20 vs 400 de lei - discrepanta uriasa intre diurna medicilor care lupta cu pandemia si magistratii detasati

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 14:31
10391 citiri
20 vs 400 de lei - discrepanta uriasa intre diurna medicilor care lupta cu pandemia si magistratii detasati
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

In timpul starii de urgenta declansata de epidemia de coronavirus, personalul medical detasat la alte spitale primeste o diurna de 20 de lei pe zi, in timp ce un magistrat detasat la CSM, Ministerul Justitiei sau la Inspectia Judiciara si care lucreaza "de acasa" primeste pana la 400 de lei pe zi.

Cmparatia apare intr-o analiza publicata de Europa Libera.

Pe 30 martie, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a emis un ordin privind stabilirea modului de detasare/delegare a personalului medical pe perioada starii de urgenta.

Potrivit documentului, personalul medical nu poate refuza detasarea/delegarea dispusa, iar daca se face in alte localitati decat cele de domiciliu, unitatile sanitare unde este detasat/delegat au obligatia de a-i asigura cazarea si hrana.

In acelasi timp, HG nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, stabileste ce indemnizatie vor primi medicii:

"Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea".

Daca o persoana este delegata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de casa, ea primeste 20 de lei diurna pe zi si o alocatie de cazare de 230 de lei pe zi.

Magistratii primesc 400 de lei/zi

Pe de alta parte, magistratii detasati sau delegati primesc, in baza unei ordonante, 400 de lei/zi. In plus, ei mai primesc de la Ministerul Justitiei echivalentul a 600 de euro pentru chiria lunara, daca nu au o locuinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, mai scrie Europa Libera.

Problema acestor diurne uriase a fost ridicata de judecatorul Alina Mihaela Nita, fosta sefa a Tribunalului Neamt. Ea s-a intrebat pe o retea de socializare: "De ce un magistrat delegat/detasat primeste o diurna de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, adica in jur de 400 lei/zi, in timp ce un cadru medical detasat zilele acestea in spitale, in care sunt tratati bolnavi cu covid si care se expune unui risc atat de mare pentru sanatatea si viata sa, primeste doar 20 lei/zi?".

10.000 de lei pe luna pentru naveta

Judecatorul militeaza pentru plafonarea indemnizatiei de detasare a magistratilor la nivelul celorlalti angajati, ceea ce ar conduce la incetarea "vanatorii de functii". Altfel spus, un cuantum scazut al diurnei ar reduce semnificativ numarul delegarilor in sistem.

"Daca s-ar plafona diurna si pentru magistrati la valoarea celorlalti angajati, categoria magistratilor delegati/detasati de CSM si de presedintii curtilor de apel aproape ca va disparea, pentru ca nu va mai exista niciun interes din partea magistratilor pentru delegare/detasare daca diurna va fi de 20 lei/zi fata de 2% din indemnizatia de baza, adica vreo 400 lei/zi.

Daca azi s-ar modifica cuantumul diurnei, va apare un val de cereri de retragere a acordurilor de delegare, pentru ca nu le-ar mai conveni daca nu incaseaza lunar cei aproape 10.000 lei in plus", a declarat pentru Europa Libera Alina Mihaela Nita.

Citeste intreaga analiza pe site-ul radio Europa Libera.

Dupa publicarea articolului, purtatorul de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Daniela-Ioana Stancioi, a precizat ca: "in perioada 17 martie - 16 aprilie 2020, personalul din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care isi desfasoara activitatea in regim de munca la domiciliu nu beneficiaza de diurna de detasare, conform prevederilor cuprinse in dispozitiile emise de secretarul general al Consiliului."

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#medici detasare, #magistrati detasare, #diurna medici, #diurna magistrati , #magistrati