Primarul din Targu Mures, despre scoala ticalosiei si problema steagurilor secuiesti - Interviu

Joi, 13 Martie 2014, ora 16:15
9394 citiri
Primarul din Targu Mures, despre scoala ticalosiei si problema steagurilor secuiesti - Interviu
Foto: citynews.ro

Incidentele de la Targu Mures au fost provocate de grupari extremiste maghiare, cu un comportament jignitor la adresa romanilor si, din pacate, reprezentanti de frunte ai UDMR din Harghita si Covasna au intrat in jocul acestora, spune Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, edilul apreciaza aceasta atitudine ca pe o lipsa de respect la adresa comunitatii locale manifestata de presedintii de Consilii Judetene si primarii UDMR veniti din judetele invecinate pentru a crea conflicte in Targu Mures.

In ceea ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc, Dorin Florea da exemplul comunei Chichis, din judetul Covasna, unde comunitatea romaneasca este tinuta de edilii UDMR in "conditii de Ev Mediu".

De asemenea, primarul este de parere ca problema steagurilor secuiesti este intretinuta ca sa ascunda problemele grave din zona, cum ar fi retrocedarile ilegale de sute de mii de hectare, pentru ca in spatele tensiunilor create artificial "unii stiu ce au de facut".

Miting cu scandal la Targu Mures - imbranceli intre jandarmi si secui (Video)

Prefectul de Mures: La marsul secuilor, cei din Harghita si Covasna au urlat ca disperatii

Ce s-a intamplat luni, la mitingul organizat de maghiari in Targu Mures?

Sunt foarte suparat si mahnit din cauza a ceea ce s-a intamplat luni pentru ca noi am depus toate eforturile, ani de zile, pentru a corecta imaginea formata, din pacate, de evenimentele din martie 1990.

Regret ca s-a intamplat acest lucru, desi era previzibil, aveam toate informatiile ca se doreste a se crea un scandal si a se promova ideea ca Targu Mures este un oras conflictual.

Cine si de ce a urmarit acest scop?

Este o batalie intre cele doua grupari care vor sa isi aroge dreptul de "stapani ai maghiarilor". Daca va uitati in multe luari de pozitie sau proiecte legislative, cum ar fi legea Educatiei sau Statutul Minoritatilor, aceasta regiune este privita ca o "feuda".

Acestea sunt realitati. Eu sunt de 18 ani in administratie si sa nu credeti ca administratia e simpla la Targu Mures. De aceea imi permit sa spun astazi anumite lucruri cu toata fermitatea.

Cu toate astea, sa stiti ca noi nu vom avea nicio retinere de a da autorizatii pentru manifestari publice, asa cum am dat si acum cand ni s-a cerut autorizatie pentru comemorarea secuilor ucisi de Garda Imperiala Austriaca.

De fapt, s-a dorit un scandal si atragerea atentiei. Au fost antrenate grupari extremiste, persoane cu un comportament clar provocator si extraordinar de jignitor la adresa romanilor. Lucrurile care s-au strigat acolo, modul in care s-au manifestat unii dintre participanti si felul in care au fost jigniti in mod continuu romanii la Targu Mures ar trebui sa inceteze.

Jignirea romanilor nu consta numai in ceea ce s-a intamplat luni, ci intr-o serie de evenimente, cum ar fi distrugerea spitalului, afectarea Institutului de Medicina sau modul brutal in care se intervine in dezorganizarea invatamantului liceal. Sunt multe alte lucruri grave care se intampla, cum ar fi modul in care sunt blocate proiectele orasului. Iar lucrurile nu sunt intamplatoare.

Liderii UDMR s-au delimitat public de provocatorii de la miting. Cum comentati?

UDMR nu are ce sa spuna pentru ca, dupa parerea mea, au fost participanti si co-organizatori la acest miting. Un fapt imbucurator este, si le multumesc targu-muresenilor, ca ei nu au intrat in acest teatru al penibilului si au stat in case. Dar au fost prezenti, in primele randuri, reprezentantii de frunte ai UDMR din Harghita si Covasna - au fost presedintii de Consilii Judetene, primari care au venit cu oameni de la ei. Nu are rost sa mai comentam.

