Partidului lui Laszlo Tokes vrea sa devina Fideszul transilvanean

Joi, 21 Iulie 2011, ora 21:50
2321 citiri
Partidului lui Laszlo Tokes vrea sa devina Fideszul transilvanean
Foto: Arhiva

Fostul parlamentar UDMR Toro T. Tibor (foto) a afirmat joi, la Universitatea de Vara de la Tusnad, ca instanta a refuzat inregistrarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), mentionand ca va face recurs la sentinta si a precizat ca ar dori ca noul partid sa devina "Fideszul transilvanean".

Joi a fost dezbatuta, in cadrul celei de a 22-a editie a Universitatii de Vara, tema inregistrarii PPMT. Toro T. Tibor, insarcinat cu inregistrarea organizatiei politice, a declarat ca va face recurs la decizia Tribunalul Bucuresti imediat ce vor primi motivarea in scris.

"Speram ca statul de drept romanesc s-a consolidat destul ca sa nu se poata matura de pe masa, pur si simplu, vointa a 30.000 de oameni", a spus Toro, mentionand ca aproximativ atatia si-au dat semnatura pentru inregistrarea partidului.

Partidul lui Tokes, refuzat de tribunal - maghiarii fac recurs

Politicianului a afirmat ca programul PPMT are la baza spiritul protestatarilor de la Timisioara, referindu-se astfel la faptul ca organizatia noua va reprezenta spiritualitatea presedintelui Consiliului National Maghiar din Transilvania, Tokes Laszlo.

Potrivit lui Toro, PPMT isi imagineaza transformarea administrativa a Romaniei bazandu-se pe regionalismul asimetric. El a precizat insa ca acest lucru ar fi posibil doar daca ar fi permis de reforma constitutionala a tarii.

Politicianul maghiar a enumerat si cele cinci valori de baza a programului partidului, si anume, libertatea, familia, traditia, apartenenta la natiunea maghiara si democratia care tine cont de valorile morale ale crestinismului. In opinia lui Toro, comunitatea transilvaneana maghiara, desi imputinata, detine destul potential pentru a-si decide viitorul.

Raspunzand la intrebari, Toro T. Tibor a afirmat ca ar dori ca noul partid sa devina "Fideszul Transilvanean", insa deocamdata nu merita aceasta titulatura. El a mai subliniat ca se doreste realizarea unor parteneriate cu partidele din Ungaria si a precizat ca au ce invata de la Fidesz, care, in opinia lui, are cel mai mare succes dintre partidele populare din Europa.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Partidului Popular Maghiar Transilvania, #partide maghiari Romania, #formatiuni politice maghiari , #maghiari