Scandalul Jozsef Nyiro: Elie Wiesel a returnat Ungariei ordinul Marea Cruce

Marti, 19 Iunie 2012, ora 09:30
2537 citiri
Scandalul Jozsef Nyiro: Elie Wiesel a returnat Ungariei ordinul Marea Cruce
Foto: Arhiva

Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a inapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, dictinctie primita in anul 2004, dupa ce presedintele Parlamentului maghiar, Laszlo Kover, a participat la o ceremonie organizata, in Romania, in memoria lui Jozsef Nyiro.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" anunta, printr-un comunicat citat de Mediafax, ca este imputernicit de Elie Wiesel sa transmita urmatoarea scrisoare prin care inapoiaza statului ungar Ordinul Marea Cruce, "ca urmare a intensificarii manifestarilor antisemite sau cu semnificatie fascista la care participa oficiali ai Republicii Ungaria".

"Domnule presedinte (al Parlamentului Ungariei - n.red.), am aflat cu profunda dezamagire si indignare despre participarea dumneavoastra, alaturi de secretarul de stat pentru cultura Geza Zsocs si de liderul formatiunii de extrema-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizata in Romania in memoria lui Jozsef Nyiro. (...) Mi se pare ofensator ca presedintele Parlamentului ungar sa participe la o ceremonie in favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty si Szalasi", noteaza Elie Wiesel.

"Nu vreau sa fiu asociat in niciun fel cu aceste activitati. In consecinta, renunt la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004", conchide laureatul pentru premiul Nobel.

Autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyiro, pentru reinhumare.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Elie Wiesel returnat Ungaria Cruce, #Elie Wiesel scandal Jozsef Nyiro, #Jozsef Nyiro Romania , #maghiari