CE nu vrea drepturi suplimentare pentru minoritati, initiativa sustinuta si de UDMR

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 16:20
1999 citiri
CE nu vrea drepturi suplimentare pentru minoritati, initiativa sustinuta si de UDMR
Foto: radiocluj.ro

Initiativa Civica Europeana Minority SafePack, prin care mai multe formatiuni politice europene, inclusiv UDMR, cereau drepturi suplimentare pentru minoritati a fost respinsa de Comisia Europeana.

Motivatia refuzului a fost publicata luni pe site-ul Comisiei Europene, sub semnatura secretarului general Catherine Day.

In document se precizeaza ca, dupa examinarea solicitarii, Comisia Europeana a decis respingerea inregistrarii acestei initiative cetatenesti in baza faptului ca excede atributiile sale in privinta cadrului legal de implementare a tratatelor UE.

Obiectivul principal al initiativei era acela ca UE sa adopte un set de masuri legislative pentru imbunatatirea protectiei persoanelor care apartin unor minoritati nationale si lingvistice, precum si pentru intarirea diversitatii culturale si lingvistice in UE.

In acest sens, Comisia Europeana apreciaza ca respectarea drepturilor minoritatilor reprezinta una din valorile Uniunii, dar tratatele UE nu prevad o baza legala cu privire la adoptarea de documente oficiale menite sa promoveze drepturile minoritatilor sau cu privire la initierea unor astfel de actiuni din partea institutiilor europene.

In concluzie, Comisia considera ca nu exista o baza legala care sa ii permita sa prezinte un set de propuneri de genul celor definite de "Minority SafePack".

Cererea de inregistrare a initiativei cetatenesti "Minority SafePack - Un milion de semnaturi pentru diversitate in Europa" fusese depusa in 15 iulie 2013 pe platforma online a Comisiei Europene de catre membrii Comitetului de Initiativa: Hans Heinrich Hansen, presedinte FUEN, Kelemen Hunor, presedinte UDMR, Anke Spoorendonk, ministru in guvernul landului Schleswig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru in Guvernul Provinciei Frizia - (Friesland), Karl-Heinz Lambertz, ministru-presedinte al Comunitatii Germane din Regatul Belgiei, Valentine Inzko, reprezentantul principal al Bosniei- Hertegovina la ONU, si Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei autonome Tirolul de Sud, se precizeaza intr-un comunicat de presa al UDMR.

"Noi, minoritatile autohtone ale Uniunii Europene am formulat masurile de protejare a minoritatilor nationale potrivindu-le dupa un cadru european, dupa care ne-am adresat Comisiei Europene pentru a inregistra initiativa noastra. Urmeaza o perioada de un an in care trebuie sa adunam un milion de semnaturi, cu care apoi vom solicita UE elaborarea unei legislatii specifice in acest sens. Am incredere ca apelul nostru, in spatele caruia se afla minoritatile autohtone europene, va gasi intelegere la Bruxelles", a declarat atunci presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Sloganul motiunii initiate de FUEN, UDMR, PPE Tirolul de Sud si Organizatia de Tineret a Natiunilor Europene este: "Nu esti singur. Un milion de semnaturi pentru diversitatea europeana", a mai precizat acesta.

Pachetul de masuri pentru protejarea minoritatilor nationale, Minority SafePack propunea o serie de masuri si acte legislative in interesul sprijinirii si apararii minoritatilor nationale si etnice autohtone europene, se mai arata in comunicatul de presa al UDMR.

Recent, initiativa Minority SafePack a fost subiect de discutie in cadrul unei dezbateri pe teme de securitate intitulate "Un potential pentru conflict? Minoritatile etnice din Centrul si Estul Europei", care a avut loc la cel de-al 23-lea Forum Economic desfasurat in Polonia, la Krynica-Zdroj, in urma cu 10 zile.

In cadrul acestei dezbateri, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a explicat faptul ca maghiarii din Romania, danezii din Germania, germanii din Tirolul de Sud, precum si alte multe comunitati etnice europene asteapta de la Bruxelles rezolvarea problemelor specifice lor, aceleasi asteptari fiind impartasite si de minoritatile nationale din tarile in curs de aderare, dar si din statele estice cu puternica vocatie europeana.

"Toate comunitatile asteapta garantarea la nivel european a drepturilor de care se bucura", a subliniat Iuliu Winkler.

Acesta a amintit Romania anilor '90, cand la doar cateva luni de la caderea regimului comunist, in Targu - Mures, s-a iscat un conflict intre maghiari si romani soldat cu victime.

"Prin decizia inteleapta a liderilor de atunci ai comunitatii maghiare, acest conflict nu a escaladat si nu a avut urmari si mai tragice, intrucat ei au decis sa aleaga instrumentele democratiei parlamentare pentru a lupta pentru atingerea obiectivelor comunitatii. UDMR a avut o agenda specifica care a fost si este urmarita de alesii sai in structurile alese locale, in Parlamentul Romaniei si Parlamentul European", a precizat Iuliu Winkler. El a adaugat ca UDMR este singura forta politica din Parlamentul Romaniei care, in 23 de ani, nu si-a schimbat denumirea si nici politicile majore.

Printre vorbitorii invitati la Forum s-au mai numarat Magdalena Vasaryova, membru al Parlamentului slovac, Refat Chubarov, presedintele Congresului International al Tatarilor din Crimeea, Ucraina, Mihail Formuzal, guvernatorul Gagauziei, Republica Moldova, si Elizabete Krivcova, presedintele Consiliului Congresului Non-cetatenilor din Letonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#initiativa drepturi maghiari respinsa, #initiativa Minority SafePack respinsa, #initiativa europeana minoritati respinsa , #maghiari
Comentarii
A
anonymus
rank 1
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5