Presedintele bulgar promite sa rezolve diferendul cu Romania "in maniera europeana"

Joi, 22 Martie 2012, ora 18:18
2574 citiri
Presedintele bulgar promite sa rezolve diferendul cu Romania "in maniera europeana"

Intrebat in legatura cu disputa privind delimitarea platformei maritime din Marea Neagra intre Bulgaria si Romania, presedintele bulgar Rosen Plevneliev si-a exprimat increderea ca problema va fi rezolvata pana in data de 15 aprilie "in maniera europeana, rezonabila ".

Seful statului bulgar a amintit ca ambele tari au semnat documente privind absenta unro dispute teritoriale intre ele inainte de aderarea la UE in 2007, informeaza Novinite.

"Romania cauta, evident, o solutie rapida la o problema care nu este prezentata drept o pretentie teritoriala. Ministerul roman al Afacerilor Externe vorbeste despre o 'problema nerezolvata', nu despre o problema teritoriala", a explicat Plevneliev intr-un interviu, joi.

"Probleme de acest gen exista de 20 de ani si nu sunt pretentii teritoriale si nu pot fi rezolvate prin interviuri. Este un format specific, este o comisie interguvernamentala care isi va face cu siguranta treaba", a continuat presedintele bulgar, care a laudat MAE bulgar pentru reactia imediata la aceasta chestiune.

"Suntem buni vecini cu Romania si acest lucru va fi confirmat prin actiunile pe asftel de teme care ies la suprafata", a conchis Plevneliev.

Publicatia bulgara aminteste ca presa romana a facut o legatura intre zona disputata, aflata pe granita romano-bulgara, si viitoarea ruta a gazoductului South Stream.

Daca Romania castiga zona disputata, atunci ar urma sa aiba o granita directa de 50 de metri liniari cu platoul continental al Turciei. Aceasta granita ar ajuta Romania sa aiba o legatura directa cu Turcia, in caz ca gazoductul rival South Stream, Nabucco, sustinut de UE, ar fi terminat.

La randul sau, Bulgaria a inceput deja negocierile cu compania Exxon pe tema concesionarii exploatarii gazelor naturale si petrolului din zona disputata.

Romania ar intentiona sa discute cu Bulgaria pe baza recalcularii granitei reprezentate de Dunare, motivandu-si cererea pe eroziunea naturala a malului bulgar.

Chestiunea disputei romano-bulgare a devenit publica dupa ce ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala" dintre Romania si Bulgaria, oficialul precizand ca este vorba de 17 kilometri patrati si ca vor avea loc discutii cu experti bulgari.

"In legatura cu aceasta comunitate (comunitatea de romani din Bulgaria - n.red.) va trebui sa avem o discutie politica de fond, ca de altfel si in ceea ce priveste unele aspecte privind, poate o sa va mire, delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina, si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal, daca doriti, impreuna cu partenerii nostri", a mentionat ministrul.

Totodata, Cristian Diaconescu a declarat ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele doua state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri patrati, nu de foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a explicat ministrul de Externe.

Acesta a subliniat ca "vom invita partea bulgara sa discutam la nivel de experti, intr-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#presedinte bulgar disputa teritoriala Romania, #disputa teritoriala Marea Neagra, #disputa teritoriala Romania Bulgaria , #MAE