Ziare.com

A inceput procesul santajarii Emiliei Sercan: Nu stiam pe cine sa sun, ce sa fac!

de Ionel Stoica
Marti, 25 Februarie 2020, ora 11:48

   

A inceput procesul santajarii Emiliei Sercan: Nu stiam pe cine sa sun, ce sa fac!
"Eu, ca jurnalist de investigatie cu ani vechime, nu am stiut la ce institutie a statului roman sa apelez. Nu stiam pe cine sa sun, ce sa fac. Stiam ca trebuie sa sun la Politie, nu stiam nici daca pot sa ma urc in masina. Cu un an inainte avusese loc incidentul din Malta", a declarat luni, in sala de judecata, jurnalista Emilia Sercan.

Afirmatia a fost facuta dupa ce a povestit cum a primit un SMS in care era amenintata cu moartea. Jurnalista a fost audiata in dosarul in care doi inalti ofiteri de politie sunt acuzati ca au incercat sa stranga probe pentru discreditarea ei, pentru a o determina sa inceteze investigatiile privind lucrarile de doctorat. Un caz fara precedent in Romania.

Un grefier de la Curtea de Apel Bucuresti a citit, luni, in fata instantei, rechizitoriul in cazul chestorului Adrian Iacob si comisarului sef Petrica-Mihail Marcoci (foto), rectorul si prorectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".


Foto: Academia de Politie


Citirea rechizitoriului in sedinta publica marcheaza inceputul procesului in care cei doi sunt judecati pentru instigare la santaj. Dosarul a ajuns in instanta din septembrie 2019, dar de atunci a stat in faza de Camera Preliminara, in care sunt verificate probele si legalitatea actului de trimitere in judecata. Procesul urmeaza sa fie solutionat de judecatorul Isabelle Tocan de la Curtea de Apel Bucuresti.

La termenul de luni, timp de aproape patru ore, Isabelle Tocan a ascultat cererile de probe si a audiat-o pe jurnalista Emilia Sercan, care a dat o declaratie de parte civila vatamata.

Cele mai importante declaratii

Cele mai interesante declaratii din timpul procesului:

- Marcoci si Iacob resping acuzatiile DNA si sustin ca sunt nevinovati.
- "Rechizitoriul este construit pe supozitii", afirma Marcoci.
- Avocatul lui Marcoci a cerut ca Emilia Sercan sa faca dovada ca e jurnalist si sa arate in sala de judecata legitimatia de presa. Cererea a fost respinsa de magistrat.
- Avocatul lui Iacob spune ca interceptarile din dosar "sunt nule, anulabile sau abuziv administrate".

- Emilia Sercan cere celor doi ofiteri daune morale de 100.000 de lei.
- "Materialele publicate au ajutat la o insanatosire a societatii", spune jurnalista.
- In fata instantei, Emilia Sercan a spus ca intelege sa nu dezvaluie numele surselor care i-au dat informatii in cazul plagiatelor de la Academia de Politie.

- Ce a facut cand a primit SMS-ul de amenintare: "Nu am stiut cum sa reactionez!"
- "Nu am stiut la ce institutie a statului roman sa apelez. Nu stiam pe cine sa sun, ce sa fac", continua jurnalista.
- "Eram constienta ca singura modalitate de a ma proteja de aceste amenintari era de a le face publice", explica de ce a postat un mesaj pe Facebook la 36 de ore de la primirea amenintarilor.
- La finalul sedintei, cei doi ofiteri au cerut ridicarea controlului judiciar.

Resping acuzatiile DNA

La termenul de luni, judecatorul Tocan le-a pus in vedere celor doi ofiteri ca daca recunosc acuzatiile DNA pot beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime. Este vorba de judecarea in forma simplificata. Cei doi au respins aceasta varianta si au solicitat administrarea unor probe si judecarea in varianta obisnuita.

"Rechizitoriul este construit pe supozitii, pe declaratiile unui inculpat din cauza", spune Marcoci. El face trimitere la subinspectorul Gheorghe-Adrian Barbulescu, care a pledat vinovat in fata procurorilor DNA pentru santaj si a solicitat incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei. Barbulescu a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu amanarea executarii.

