Cine agita batul prin gardul Romania - Ungaria? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 12:05
13375 citiri
Cine agita batul prin gardul Romania - Ungaria? (Opinii)

Din nefericire, era destul de putin probabil ca meciul Romania - Ungaria sa nu se lase cu incidente.

Si asta nu pentru ca intre cele doua popoare ar fi o autentica tensiune etnica, ci pentru ca exista o tensiune artificiala bine intretinuta, amplificata prin orice mijloace si cu orice ocazie.

Marturisesc ca am crescut intr-un oras multietnic. Am facut scoala impreuna cu copii maghiari, sarbi, sasi, evrei. Am avut vecini care vorbeau ungureste, sarbeste, nemteste. Care isi sarbatoreau Pastele in alte zile decat noi, ortodocsii majoritari. Si, totusi, nu-mi aduc aminte ca vreodata sa se fi pus problema etnica intre noi, intre parintii nostri.

Si imi mai aduc aminte ceva. In 1990 am traversat Ungaria cu masina impreuna cu parintii mei. O Dacie, masina cu numar de Romania. Nu stiam limba maghiara. Am facut o pana de cauciuc si tatal meu a avut nevoie de ajutor pentru schimbarea rotii. A facut semn, un sofer nu numai ca a oprit, ci i-a schimbat el roata pentru ca era mai priceput si mai rapid.

Asta e viata reala, acestea sunt relatiile interumane neotravite de tot felul de interese. Si, de aceea, eu nu cred ca cei care au afisat steagul Tinutului Secuiesc erau suporteri autentici, ci provocatori. Si le-a reusit, din nefericire. Reactia suporterilor romani a fost, ma tem, exact cea scontata.

Provocarea aceasta de natura etnica nu e noua. Am vazut-o si pe vremea lui Ceausescu. Cand Securitatea simtea ca nivelul de suportabilitate al populatiei la frig si foame era la limita, arunca pe piata diversiunea maghiara si nationalismul absorbea o parte din tensiune.

Motivele s-au schimbat, tehnica a ramas.

Jobbik este o creatie ruseasca. Relatia speciala dintre Victor Orban si Vladimir Putin nu mai e un secret pentru nimeni. Liderul maghiar este un exponent al intereselor rusesti in UE. Iar interesul rusesc este sa destabilizeze cat de mult poate zona europeana in toate felurile cu putinta.

Exista destabilizarile economice, iar Lukoil este o mostra. Dar importante sunt si tensiunile interetnice care sa mentina zone inflamate, manipulabile. Cu alte cuvinte, Vladimir Putin se staduieste sa tina tarile UE cat mai ocupate cu probleme in spatiul lor, pentru a face cat mai dificila o actiune comuna ferma a zonei europene.

Imi pare rau sa o spun, dar ma tem ca si Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, care impinge revendicarile mult dincolo de limita acceptabila, fiind parca menite sa irite si sa fie respinse, pare a face parte, dincolo de o chestiune electorala a UDMR, dintr-o strategie diversionista, provocatoare.

In mod real, Romania chiar este un model de respectare a drepturilor minoritatilor si din acest punct de vedere nu sunt multe tari cu legislatie mai permisiva.

Sa nu ne imaginam cumva ca Romania nu este o miza important pentru Moscova. Suntem granita UE si NATO. Avem o baza americana la Deveselu. Nu cred ca Putin isi doreste o Romanie calma si concentrata pe chestiunile cu adevarat importante. Si actioneaza in consecinta.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#meci Romania Ungaria violente, #Tinut Secuiesc Jobbik Ungaria , #maghiari