatea din plan economic a avut un echivalent si in plan politic, mai ales dupa februarie 2010. Anuntarea prezentei "scutului american" in Romania a fost privita drept o amenintare la Moscova, dar niciun oficial rus nu a spus ca asteapta explicatii de la Bucuresti, ci doar de la Washington.

Romania Libera: Scandal de spionaj pe axa Bucuresti-Moscova

Incidentul de la Moscova a readus in discutie scandalul de spionaj "Floricel Achim". Retinerea secretarului I de la Ambasada Romaniei s-a produs la un an si jumatate de la expulzarea din tara noastra a trei diplomati rusi implicati in scandal.

La acel moment, informatia privind expluzarea diplomatilor rusi a parvenit din surse neoficiale, dupa ce NewsIn a intrat in posesia unui raport al Ambasadei Austriei de la Bucuresti. In document se facea referire la o afirmatie pe care ar fi facut-o presedintele Traian Basescu la o intalnire cu ambasadorii statelor UE, aminteste Romania Libera.

In luna martie a anului trecut, autoritatile romane l-au arestat pe subofiterul Floricel Achim pentru ca vindea informatii secrete fostului diplomat bulgar Marinov Zikolov, care le pasa mai departe "unor structuri de informatii straine", aratau la acel moment declaratiile oficiale.

Potrivit unor surse judiciare, la momentul cand procurorii romani au solicitat arestarea spionilor Marinov Zikolov si Floricel Achim, au invocat si numele Rusiei in scandalul de spionaj care initial implica doar Ucraina. Ulterior, dosarul s-a concentrat doar pe relatia Ucraina.

In urma scandalului, Bucurestiul a expulzat doi atasati militari de la Ambasada Ucrainei, semn ca una dintre structurile straine beneficiare ale informatiilor clasificate isi avea sediul la Kiev. Surse militare au precizat pentru Romania Libera ca si Rusia ar fi primit date de la aceeasi sursa. Tot anul trecut, un inalt functionar din Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare din Ucraina spunea, la randul sau, ca romanii "nu ascund multe informatii, care pentru Moscova sunt bucati gustoase", mai ales atunci cand este vorba despre NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#spion roman Moscova, #spionaj Romania Rusia, #diplomat arestat Moscova , #MAE