Iata declaratia lui Barbulescu - Marturia politistului care a santajat-o pe Emilia Sercan: Eu am perceput ca scopul era salvarea carierei rectorului Academiei de Politie

Avocatul lui Marcoci a cerut reaudierea tuturor martorilor din acest caz si audierea, in sedinta publica, a interceptarilor din dosar, pe care le considera "partial scoase din context".

Avocatul prorectorului Academiei a avut si o cerere inedita: Emilia Sercan sa faca dovada calitatii de ziarist, sa scoata legitimatia sau sa puna la dispozitie un contract semnat cu o entitate media. In timpul procesului, jurnalista a fost de acord sa arate in sala de judecata legitimatia sa de presa, dar inainte de a face acest lucru, judecatorul a respins solicitarea avocatului.

Contesta probele

Pe de alta parte, Iacob are o strategie mai combativa. Aparatorul sau este avocatul Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne (1990-1991). Acesta contesta toate probele din dosar: "sunt nule, anulabile sau abuziv administrate".

"Dorim readministrarea tuturor probelor", cere avocatul Ursu. Potrivit acestuia, subinspectorul Barbulescu "a servit" procurorilor 80% din rechizitoriu.

Judecatorul Tocan a fost de acord cu reaudierea martorilor de la DNA. Audierile de martori in acest caz incep pe 23 martie, cand subinspectorul Barbulescu urmeaza sa apara in fata Curtii de Apel Bucuresti. Iacob si Marcoci au explicat instantei ca vor sa dea declaratii in acest caz la finalul procesului.

De departe, cel mai interesant moment al procesului la termenul de luni a fost audierea in calitate de parte vatamata a jurnalistei Emilia Sercan. Aceasta a anuntat ca s-a constituit parte civila in acest dosar cu suma de 100.000 de lei, reprezentand daune morale pentru suferinta sa.

"Libertatea de exprimare este esentiala"

Timp de aproape trei ore, Emilia Sercan a explicat ca a inceput sa scrie despre subiectele de plagiat din 2015, primul caz fiind cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea. De atunci a publicat aproximativ 20 de articole care au vizat inalti demnitari sau magistrati din statul roman.

In tot acest timp, Marcoci a stat in picioare, in fata instantei, iar Iacob, recent operat la unul dintre genunchi, in banca din spatele avocatilor.

"Activez in presa din 1996 si sunt lector la Facultatea de Jurnalism. Tot timpul am stiut ca libertatea de exprimare este esentiala pentru noi, jurnalistii. Consider ca prin materialele publicate am ajutat la o insanatosire a societatii. Statul nu a putut controla aceasta situatie, care s-a transformat intr-un fenomen", explica demersul sau jurnalista.

Potrivit acesteia, doctoratele de la Academia de Politie au intrat in atentia sa in 2016, atunci cand a scris despre lucrarile sustinute de primarul de la Sectorul 3, Robert Negoita, si de actualul sef al Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Citeste si: Lucrarea de doctorat a sefului Inspectiei Judiciare, susceptibila de plagiat, este in procedura de analiza la CNATDCU

Totul a culminat cu doctoratul fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop. Teza acestuia a fost retrasa in ultimul moment, ca urmare a dezvaluirilor jurnalistice. Simultan, ministrul de Interne a demarat verificarea la Academia de Politie pentru toate lucrarile de doctorat.

Cum a ajuns la Adrian Iacob

Jurnalista a mai povestit cum a ajuns sa verifice lucrarile lui Iacob, dupa ce a facut cercetari in alte doctorate si a constatat ca se faceau trimiteri la teza acestuia: "Am descoperit ca avea continut publicat anterior, sub alte titluri, ceea ce in termeni academici se numeste autoplagiat".

"In noiembrie-decembrie 2018 am primit teza inculpatului Iacob in format word, de la o sursa. Nu doresc sa dezvalui numele si nu am permisiunea acesteia. A fost chiar o conditie pusa de aceasta. Am constatat ca teza era plagiata in procent de 70%", explica Sercan.

