7 membri CSM ii cer lui Netejoru sa-si dea demisia din fruntea Inspectiei Judiciare: In ultimul raport MCV sunt retinute aspecte extrem de grave

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 16:55
6752 citiri
7 membri CSM ii cer lui Netejoru sa-si dea demisia din fruntea Inspectiei Judiciare: In ultimul raport MCV sunt retinute aspecte extrem de grave
Foto: Antena3 TV

7 membri CSM ii solicita judecatorului Lucian Netejoru sa-si dea demisia din functia de sef al Inspectiei Judiciare, dupa ce intr-o adresa remisa CSM ar fi transmis mai multe date care ar fi inexacte, cu privire la cercetarea disciplinara a unui judecator pentru ca a sesizat CJUE in cazul deciziilor CCR.

"Suntem consternati de atitudinea dvs. prin care a fost indus in eroare CSM si consideram ca aceasta imprejurare este de natura sa adanceasca si mai mult temerea cu privire la existenta unei presiuni asupra judecatorilor, fapt absolut inacceptabil prin prisma principiului fundamental al independentei judecatorilor.

O astfel de atitudine este inacceptabila cu atat mai mult cu cat vine in contextul unei campanii mediatice care pune la indoiala justetea sesizarilor adresate CJUE de catre judecatori ai ICCJ," arata membrii CSM in scrisoarea transmisa lui Lucian Netejoru.

Mai multe detalii despre adresa trimisa de Netejoru la CSM - Caz suspect la Inspectia Judiciara: Se incerca ascunderea unei proceduri disciplinare impotriva unui judecator care a sesizat Curtea de Justitie a UE

Cei sapte membri CSM care semneaza scrisoarea sunt: judecator Andrea Annamaria Chis, judecator Mihai Andrei Balan, procuror Cristian Ban, procuror Florin Deac, judecator Bogdan Mateescu, procuror Nicolae Solomon si procuror Tatiana Toader.

"In ultimul raport MCV sunt retinute aspecte extrem de grave in privinta Inspectiei Judiciare, ceea ce, o data in plus, ne obliga sa va solicitam public asumarea responsabilitatii, prin prezentarea demisiei din calitatea dumneavoastra de conducator al unei institutii cu rol esential in sistemul judiciar.

Apreciem ca un astfel de gest este absolut necesar in vederea restabilirii credibilitatii acestei institutii, cu atat mai mult cu cat CJUE a retinut ca reprezinta o garantie a independentei judecatorului neexpunerea intr-o procedura ce poate avea consecinta sanctionarii sale disciplinare ca urmare a sesizarii instantei europene in scopul interpretarii Tratatului", arata sursa citata.

"Se impune demisia"

Potrivit celor 7 membri CSM, demisia lui Netejoru din functia de inspector sef se impune pentru ca a comunicat aspecte care nu corespund adevarului, dar si pentru ca, sub conducerea sa, Inspectia Judiciara a creat cel putin perceptia ca ar putea fi un instrument de exercitare a unor presiuni asupra magistratilor, in special asupra celor care au reprezentat voci critice cu privire la modificarile legislative recente, aspect retinut si in ultimul raport MCV.

Citeste mai multe informatii despre Lucian Netejoru - Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#CSM demisie Netejoru, #Lucian netejoru inspectia judiciara , #magistrati