Jobbik, despre scandalul Nyiro Jozsef: Guvernul roman foloseste metode comuniste

Duminica, 27 Mai 2012, ora 14:21
2984 citiri
Jobbik, despre scandalul Nyiro Jozsef: Guvernul roman foloseste metode comuniste

Jobbik (Alianta Tinerilor de Dreapta - Miscarea pentru o Ungarie mai buna) solicita Guvernului ungar sa "stea in sfarsit pe calcai si sa ia pozitie imediat fata de provocarea antimaghiara deschisa", in legatura cu scandalul reinhumarii scriitorului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc.

Parlamentarul Jobbik Szavay Istvan subliniaza, intr-un comunicat remis MTI, ca Ungaria trebuie sa clarifice ca "nu accepta defaimarea memoriei eroilor istorico-literari".

Politicianul Jobbik, aflat in opozitie, afirma ca au constatat cu stupoare faptul ca Guvernul ungar "urmeaza strategia obisnuita (si esuata), vorbind despre dialog si despre importanta cooperarii central-europene", in loc sa aiba o pozitie ferma in privinta noilor incalcari ale drepturilor maghiarilor din Transilvania.

Potrivit lui Szavay Istvan, situatia este bine caracterizata de faptul ca "romanii au convocat ambasadorul ungar pentru a da explicatii pe tema reinhumarii lui Nyiro, in schimb ce maghiarilor ideea asta nici nu le-a trecut prin cap". Jobbik considera ca "diplomatia maghiara a intrat in faliment", ca "se zbate doar", in mijlocul "atitudinilor soviniste romane", afirma politicianul Szavay. El subliniaza ca este inacceptabil ca noul Guvern incearca sa impiedice reinhumarea scriitorului maghiar "cu metode securiste, caracteristice vremurilor Ceausiste, cu hartuire din partea autoritatilor".

"Disputele privind trenul-pelerin care urma sa transporte cenusa lui Nyiro Jozsef, apoi interzicerea ceremoniei oficiale, controlarea masinii Institutiei Parlamentului, toate dovedesc ca scopul Bucurestiului este provocarea maghiarilor din Transilvania si a Ungariei", a mai adaugat Szavay Istvan. Politicianul considera ca este extrem de trist faptul ca, in timp ce Guvernul roman face pasi tot mai duri, doi politicieni binecunoscuti ai UDMR, senatorul Frunda Gyorgy si primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, s-au alaturat corului care e impotriva reinhumarii.

Reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc duminica, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, au anuntat duminica dimineata organizatorii. Decizia a fost luata dupa ce Prefectura Harghita a suspendat autorizatia de reinhumare eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc.

La Odorhei se va tine totusi o ceremonie de comemorare a poetului, intr-un spatiu privat.

MAE l-a invitat din nou, in cursul diminetii de duminica, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucuresti, caruia i s-a transmis ca orice actiune de reinhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendata pana la decizia tribunalului Harghita.

Ministerul de Externe si-a exprimat speranta ca partea ungara nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungara sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislatiei romanesti si deciziei autoritatilor romane.

MAE a transmis ca nu doreste ca relatiile bilaterale sa fie afectate si solicita ca autoritatile ungare sa manifestate spirit constructiv si intelegere in directia acomodarii sensibilitatilor prezentate foarte clar de partea romana in repetate randuri, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Ulterior discutiilor, ambasadorul ungar la Bucuresti a informat telefonic MAE ca nu va avea loc nicio reinhumare, ci doar o slujba religioasa in memoria lui Joseph Nyiro.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punct de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata.

Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizatia de reinhumare a scriitorului maghiar, Nyiro Jozsef, precizand ca documentatia depusa de Parlamentul Ungariei este conforma cu legislatia romana.

Atat Ministerul de Externe, cat si premierul Victor Ponta au precizat ca autoritatile romane se opun reinhumarii scriitorului, intrucat acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, intre anii 1941 si 1945.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nyiro Joszef Ambasada Ungariei, #Nyiro Joszef MAE, #scandal reinhumare Nyiro Joszef , #maghiari