Sabina devine un fenomen mai mult decat social (Opinii)

Vineri, 22 Martie 2013, ora 16:53
4321 citiri
Sabina devine un fenomen mai mult decat social (Opinii)

O situatie fara precedent se petrece in aceste zile in cadrul liceului Korosi Csoma Sandor, din orasul Covasna, judetul Covasna, ea fiind posibil generata de eleva Sabina Elena, care a venit cu insemne tricolore, impreuna cu alti colegi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Problema in sine este una foarte sensibila si periculoasa in acelasi timp, iar aceasta nu este de acum in scoala respectiva. Mergand pe firul evenimentelor, anul trecut, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei de 1 Decembrie, elevi maghiari au venit cu tricouri inscriptionate cu harta Ungariei Mari si cu steagul maghiar, iar la intonarea imnului national, unii au inceput sa huiduie facand si semne obscene, la adresa elevilor romani, faptele in sine de atunci ar trebui verificate si pozitionate corect in noul context.

Retinem si faptul ca eleva Sabina a fost amenintata cu moartea de catre un individ Zsolt Lendvay Simon, posibil sa nu fie numele sau real. Fara a prezenta faptele partinitor, consider ca evenimentul in sine este unul mai mult decat periculos in scoala si societatea romaneasca per ansamblu.

Pe cale de consecinta astfel de evenimente si actiunile conexe care pot aparea trebuie sa nu fie generate sub nicio forma de institutia numita Scoala.

Ministerul Educatiei Nationale subliniaza in mod clar, faptul ca invatamantul romanesc se bazeaza pe promovarea tolerantei si a convietuirii interetnice, pe acceptarea diferentelor, indiferent de natura acestora, pe valorile universale care constituie piloni ai demnitatii umane.

Gestionarea conflictului de catre diriginta clasei prin actiunile sale, de catre conducerea liceului, dar si atitudinea ISJ Covasna lasa mult de dorit, ancheta locala converge spre ideea ca Sabina este cea care a provocat, fiind anchetata de conducerea scolii pentru instigare la violenta, totul se pare ca a degenerat in urma demersurilor ei si a unui grup de elevi romani.

Gestionarea acestui conflict aparut intre elevii scolii a fost gestionat neinspirat de catre factorii decidenti din scoala.

Consider ca astfel de situatii pot scapa usor de sub control, deoarece conduc la cresteri entropice in mediul social romanesc, generand actiuni spontane fara precedent in ultimii ani la nivel national, vezi mitingurile care vor avea loc astazi in marile orase ale Romaniei in spirit de solidaritate cu cazul elevei.

Cu certitudine este un caz clar de discriminare si intra sub incidenta Ordonantei nr. 137/2000 care se refera la prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul pentru Combatere a Discriminarii trebuie sa intervina rapid pentru a lua toate masurile necesare, pentru a aplana si combate pe viitor astfel de manifestari si abuzuri indiferent din partea cui ar veni.

Reactiile apar rapid, Ministerul Educatiei Nationale, numeste inca de ieri o comisie de achetare a cazului de la Covasna, iar Consiliul National al Elevilor, condamna ferm actiunile de discriminare desfasurate de elevii si de cadrele didactice apartinand minoritatilor nationale fata de eleva Sabina Elena, actiuni care contravin Constitutiei Romaniei si drepturilor fundamentale ale omului.

Insa astfel de fenomene sensibile si deseori controversate nu sunt stereotipii si/sau prejudecati, dinamica si complexitatea lor determinand iteractivitatea comportamentului acestora pe baza feed-back-ului obtinut.

Decizia ministerului de a trimite o echipa pentru investigarea situatiei ivite in Covasna, este mai mult decat corecta si benefica, iar interventia in acest caz trebuie sa fie una energica pentru a nu da curs unor posibile interpretari eronate a fenomenului in sine, dar mai ales unor manipulari excesive din partea unora sau altora, inclusiv pentru a preveni pe viitor astfel de evenimente.

Actiunile trebuie demarate in spiritul minimizarii si chiar al anularii izolationismului etnic si cultural, in plus acestea ar trebui sa conduca la stoparea din fasa a unor posibile discriminari pe motive entice in scoala romaneasca.

In acelasi timp aceste singularitati trebuie gestionate cu precautie de decidentii locali. Astfel de proteste spontane sunt in genere sunt greu de previzionat ca evolutie, urmarile fiind mai mult decat dificil de aplanat, insa toate acestea nu trebuie sa aiba ca motivatie dar mai ales sa fie generate de fapte petrecute in mediul scolar.

Sabina a devenit astfel un fenomen social si datorita faptului ca exprima o realitate si in acelasi timp o certitudine. Sa speram ca manifestarile de astazi din marile orase, nu vor fi manipulate politic sau de lideri de opinie, si nici nu vor adanci si perpetua resentimente atat din partea romanilor cat si a maghiarilor.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#scandal bentita tricolora liceu, #liceu Covasna scandal tricolor, #ancheta Minister Educatie bentita tricolor Covasna , #maghiari