Replica MAE pentru Guvernul de la Budapesta, dupa "socul" privind condamnarea lui Marko Attila

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:48
5590 citiri
Replica MAE pentru Guvernul de la Budapesta, dupa "socul" privind condamnarea lui Marko Attila

Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca fiind nepotrivite si neadecvate declaratiile unui inalt oficial ungar cu privire la sentinta de condamnare data de justitia romana in cazul lui Marko Attila.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, purtatorul de cuvant al MAE afirma ca deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie.

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza.

Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti", se arata in precizarea MAE.

"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizare.

Guvernul de la Budapesta, "socat" de condamnarea deputatului Marko Attila

Miercuri, vicepremierul ungur Zsolt Semjen declara ca Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate.

Eforturile Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a spus Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Imobilul in care functioneaza colegiul si alte proprietati bisericesti au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Ploiesti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

Dosarul in cauza a fost inceput de DNA in urma cu 4 ani. Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, si pe alti doi acuzati, toti trei facand parte in trecut din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor de cetateni ce apartin minoritatilor nationale din Romania.

Cei trei acuzati au intocmit, in anul 2002, o nota de constatare falsa in care aratau ca un imobil situat in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ar fi fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Prima instanta de la Judecatoria Buzau stabilise ca acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului, si a dispus confiscarea acestuia si reintoarcerea sa in patrimoniul statului.

A.I.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#MAE replica Ungaria condamnare Attila, #MAE condamnare Marko Attila , #MAE