Politicieni ungari promit sa apere drepturile romanilor din Valea Timocului

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 16:47
3045 citiri
Politicieni ungari promit sa apere drepturile romanilor din Valea Timocului

Presedintii comisiei pentru solidaritate nationala a Parlamentului ungar, Potapi Arpad Janos si Hidvegyi Balazs (ambii Fidesz), au avut o intalnire la Bucuresti cu liderii comisiei similare din Romania si cu membrii comisiei pentru drepturile omului din Romania.

Inevitabil, parlamentarii ungari au ridicat problema autonomiei Tinutului Secuiesc.

"A venit vorba si despre mitingul de duminica si le-am spus ca datoria noastra este sa sustinem autonomia secuilor. Chestiunea autonomiei teritoriale nu a fost agreata de partea romana, dar eu ma bucur ca efectiv am reusit sa ridicam aceasta problema in cladirea Parlamentului Romaniei. Este un pas inainte urias", a declarat Potapi, citat de mon.hu.

"In cadrul discutiilor am mai ridicat problema drepturilor minoritatii de a folosi limba maghiara, solutionarea liniei in limba maghiara de la UMF Targu-Mures si retrocedarea averilor confiscate de la biserici.

Le-am transmis ca actualul proiect de regionalizare este inacceptabil pentru partea maghiara, in conditiile contopirii intr-o regiune in care minoritatea maghiara nu ar mai fi majoritara", a adaugat parlamentarul ungar.

Conform sursei citate, politicienii ungari au promis sprijin Romaniei in apararea drepturilor minoritatii romane din Valea Timocului din Serbia, adaugand ca Ungaria nu sustine doar minoritatea maghiara din Transilvania, ci si protejarea altor minoritati de pe teritoriul altor tari.

"Reprezentantii romani au solicitat Ungariei sa inlesneasca difuzarea de emisiuni in limba romana la postul public de radio si televiziune, construirea unei biserici ortodoxe la Budapesta si ridicarea statuii lui Andrei Saguna la Gyula.

Pe o scala de la 1 la 10, romanii au notat atitudinea Ungariei fara de minoritatea maghiara din afara granitelor ca fiind de nota 11. A fost un sentiment placut sa vedem ca Bucurestiul considera ca facem totul pentru maghiarii din afara granitelor", a incheiat Potapi Arpad Janos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#maghiari Ungaria Romania, #Valea Timocului Serbia minoritati autonomie , #maghiari