Opinii: Cu interesul national in gura

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 23:18
4915 citiri
Opinii: Cu interesul national in gura

Pe vremea lui Ceausescu, cuvantul patriotism era folosit atat de des si atat de fara rost incat pana si sentimentul pe care-l exprima a ajuns la o demonetizare care se mentine si astazi.

Pentru romani, patria si tricolorul inseamna cu adevarat ceva in competitiile sportive si atunci cand vreun politician agita pericolul maghiar, si el o mostenire ceausista.

Cam asta incepe sa se intample si cu interesul national, aflat, mai ales in ultima vreme pe buzele tuturor celor care s-au aflat in fata unui microfon. Opozitia introduce motiune de cenzura in numele interesului national.

Presedintele cheama la moratoriu in numele interesului national. Noul lider al Opozitiei, Crin Antonescu, face o chemare similara la ingroparea securii razboiului politic.

Guvernul arunca in stare de soc organismul social in numele interesului national. Membrii partidelor din coalitie nu dorm de grija interesului national, care-l perpeleste si pe Victor Ponta. Iar jurnalistilor televiziunilor de stiri li de umple gura cad rostesc cele doua cuvinte care le dau, in viziunea lor, statura si drepturile unor procurori stalinisti.

Sincer, nu cred ca macar unul dintre cei mentionati cred cu adevarat in interesul national, in ipoteza ca-l inteleg si nu pentru ca le-as face procese de intentie, ci pentru ca toate actiunile lor demonstreaza contrariul, caci niste oameni manati cu adevarat de aceasta grija se comporta altfel.

Buna motiunea de cenzura si legala, dar ce alternativa oferea ea sub aspectul programului de guvernare si al premierului. Om vedea noi dupa ce-l dam jos pe Boc, nu reprezinta o astfel de alternativa si, cu atat mai putin, o dovada de grija pentru interesul national.

A propus Traian Basescu moratoriul pe 45 de zile pana trecem cele trei legi necesare incheierii acordului cu FMI si a avut dreptate. Dar daca domnia sa a vazut cu ochiul liber ca exista o sursa de blocaj pe care o poate inlatura relativ usor, ma refer la Roberta Anastase, de ce in numele interesului national nu a inlaturat aceasta sursa? Macar dovedirea eventualei ipocrizii a opozitiei era o forma de slujire a interesului national.

Si tot Traian Basescu sa nu fi inteles ca prioritatea absoluta a Romaniei este, de luni de zile, o buna guvernare pe care nu este in stare sa i-o ofere tarii, cramponandu-se de un premier incompetent si de un guvern submediocru.

Avea ocazia sa serveasca de minune interesul national scapand Romania de Emil Boc dupa alegerile pe care le-a castigat anul trecut, cand putea sa revina asupra nominalizarii lui Lucian Croitoru, de exemplu.

Si Crin Antonescu zice ca vrea incetarea razboiului politic, dar tinand in mana ditamai barosul. Daca interesul national si nu miscarea politica menita sa-i asigure suprematia in opozitie l-ar fi manat in lupta, ar fi raspuns moratoriului prezidential cat mai repede.

PSD ma mir ca nu e deja pe perfuzii de grija interesului national, atat doar ca toate masurile populiste pe care le sustin social deemocratii, tot blocajul pe care-l intretin in Camera Deputatilor (de parca soarta Romaniei ar trebui sa depinda de o manechina ajunsa intamplator in politica de unde va iesi, probabil, la fel de intamplator) vin tocmai impotriva interesului national.

Cat desre guvern daca ar fi urmrit interesul national ar fi impus masurile de austeritate mult mai devreme si, in acest fel, ele ar fi fost cu mult mai usor suportabile, probabil chiar pe jumatate, potrivit chiar guvernatorului BNR.

Ar fi taiat robinetele clientelei si ar fi sustinut mediul de afaceri macar prin plata datoriilor. Cat despre membrii coalitiei, cei striviti si ei de interesul national, au deja vanatai pe pumni deja de atata dat in masa guvernului atunci cand interesul propriu le-a fost incalcat. Uitati-va doar ce incaierare generala e in PD-L la impartirea bugetului pe 2011.

Interesul national e foarte simplu: o guvernare coerenta, cu viziune si curajoasa, o opozitie onesta si constructiva, orgolii mai mici, sacrificii mai mari, o dorinta comuna de a iesi din groapa, dorinta mai presus de intersele politice de moment. Vedeti undeva in Romania asa ceva?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#interes national, #Basescu interes national, #Crin Antonescu interes national , #maghiari
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Daca nu se iau masuri, asa incremenim. Opozitia boicoteaza tot, sfideaza poporul pe care pretinde ca-l reprezinta...
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Eu vad o opozitie disperata sa nu lase guvernul sa lucreze taman pe timp de criza .