Romanul condamnat la moarte in Malaezia a pierdut si recursul. Mai are o ultima speranta

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 11:05
8348 citiri
Romanul condamnat la moarte in Malaezia a pierdut si recursul. Mai are o ultima speranta
Foto: Arhiva Ziare.com

Un tribunal din Malaezia a confirmat pedeapsa capitala pentru un cetatean roman acuzat de trafic de droguri.

Ministerul roman al Afacerilor Externe informeaza, intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com, ca marti s-a judecat recursul in cazul cetateanului roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaezia.

Curtea Federala de Justitie a Malaeziei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa cu moartea printr-o decizie definitiva, fiind epuizate astfel toate caile interne de atac in acest caz.

Cetateanul roman mai are insa o speranta, intrucat avocatii sai urmeaza sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaezian in care a fost comisa fapta.

Conform procedurilor malaeziene, aceasta cerere va fi analizata de o Comisie de Gratiere, care se convoaca la solicitarea sultanului. MAE precizeaza ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, iar acest demers poate fi de lunga durata.

Iohannis, despre romanul condamnat la moarte in Malaezia: Ma rog si de alti presedinti sa intervenim cu totii

MAE mai informeaza ca legislatia malaeziana privind pedeapsa capitala pentru traficul de droguri este in curs de revizuire. Autoritatile malaeziene au informat oficial ca au blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii.

Statul roman, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al Ambasadei Romaniei la Kuala Lumpur, va continua demersurile, avand in vedere situatia fara precedent in care se aduce atingere dreptului la viata al unui cetatean roman, consacrat ca un drept inalienabil in ordinea constitutionala a statului roman. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atentie deosebita, cazul a fost si ramane o prioritate pentru autoritatile romane, mai arata comunicatul MAE.

Roman condamnat la moarte in Malaezia: A primit o veste proasta, dar mai are o sansa

Tot marti s-a judecat recursul in cazul cetateanului roman condamnat la 8 ani de inchisoare si 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanta a confirmat si aceasta sentinta si, in acest caz, nu mai exista o alta cale de atac.

MAE reitereaza ca, inca de la semnalarea cazurilor, s-a implicat si a intreprins toate demersurilor posibile in vederea acordarii de asistenta cetatenilor romani. Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a urmarit in mod prioritar evolutia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat in permanenta cu avocatii apararii si a asistat la termenele de judecata.

Totodata, reprezentantul cu atributii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite in penitenciarul in care cetatenii romani executa pedepse privative de libertate, a intervenit si a obtinut facilitati pentru imbunatatirea regimului de detentie aplicat si a mentinut legatura cu familiile apartinatoare din tara.

Roman condamnat la moarte in Malaezia. Corlatean ia atitudine: E inacceptabil

MAE incheie aratand ca, in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog, are in derulare incepand din luna septembrie 2012 o campanie de informare si sensibilizare a cetatenilor romani care calatoresc in strainatate, sub deviza "Drogurile iti schimba destinatia", cu scopul ca acestia sa constientizeze riscurile la care se expun in cazul traficului/transportului de droguri in statele in care se aplica pedeapsa capitala pentru acest delict.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#roman condamnat moarte Malaezia, #roman moarte droguri Malaezia , #MAE