Jurnalista a povestit instantei un episod in care sefii Academiei au incercat sa modifice regulamentul bibliotecii, pentru a bloca accesul ei la studierea tezelor de doctorat.

"O sursa mi-a spus ca se intentioneaza modificarea regulamentului in sensul de a nu se mai lasa in sala de lectura cu laptopul si telefonul, si interdictia unei persoane din afara institutiei pentru a intra in biblioteca. Un fapt grav, deoarece bibliotecile sunt spatii publice", precizeaza Sercan.

Problemele incep in aprilie 2019, imediat dupa ce jurnalista a primit de la o alta sursa o sacosa plina de carti, reprezentand teze de doctorat publicate, dar si reviste in care aparusera articole: In jur de 20 de carti semnate de cadrele de la Academie si 5-6 reviste de specialitate.

"Nu doresc sa dezvalui numele sursei, nici nu am permisiunea sursei", puncteaza jurnalista.

Mesajul de amenintare

Pe 15 aprilie 2019, cand se afla in drum spre casa, Emilia Sercan a primit SMS-ul in care i se cerea sa opreasca investigatiile jurnalistice pe care le avea in desfasurare. Potrivit procurorilor DNA, acest mesaj a fost trimis de Barbulescu, la instigarea celor doi ofiteri.

"Am inteles ca are legatura cu articolele publicate despre Academia de Politie, fiind singurul subiect la care lucram in acel moment", explica Emilia Sercan cum a facut legatura.

"Nu am stiut cum sa reactionez"

Jurnalista a relatat ca a avut un moment in care nu stia la cine sa apeleze, deoarece cei de care scria erau inalti ofiteri de politie.

"Nu am stiut cum sa reactionez. Scria: Opreste toate activitatile pe care le ai in desfasurare... daca nu vrei sa urmeze calvarul. Nu pot sa continui cu restul mesajului, deoarece este foarte dur.

Eu, ca jurnalist de investigatie cu ani vechime, nu am stiut la ce institutie a statului roman sa apelez. Nu stiam pe cine sa sun, ce sa fac. Stiam ca trebuie sa sun la Politie, nu stiam nici daca pot sa ma urc in masina. Cu un an inainte, avusese loc incidentul din Malta", rememoreaza jurnalista.

Ea face trimitere la cazul jurnalistei de investigatii malteze Daphne Caruana Galizia, aflata la originea unor acuzatii de coruptie care au provocat alegeri anticipate in tara sa, care a fost ucisa in octombrie 2017 in urma exploziei unei bombe plasata sub masina ei.


Foto: Fecabook/ Emilia Sercan


Amenintarile de pe Facebook

In final, ea s-a dus la Politia Capitalei, unde a depus plangere penala.

"La politie am constatat, incercand sa identific mesaje anterioare de amenintare primite pe Facebook, ca primisem inca un mesaj de amenintare. Deoarece le primisem de la o persoana care nu era in lista de prieteni, acestea s-au dus in rubrica de Message Requests (cereri de initiere a unor conversatii- n.red.). Andrei Georgi Olaru era contul de Facebook. Avea caracter amenintator si viza investigatile jurnalistice," povesteste aceasta.

Potrivit acuzatiilor DNA, in spatele contului de Facebook s-ar fi aflat tot subinspectorul Barbulescu, care fusese instigat de cei doi superiori ai sai sa faca acest lucru.

Deoarece ofiterul de politie care investiga cazul i-a spus sa nu anunte imediat public faptul a fost amenintata, pentru ca cei vizati sa nu distruga probele, Sercan a asteptat 36 de ore pentru a publica o scrisoare deschisa adresata organismelor internationale care protejeaza jurnalistii, in care povestea tot ce s-a intamplat.

"Eram constienta ca singura modalitate de a ma proteja de aceste amenintati era de a le face publice", explica aceasta.

Problemele de sanatate

Potrivit acesteia, mesajele i-au creat o stare de temere si a avut tulburari de somn. "In urmatoarele zile, nu am fost capabila sa tin cursurile la facultate si chiar mi s-a facut rau, fiind internata la spital, pe fondul unei patologii anterioare.

