Ce cauta presedintele Ungariei la Sumuleul Mic - cel mai mare pelerinaj din Europa Centrala si de Est

Sambata, 23 Mai 2015, ora 15:28
5246 citiri
Ce cauta presedintele Ungariei la Sumuleul Mic - cel mai mare pelerinaj din Europa Centrala si de Est
Foto: Presedintia Ungariei

Peste 100.000 de persoane, intre care si presedintele Ungariei, Ader Janos, asista, sambata la pranz, la slujba de Rusaliile catolice oficiata pe Muntele Sumuleul Mic din Harghita.

Sambata dimineata, din Catedrala franciscana de la Sumuleu-Ciuc a fost scos stindardul purpuriu al localitatii, numit "labarum", care are o greutate de 25 de kilograme, acesta fiind purtat pana la altarul triplu de pe Muntele Sumuleul Mic.

Slujba de Rusalii, oficiata de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, a inceput la ora 12.30, peste 100.000 de pelerini asistand la liturghie.

Printre pelerini se afla si presedintele Ungariei, Ader Janos (foto), impreuna cu sotia sa, Anita Herczegh.

Totodata, alti zeci de mii de credinciosi urca muntele spre locul de pelerinaj. Unii dintre acestia urca in genunchi si pe coate, desculti, pe coasta abrupta a muntelui, numita "Drumul Crucii".

Peste 2.000 de pelerini din Ungaria au ajuns, in acest an, in judetul Harghita, cu doua trenuri speciale - "Boldogasszony" (echivalentul denumirii latinesti "Beata Virgo" in limba maghiara - "Binecuvantata Fecioara") si o alta garnitura feroviara cu 16 vagoane - pentru a participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Sumuleu.

In Miercurea Ciuc si in imprejurimi nu mai exista niciun loc liber de cazare, camerele de la hoteluri si pensiuni fiind rezervate cu luni in urma, unele imediat dupa sarbatoarea Rusaliilor de anul trecut.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est si isi are originea in urma cu aproape patru secole si jumatate.

Anul trecut, peste 100.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiata pe Muntele Sumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.

In centrul pelerinajului se afla Fecioara Maria, a carei statuie a fost sculptata in lemn de tei intre anii 1510 si 1515 in stilul Renasterii transilvanene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie facatoare de minuni din lume.

Prima mentiune a statuii Maicii Domnului de la Sumuleu a aparut in anul 1624, intr-un inventar al bunurilor Manastirii si Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonard Losteiner, in insemnarile sale din 1776-1777.

Marea invazie turco-tatara din zona Ciucului, in 1661, a devastat si incendiat complexul manastiresc de la Sumuleu si Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oras Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luati in robie.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvata doar Statuia Fecioarei Maria care, dupa reconstruirea bisericii, in 1664, a fost asezata pe altarul principal, alaturi de statuile Sfintelor Ecaterina si Barbara.

Potrivit unei legende, de atunci, in preajma unui pericol care ameninta secuimea, fata statuii se schimba, iar rana de pe obraz, pricinuita de sabia unui tatar, sangereaza.

Sute de vindecari miraculoase si de dorinte implinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovada stau numeroase obiecte din metal, din aur si din argint, donate de persoanele ale caror rugaciuni au primit ascultarea divina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#pelerinaj Rusalii catolice Sumuleul Mic, #presedinte Ungaria pelerinaj Romania , #maghiari