Nu mi-a placut sa vad asta. Eu m-am dus in Harghita si Covasna, cand am fost invitat sa operez acolo, iar daca m-as duce acum intr-o localitate, m-as duce in primul rand la Primarie si as saluta primarul si prin asta comunitatea respectiva. Or, sa vii la Targu Mures si sa te asezi in primele randuri si sa auzi sloganurile jignitoare care s-au aruncat, dar tu sa spui ca sustii maghiarii din Targu Mures, desi le creezi un conflict in oras, de care nu are nevoie nimeni, acest lucru nu e corect.

Din pacate, nu se discuta deloc despre valorile culturale ale orasului Targu Mures, de zestrea orasului, de proiectia spre viitor, ci continuu se discuta despre astfel de manifestari si jigniri. Astea sunt problemele grave pe care eu le resping.

Antonescu: Jocul UDMR, "Vin extremistii daca nu ne faceti concesii", acceptat de toti

Aveti impresia ca tensiunile de acest gen se agraveaza?

Vedem ca de-a lungul anilor, aceste manifestari iau amploare, sunt tot mai curajoase, in sensul ca arata o slabiciune a statului si a unor institutii. Si asta din cauza unora care cred despre compromisul politic ca se poate extinde la orice.

Urmeaza 15 martie, Ziua Nationala a Ungariei. Va asteptati la noi incidente?

Nu astept deloc, chiar daca, in datele pe care le am, rafuielile dintre cele doua tabere pot sa sugereze scenarii chiar indraznete. Dar daca luni a fost asa de mare galagie, sunt absolut convins ca pe 15 martie va fi prea multa liniste.

De ce?

Ramane sa isi puna fiecare intrebarea. Noi am aprobat si acest miting, de sarbatoare a maghiarilor, tot acolo, la troita respectiva, dar am rugat romanii sa nu iasa si sa nu faca si ei contramanifestatii, pentru ca am transforma din nou Targu Mures-ul intr-un teatru al conflictelor. Ma bucur ca am gasit intelegere si va garantez ca va fi foarte multa liniste.

In aprilie au loc alegeri parlamentare in Ungaria. S-a extins campania electorala si pe teritoriul Romaniei?

Ungaria, mai ales guvernul actual, priveste cu mare atentie vointa populatiei maghiare din Transilvania si in special a celor care au dubla cetatenie. Se mizeaza serios pe votul cetatenilor romani de etnie maghiara care vor vota la alegerile din Ungaria. Desigur ca in acest context se inscrie si aceasta manifestare, pentru ca au mai fost si alte gesturi provocatoare care au legatura tot cu campania electorala din Ungaria.

Pe mine ma deranjeaza ca UDMR nu s-a delimitat ci, prin lideri marcanti, a dat girul lor acestui gen de manifestari, fara sa isi dea seama cat de mult rau fac orasului nostru.

Extremistii de la Jobbik, campanie electorala in Romania - ce au gasit oamenii in cutiile postale

Ce parere aveti despre declaratiile lui Laszlo Tokes?

Declaratiile dansului nu mai trebuie sa surprinda pe nimeni. Se pare ca domnul Tokes are probleme de comportament, si pe el l-a prins febra campaniei electorale. Cred ca nu e deloc onorant pentru nimeni sa il aiba in echipa, ma refer la listele pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Cum comentati solicitarile de autonomie ale maghiarilor?

Sa va dau un exemplu care poate fi usor de verificat. Va rog sa intrati in prima localitate din judetul Covasna venind dinspre Brasov. Este o localitate aflata la 15 kilometri de Brasov si 12 kilometri de Sfantu Gheorghe, adica in centrul lumii civilizate, aproape de doua resedinte de judet. Sa mergeti sa vedeti cum arata "Tinutul Autonom Paraginit" - abandonat. O sa vedeti o localitate, comuna Chichis, condusa de UDMR, si sa va uitati la cele doua sate care apartin de ea: unul cu o comunitate exclusiv romana - Bacel - si celalalt cu comunitate romano-maghiara - Chichis.

