Steagul secuiesc, furat de pe frontispiciul sediului CNS din Sfantu Gheorghe

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 17:30
1859 citiri
Steagul secuiesc, furat de pe frontispiciul sediului CNS din Sfantu Gheorghe

Steagul secuiesc de pe frontispiciul sediului Consiliului National Secuiesc (CNS) din Sfantu Gheorghe a fost furat in noaptea de vineri spre sambata, liderul local al formatiunii, Gazda Zoltan, considerand ca este un gest provocator inaintea protestului "Marele mars al secuilor", din 27 octombrie.

Presedintele Consiliului Secuiesc - Scaunul Sepsi (zona Sfantu Gheorghe), Zoltan Gazda, a anuntat sambata ca steagul secuiesc a fost furat de pe frontispiciul sediului Consiliului National Secuiesc (CNS) din municipiul Sfantu Gheorghe.

Zoltan Gazda a subliniat ca steagul secuiesc, arborat in urma cu noua ani pe sediul CNS, se afla la locul sau vineri, la ora 23.00, dar sambata dimineata a sesizat disparitia acestuia.

"Interesant este ca sediul CNS se afla vizavi de cladirea unui serviciu secret, iar autorul ar fi putut sa fure steagul doar urcand pe o scara. Consider acest gest ca o provocare inainte Marelui mars al secuilor", a spus liderul local al CNS.

El a precizat ca nu s-a luat inca o decizie daca CNS va depune plangere la Politie si ca a fost arborat un nou steag secuiesc pe cladire.

Tot sambata, Zoltan Gazda a declarat ca organizatorii "Marelui mars al secuilor" cer participantilor sa aduca cu ei aparate de radio la manifestare.

Gazda a explicat ca intreg programul manifestarii, cum ar fi discursurile, momentele culturale, stirile biroului de presa al CNS despre participarea la mars in diferite locatii, vor fi transmise prin radio, la posturi locale sau radio on-line.

De asemenea, transmisia prin radio va face posibila ca toata lumea "sa cante in acelasi timp, spre exemplu, imnul de la la finalul manifestarii" sau sa asculte declaratia care va fi citita cu ocazia protestului si care va contine solicitarile participantilor.

Proteste fata de regionalizare

Consiliul National Secuiesc va organiza un nou protest de amploare fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat "Marele mars al secuilor", va avea loc in 27 octombrie, in judetul Covasna, si va fi organizat simultan in 11 localitati si la o intersectie de pe DN 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma sa se adune in localitati si la intersectia de la Reci, pentru a forma ulterior un lant viu de 54 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.

Peste 150.000 de maghiari sunt asteptati la "Marele mars al secuilor", manifestarea fiind sprijinita de toate organizatiile politice si civice maghiare, precum si de biserici, declara, recent, presedintele CNS, Izsak Balazs.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#steag secuiesc furat Targu, #protest secui regionalizare , #maghiari