Rabinul Andrew Baker: Nyiro Jozsef nu merita onoruri speciale

Duminica, 27 Mai 2012, ora 09:19
3877 citiri
Rabinul Andrew Baker: Nyiro Jozsef nu merita onoruri speciale
Foto: Arhiva

Rabinul Andrew Baker, director in cadrul Departamentului pentru Relatii Internationale al American Jewish Committee, sustine ca scriitorul antisemit Niyro Jozsef nu merita onoruri deosebite si apreciaza actiunile oficialilor romani care incearca sa impiedice acest lucru.

"Este recunoscut faptul ca scriitorul maghiar Nyiro Jozsef avea opinii antisemite reflectate si in operele sale, ceea ce nu reprezinta o surpriza pentru cineva care a fost un membru marcant al parlamentului fascist de la Budapesta.

Prin urmare, el nu merita onoruri si recunoastere, si noi apreciem actiunile acelor oficiali care sunt hotarati sa nu lase sa se intample acest lucru in contextul reinhumarii ramasitelor sale in Romania", afirma Rabinul Andrew Baker, care este si Reprezentant Personal al presedintelui OSCE pentru Combaterea Antisemitismului.

Reinmormantarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc era programata pentru duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, potrivit organizatorilor.

Initial, organizatorii concepusera un ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzica, a declarat, sambata, ca a blocat reinhumarea poetului maghiar Nyiro Jozse in Romania, dupa ce primarul din Odorheiul Secuiesc si-a dat aprobarea pentru ceremonia ce urma sa aiba loc duminica.

Urzica a declarat ca a atacat in contencios adeverinta de inhumare, iar actiunea se suspenda pana la judecarea cauzei. Avand in vedere ca in weekend tribunalele nu lucreaza, ceremoniile ar putea fi amanate.

Ministerul de Externe si premierul Victor Ponta si-au exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele scriitorului maghiar nascut in 1889, la Jimbor, in judetul Brasov, si cunoscut pentru vederile sale antisemite.

Nyiro Jozsef a decedat la Madrid in 1953, iar ramasitele au fost aduse si incinerate in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nyiro Jozsef rabin Andrew Baker, #reinhumare Romania Andrew Baker, #scandal Andrew Baker antisemit , #maghiari