Reuniunea Diplomatiei Romane: "Daca nu se gaseste o solutie la criza imigrantilor, e sfarsitul UE"

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 17:55
3594 citiri
Reuniunea Diplomatiei Romane: "Daca nu se gaseste o solutie la criza imigrantilor, e sfarsitul UE"
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a nuantat pozitia tarii sale fata de propunerea Comisiei Europene ca tarile membre sa fie obligate sa primeasca un numar fix de imigranti, dupa ce un oficial slovac a starnit controverse declarand ca Slovacia va primi doar imigranti crestini.

Seful diplomatiei slovace a declarat, miercuri, la Bucuresti, cu ocazia participarii la Reuniunea Anuala a Diplomatiei, ca declaratia acelui oficial a fost "nefericita" si "scoasa din context". "Nu exista o comunitate musulmana in Slovacia (...) Nu am spus ca vom lua numai crestini, ci ca preferam crestinii din Siria pentru ca vor fi mai usor de integrat", a afirmat Lajcak.

Diplomatul a subliniat ca stabilirea unor cote de imigranti nu rezolva adevarata problema si a insistat pe necesitatea gasirii unei solutii unitare la nivel european pentru criza refugiatilor. Altfel, in absenta unei solutii, "e sfarsitul zonei Schengen, a uneia din cele patru libertati, libertatea de miscare, poate chiar sfarsitul UE", a declarat acesta, dupa care a adaugat ca nu crede ca se va ajunge aici deoarece in valul de discutii si intalniri programate la nivel european in perioada urmatoare se va gasi cu siguranta o rezolvare.

"Vor fi multe discutii in perioada urmatoare, unde vom gasi o solutie, nu 28 de solutii", a afirmat acesta, aprobat si de ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, care a insistat ca "trebuie sa gasim o solutie impreuna" pentru ca nu este o solutie ridicarea a 28 de garduri in UE.

Lajcak a mai aratat ca problema cotelor este una dificil de acceptat de Slovacia, intrucat "Comisia incearca sa ne forteze sa acceptam oameni care nu vor sa fie in Slovacia. Cum sa ii tii cand ei vor sa fie in Germania, in Marea Britanie?".

Acesta a aratat ca problema cotelor este acceptabila doar daca se face pe baza voluntara, nu obligatorie, si slovacii sunt "dispusi sa preluam cati putem sa ingrijim bine, cati putem sa integram in societatea noastra".

In opinia diplomatului slovac, o solutie ar fi "centrele de triere" la granita, care sa proceseze imigrantii si sa decida care este venit din motive politice si care din motive umanitare, pentru ca "e mai dificil de facut trierea cand ei sunt deja in UE". Lajcak a mai insistat si pe necesitatea de a pune capat traficului de persoane: "trebuie sa stopam traficantii, oamenii care fac bani din suferinta altora".

In perioada 1-4 septembrie se desfasoara, la Bucuresti, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, un eveniment care reuneste sefii misiunilor diplomatice permanente.

Sesiunile plenare de anul acesta beneficiaza de participarea a patru ministri straini de Externe: slovac, Miroslav Lajcak, polonez, Grzegorz Schetyna, norvegian, Borge Brende, si iordanian, Nasser Judeh.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Slovacia imigranti crestini, #ministru slovac Externe Bucuresti, #Slovacia Romania imigranti , #Europa