Protestul maghiarilor: Imnul Ungariei, intonat de mii de oameni in inima Romaniei

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 08:33
4914 citiri
Protestul maghiarilor: Imnul Ungariei, intonat de mii de oameni in inima Romaniei
Foto: Romania libera

Peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei, vineri, in fata Prefecturii Covasna, in cea de-a cincea zi de proteste fata de amenda de 5.000 de lei data de institutie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiasi imn la Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, din 4 iunie.

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuiesti si ale Ungariei, intonand imnul Ungariei, dar si pe cel secuiesc.

De asemenea, a fost prezenta o fanfara, dar si husari, iar zeci de tineri au purtat doua steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei si unul secuiesc, pornind din doua puncte periferice ale orasului, si intalnindu-se in centrul acestuia.

Preotii bisericilor istorice maghiare din Sfantu Gheorghe au rostit rugaciuni si au citit pasaje din Biblie, dupa care liderii formatiunilor politice maghiare au citit o petitie adresata Guvernului Romaniei prin care au cerut sa nu mai fie tratati ca "cetateni de rangul doi".

Aceasta a fost elaborata de catre reprezentantii celor trei partide maghiare, UDMR, PCM si PPMT, iar presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a spus ca "in privinta problemelor comunitatii maghiare cele trei formatiuni actioneaza impreuna".

In petitia care a fost citita in trei limbi, maghiara, romana si engleza, reprezentantii comunitatii maghiare cer, printre altele, sa nu se provoace conflicte intre romani si maghiari, sa fie adoptate legi care sa asigure pastrarea si dezvoltarea identitatii minoritatilor, restituirea cladirii Liceului "Szekely Miko" Bisericii Reformate, autonomie culturala, infiintarea unei sectii cu predare in limba maghiara la UMF Targu Mures, dar si recunoasterea limbii maghiare ca fiind limba oficiala regionala in Tinutul Secuiesc, alaturi de limba romana.

"Consideram inacceptabil faptul ca Guvernul Romaniei foloseste puterea pentru a reduce la tacere, a umili si a pune intr-o situatie disperata minoritatile nationale. In secolul XXI, si in calitate de membra a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecuta limba si simbolurile unei minoritati, liderii comunitatilor sunt amenintati cu inchisoarea, se renationalizeaza bunuri prin care se instiga impotriva etnicilor maghiari, nu este demn de Romania, care de 25 de ani a rupt lanturile unui regim dictatorial, opresiv, si si-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept si libertatea exprimarii individuale", se arata in petitie.

"Este dureros pentru comunitatea maghiara ca este tratata pe pamant natal ca fiind cetateni de rangul doi. Nu nationalitatea prefectului este importanta, ci existenta unor legi care sunt bune pentru toti cetatenii, atat pentru majoritate, cat si pentru minoritate. Unii din aceasta tara doresc sa nu ne simtim bine pe pamantul nostru natal. De aceea, rugam respectuos guvernul ca prin decizii intelepte, dupa 25 de ani de la Revolutie, sa normalizeze relatia dintre majoritate si minoritate", a declarat presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.

Protestele din Sfantu Gheorghe au inceput luni, cand in jur de 150 de persoane s-au adunat in fata Prefecturii Covasna. Marti, numarul lor s-a dublat, pentru ca miercuri si joi sa fie prezente peste 500 de persoane la manifestari.

Protest: Peste 150 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna

Proteste similare au avut loc si la Miercurea Ciuc, miercuri seara, cand aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revolutiei din 1989, iar apoi au cantat imnul Ungariei, in semn de protest fata de amenda data PCM de catre Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectura cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publica organizata, in 4 iunie, in Sfantu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidaritatii nationale a maghiarilor si comemorarii Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, intr-o conferinta de presa, ca amenda nu a fost data pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru ca nu a fost intonat si imnul Romaniei.

Guvernul a schimbat 3 prefecti

Intre timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, in locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reactionat spunand ca nu persoana prefectului este importanta, ci "legile clare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#protest maghiari Covasna, #protest maghiari imn Sfantu Gheorghe, #proteste maghiari amenda PCM , #maghiari