Satul Bacel a fost prezentat ca o curiozitate la televizor, acum 2-3 ani - este un sat in care nu s-a facut nimic, nimic, nimic, nimic! Oamenii traiesc intr-un mod medieval si nu intamplator sunt tinuti asa.

Mergeti sa vedeti si sa discutam dupa aceea despre discriminare pozitiva sau despre rolul pe care il au presedintii de Consilii Judetene si prefectii. Mergeti sa faceti comparatie, pentru ca banii sunt luati pentru ambele comunitati. Oamenii aia nu au nicio vina ca sunt tinuti in promiscuitate si la stadiul de Ev Mediu. Nici becuri pe stalpi nu au, nici macar de sarbatorile legale! Aceste lucruri ar trebui cunoscute de orice prim-ministru al Romaniei.

Acolo e discriminare pe fata, iar presedintele CJ Covasna vine la Targu Mures sa ceara autonomie. Ii rog sa isi vada de autonomia "tinutului parasit".

Cand comunitatea romaneasca de acolo va arata ca si comunitatea cealalta, atunci UDMR poate sa priveasca cu ochii spre Europa, deocamdata acolo este o feuda, cel putin asa arata si stiu bine ce vorbesc. E drama unei populatii lasata in paragina intre doua capitale de judet.

UDMR a intrat la guvernare. Cum credeti ca vor fi transate cele doua probleme delicate - UMF Targu Mures si steagurile secuiesti?

Problema cu steagurile nu ma ingrijoreaza. Oricum le pun, le-au pus, sunt procese... Ma deranjeaza doar ca avem un stat slab si ma deranjeaza in special UMF Targu Mures pentru ca eu am cunoscut institutia in plina glorie, ca student care nu intamplator a ales Targu Mures. Am o recunostinta profunda pentru tot ce a insemnat universitatea pentru mine.

Din pacate, s-au depus toate eforturile in ultimii 20 de ani ca sa se distruga si aceasta institutie de renume pentru orasul nostru, dupa ce fabricile au fost facute praf si pulbere.

I-am rugat pe politicieni sa lase UMF sa isi rezolve singura, cu legea in mana, problemele. Nimeni nu are nevoie de tensiuni in aceasta universitate, de certuri si agitatie. Asta va afecta viitorul orasului, brandul nostru medical.

Eu stiu pozitia maghiarilor responsabili, nu a politicienilor de ocazie. Oamenii seriosi mi-au spus: 'Noi nu ne dam copiii la UMF Targu Mures sa invete maghiara, pentru ca o stiu de acasa si n-o vor uita niciodata, ii trimitem acolo sa ajunga medici foarte buni'. Dar mi-au spus la fel de clar: 'N-au decat sa se certe, eu imi voi trimite copilul la Cluj, la Bucuresti, la Iasi sau oriunde in alta parte, pentru ca eu nu am nevoie de scandaluri'. Asta nu inteleg politicienii care au nevoie de voturi.

Eu am promovat un proiect mai mare, ca UMF sa inglobeze alte universitati de aici, tocmai pentru a rezista intr-o lume aflata in competitie. Dar ce sa discuti cu politicienii? Vom pierde toti si riscam sa ajungem ca UMF Targu Mures sa ajunga o amintire.

Sa stiti insa ca la Targu Mures e un 'caz-scoala' de ticalosii facute in Romania. Sunt retrocedari de sute de mii de hectare, munti intregi, comunitati intregi, si noi discutam de steaguri? S-au furat din condei sute de mii de hectare, astea sunt problemele pentru care politicienii au nevoie de o zona conflictuala. Au nevoie incontinuu sa fie atatate spiritele pentru ca in aceasta tensiune unii stiu ce au de facut.

Eu am decis ca toate actele care vor iesi din Primarie in anul 2014 sa poarte sus un motto: "Targu Mures - un oras al armoniei, nu al conflictelor", pentru ca vreau sa atrag atentia ca orasul e altfel decat vor sa arate unii politicieni.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Dorin Florea miting maghiari, #Dorin Florea autonomie secui, #Dorin Florea Targu Mures , #maghiari