Presa straina: Jobbik, o problema nazista importata in Romania

Miercuri, 14 August 2013, ora 20:26
5436 citiri
Presa straina: Jobbik, o problema nazista importata in Romania
Foto: Blick

Conflictul diplomatic romano-ungar, provocat de presedintele Jobbik la Joseni, continua sa capteze atentia presei din strainatate.

"Extremistii ungari sunt activi si in tarile invecinate. Provocarile lor genereaza opozitie si revolta din partea Guvernului", noteaza cotidianul Tageszeitung din Berlin, intr-un articol intitulat: "Partidul Jobbik din Ungaria - o problema nazista importata in Romania".

"2013 este ultimul an in care politicienii ungari se pot desfasura nestingheriti in Romania", citeaza sursa germana declaratiile presedintelui Basescu la adresa "tensiunilor diplomatice provocate intre Bucuresti si Budapesta de presedintele Jobbik", Vona Gabor.

"Impotriva Jobbik si a gruparii sale paramilitare si-au exprimat pozitia si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea antisemitismului in Romania (MCA), dar si Institutul Elie Wiesel.

Ministerul de Externe al Romaniei a cerut Guvernul ungar sa se distanteze de pozitia celor de la Jobbik. Nationalistii romani se folosesc de acest scandal pentru a legitima campaniile antimaghiare si xenofobe", mai scrie taz.de.

Din Elvetia, Tagblatt remarca faptul ca "Romania critica extrema dreapta ungara". "Politicienii de la Budapesta viziteaza constant zonele locuite de minoritatea maghiara din Romania. Aproape de fiecare data ei provoaca tensiuni cu Bucurestiul folosindu-se mai mult sau mai putin de retorici nationaliste si extremiste. Pentru prima data a reactionat violent presedintele Romaniei Traian Basescu.

El le-a reprosat liderilor ungari ca sustin solicitarile pentru autonomie ale minoritatii maghiare din Romania", scrie Tagblatt.ch.

Tot din Elvetia, cotidianul Blick scoate in evidenta declaratiile presedintelui Traian Basescu si sublineaza ca "pana acum Romania s-a abtinut, insa de acum Ungaria va fi constant pusa la respect. Romania nu va fi niciodata reformata administrativ pe criterii etnice".

Cei de al Basler Zeitung amintesc ca "la ultimul recensamant din 2011, 1,2 milioane de persoane din Romania s-au declarat de etnie maghiara".

"Zona lor compacta este reprezentata de Tinutul Secuiesc din Transilvania, unde formeaza populatia majoritara. Nationalistii maghiari protesteaza de cateva luni la adresa initiativei Bucurestiului de a cioparti Tinutul Secuiesc.

Romania planuieste o reforma teritoriala care sa inlesneasca o absorbtie mai usoara a fondurilor europene", mai noteaza jurnalistii de la bzbasel.ch.

Cotidianul Volksblatt din Lichtenstein prezinta scandalul diplomatic iscat pe ruta Joseni-Bucuresti-Budapesta si sublineaza cateva aspecte istorice legate de Transilvania.

"Pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial, Transilvania de astazi a apartinut Ungariei. Inainte, acolo traiau multi minoritari germani. Intre 8 septembrie 1952 si 16 februarie 1968, acolo a existat o regiune autonoma care includea Tinutul Secuiesc. In acea regiune, limba maghiara avea acelasi statut cu cea romana si era declarata limba oficiala", noteaza Volksblatt.li.

Analizele jurnalistilor de la Budapesta sunt mult mai concrete. "Acum 8 ani, dupa prima sedinta comuna a Guvernului ungar si roman, presa mondiala vorbea despre o impacare istorica.

Astazi atmosfera dintre cele doua state este de razboi rece. In momentul in care a inceput sa dea lectii Budapestei, Traian Basescu a depasit acea linie rosie pe care o reprosa fostilor sai prieteni.

Amenintarile sefului statului roman si-au atins scopul: relatiile romano-ungare au atins un prag minim, prin care cele doua tari risca izolarea internationala. Tensiunile etnice ii tin departe pe investitori, iar economiile celor doua tari nu isi permit asa ceva in acest moment", scrie Nepszava.

"Orice prietenie din interes este efemera. Basescu, al carui mandat expira anul viitor si care nu poate trai fara politica si putere, incearca sa se repozitioneze pentru alegerile de anul viitor", considera jurnalistii de la Nepszava intr-un alt editorial.

Intr-o analiza intitulata "Minoritatea maghiara face sa se vorbeasca din nou despre ea in Romania", jurnalistii de la agentia rusa RIA Novosti preiau fragmente dintr-un articol publicat de cotidianul Kommersant.

"Dezbaterile privind minoritatea ungara din Romania se refera, ca regula, generala, la doua domenii. Primul, Transilvania, regiunea din nord-vestul Romaniei frontaliera cu Ungaria, unde traieste minoritatea ungara.

Al doilea, Tinutul Secuiesc, care isi revendica independenta, al carui teritoriu coincide in mare parte cu regiunea autonoma ungara din Romania care a existat intre 1952 si 1968", scrie Kommersant.

"Nostalgia istorica a Transilvaniei este o tema sensibila pentru constiinta ungara de la sfarsitul primului Razboi Mondial, cand teritoriul tarii a fost impartit in trei si cand multi etnici unguri au devenit cetateni ai statului vecin.

Dreapta, al carei premier este Viktor Orban, joaca deseori cartea nationalista pentru a eluda discutiile despre problemele cotidiene, explica Aleksandr Stikalin, de la Institutul de Studii Slave al Academiei de Stiinte din Rusia.

Azi, ungurii din Romania, adica 7-8 la suta din populatie, au posibilitatea de a participa la administrarea politica a tarii, de a ocupa posturi de ministru; exista universitati, teatre, cinematografe si presa in limba ungara.

Iar acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc, care e in urma din punct de vedere economic, nu ar rezolva problema, pentru ca majoritatea ungurilor din Romania traiesc in afara acestei regiuni", considera sursa citata.

"Potrivit expertilor, schimbul de intepaturi dintre Budapesta si Bucuresti nu se va opri aici, ceea ce ar putea propulsa conflictul bilateral care se consuma de ani la nivel european, necesitand interventia Bruxelles-ului", mai scrie Kommersat.

"UE face tot posibilul pentru a evita agravarea diferendului romano-ungar", explica Aleksandr Stikalin. "Dar Romania se teme de un efect de cetrifuga, si, in locul unui compromis, presedintele Basescu a optat pentru o retorica susceptibila de a provoca noi complicatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Jobbik Joseni Romania, #scandal diplomatic Jobbik, #analiza Jobbik Romania , #maghiari