Reciprocitatea turceasca: Noi le dam moschee, ei ne dau o capela si un camin - ce spune MAE

Joi, 23 Iulie 2015, ora 10:54
10774 citiri
Reciprocitatea turceasca: Noi le dam moschee, ei ne dau o capela si un camin - ce spune MAE
Foto: Arhiva Ziare.com

Construirea unei moschei la Bucuresti a dat nastere la reactii virulente atat pe scena politica, dar si la nivelul cetatenilor, inceputul acestei saptamani fiind marcat chiar de un protest fata de acest proiect.

In incercarea de a afla mai multe despre oportunitatea acestui parteneriat cu Ankara care stipuleaza ca, in schimbul moscheii de la Bucuresti, tara noastra ar urma sa primeasca un teren pentru construirea unui lacas pentru romanii crestin-ortodocsi din Turcia, Ziare.com a adresat mai multe intrebari Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Daca reprezentantii MAE nu ne-au putut oferi informatii despre numarul romanilor crestin ortodocsi din Turcia, pentru ca nu au cum sa identifice cetatenii pe baza apartenentei la o religie sau alta, acestia nefiind obligati sa isi declare religia la ambasada, ne-au explicat, in schimb, ce presupune aceasta reciprocitate pe care se bazeaza parteneriatul.

Pentru ce facem moschee la Bucuresti: In cautarea romanilor ortodocsi din Turcia

"Construirea, in Bucuresti, a unui lacas de cult pentru comunitatea turca din Romania este un subiect care se afla pe agenda bilaterala cu Republica Turcia de mai bine de un deceniu. Partea romana a propus un proiect pe baza de reciprocitate: construirea unei moschei la Bucuresti si, respectiv, a unei biserici ortodoxe romane la Istanbul, acest proiect fiind discutat in cadrul tuturor intalnirilor la nivel inalt dintre parti din aceasta perioada.

Procesul de identificare a unui teren in Istanbul este avansat, discutiile continuand intre cele doua parti. In cadrul celui mai recent dialog al Guvernului cu Patriarhia Romana, a reiesit oportunitatea construirii unui camin de pelerini si a unei capele", ne-a transmis MAE.

In acest moment, romanii din Turcia au o singura biserica in Istanbul, dupa cum ne-au precizat oficialii.

Construirea moscheii din Bucuresti scoate oamenii in strada - protest la Piata Universitatii

"Comunitatea romaneasca din Turcia beneficiaza de serviciu religios ortodox in limba romana la Biserica Sf. Mucenita Paraschevi din Istanbul. Aceasta este proprietatea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol si a fost pusa, cu acordul autoritatilor turce, la dispozitia Patriarhiei Ortodoxe Romane incepand cu 2004.

De asemenea, comunitatea romaneasca din Istanbul beneficiaza, din 2002, de un cimitir, pus la dispozitie de catre autoritatile turce. Acesta este situat in Kilyos, districtul Sariyer din Istanbul si are o suprafata de 3.000 mp", arata raspunsul MAE la solicitarea Ziare.com.

Ziare.com v-a prezentat, la inceputul acestei saptamani, si punctul de vedere al preotului care slujeste la Biserica Sf. Mucenita Paraschevi, parintele Sergiu-Marcel Vlad.

Construirea moscheii in Bucuresti intampina rezistenta - sondaj Ziare.com

Preotul ne-a explicat ca, in special de marile sarbatori ortodoxe, e nevoit sa tina slujbele in curte pentru ca lacasul devine neincapator.

"Biserica Sfanta Mc. Paraskevi, ctitorie brancoveneasca, este temporar lacasul de cult al romanilor ortodocsi din Istanbul si din Turcia. Biserica este proprietatea Patriarhiei Ecumenice si este data in folosinta, temporar, Patriarhiei Romane incepand cu anul 2004. Contractul dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ecumenica este incheiat pe o perioada de cinci ani de zile.

Ultima prelungire a contractului s-a realizat in acest an in luna martie si este valabila pana in 2020. De sarbatori vin foarte multi romani la biserica, iar de Paste suntem obligati sa tinem slujba in curtea bisericii pentru ca lacasul de cult este neincapator", ne-a declarat atunci parintele Vlad.

Legat de oferirea unui teren pe baza de reciprocitate, pentru construirea unei biserici in Istanbul, preotul Sergiu-Marcel Vlad ne-a spus ca "discutiile sunt la nivel politic intre guvernele celor doua state, iar la biserica asteptam sa fim si noi informatii de autoritati in legatura cu stadiul acestora".

Printr-o hotarare de guvern s-a decis ca un teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati si in valoare de 4 milioane de euro, sa fie cedat gratuit, pe o perioada de 49 de ani, Muftiatului cultului musulmanilor pentru construirea unei moschei impresionante, cu o capacitate de 2.000 de persoane.

Departamentul turc al afacerilor religioase (DIB) are in plan constructia a peste 100 de moschei in intreaga lume, in 38 de locuri lucrarile fiind deja in curs. Insa constructia unei astfel de moschei nu este lipsita de implicatii, multi pomenind despre riscul terorist generat de extremisti musulmani.

Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"

Dezbaterile legate de constructia unei moschei sunt vii intr-o tara in care doar 0,3% dintre cetateni se declara musulmani (cei mai multi locuind in Dobrogea) si in care exista peste 80 de moschei.

Premierul Ponta nu a oferit pana acum argumente in favoarea deciziei sale, impingand dezbaterea in zona disputelor politice si acuzand existenta unor campanii de presa impotriva minoritatii musulmane.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari s-a dovedit fostul presedinte Traian Basescu, care a adus in atentie riscul terorist si a cerut ca hotararea sa fie discutata in CSAT.

Muftiul Iusuf Murat: Moscheea din Bucuresti nu va fi cea mai mare din Europa

In schimb, seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a oferit cateva explicatii, spunand ca moscheea va permite "indeplinirea adevaratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#construire moschee Bucuresti Turcia, #romani Turcia capela camin pelerini, #reactie MAE moschee Bucuresti , #MAE