Nu am primit consiliere psihologica si nu am luat tratament medicamentos, imi este teama sa iau pastile pentru anxietate. Am simtit stari de anxietate si epuizare
", mai povesteste Sercan.

Sercan a respins ferm alegatiile unuia dintre inculpati, ca ar fi scris articolele de presa la instigarea unui oficial din MAI: "Niciodata in activitate mea profesionala nu am scris articole pentru ca cineva mi-a cerut sa scriu de o anumita persoana. Am capacitatea intelectuala si suficienta experienta sa-mi aleg singura subiectele".

Sercan leaga mesajele de santaj primite de faptul ca investiga cea de-a doua lucrare de doctorat a lui Adrian Iacob pe care acesta o facea tot la Academie: Mi-am pus problema unui posibil conflict de interese. Era rector al Academiei, dar si pentru faptul ca fusese membru intr-un consiliu superior care coordona activitatea scolilor doctorale din cadrul Academiei de Politie. Acesta ar fi mobilul real de fapt.

Trebuie spus ca judecatorul Tocan a respins luni mai multe intrebari puse de cei doi inculpati, Iacob si Marcoci.

Ofiterii: Nu mai vrem control judiciar

La finalul sedintei, cei doi ofiteri au cerut sa le fie ridicat controlul judiciar, masura impusa in mai 2019, care a fost prelungita constant de instanta.

"Masurile (masura controlului judiciar - n.red.) sunt incropite pe un denuntator cu care s-a negociat o recunoastere fortata pentru a beneficia de clementa. Pe probe falsificate de procuror.

Tu, procuror, sa faci falsuri pentru a preda acest document denuntatorului? In anii in care traim? Lamureste clar ideea despre actul de justitie!", a izbucnit avocatul lui Iacob.

Potrivit acestuia, rectorul si-a cladit cariera prin munca: "Un om care era celebru acolo, printre studenti. O cariera onesta, bine, in cadrul careia a intalnit-o pe Carmen Dan, si nu a acceptat ce i s-a cerut".

Avocatul da de inteles ca la mijloc este o intreaga conspiratie impotriva lui Iacob, in care ar fi fost implicat fostul ministru de Interne, dar si familia unui fost secretar de stat.

"Marti sau joi ma vad cu fiul lui Dinca (Gheorghe Dinca, principalul suspect din cazul Caracal - n.red.) la sectia de politie. Eu nu am nicio vina in acest caz. Sunt nedeplasabil (a suferit recent o interventie chirurgicala la genunchi - n.red.). Eu nu mai folosesc telefonul, doar sa citesc stirile", spune si Iacob.

Judecatorul Tocan a parut insa deranjat de unele alegatii facute: Apreciez mai mult argumentele juridice si mai putin sarcasmul.

Pe 23 martie urmeaza sa fie audiat ca martor subinspectorul Gheorghe-Adrian Barbulescu. Pana atunci, instanta a ramas sa se pronunte daca ridica sau nu controlul judiciar.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La ce nivel a ajuns hotia si mafia din Romania ! Cei doi sefi ai

Academiei de Politie au amenintat si santajat (prin intermediar) pe o ziarista fiindca le-a demascat palgiatele proprii ! Dar acesti doi infractori au impiedicat din functiile lor aproape doi ani Consiliul General CNATDCU din Ministerul Educatiei sa continue anchetele la plagiatele semnalate la Academia de Politie, oprind pur si simplu hartiile ce trebuiau trimise la CG din minister. Apoi, cand jurnalista Emilia Sercan a descoperit plagiatele acestor doi inculpati, a fost clar de ce impiedicau ei mersul legal al anchetelor stiintifice ale comisiilor CNATDCU la alte teze plagiate: se temeau ca daca dau drumul la hartii, atunci cei vizati iar fi predat si pe ei ca plagiatori ... Deci asta-i cauza care i-a facut sa ameninte cu moartea o jurnalista ! Incredibil la ce au ajuns acesti mafioti ...

 

Doamna Sercan, nu va luati drept jurnalista malteza Carruana.

Sa fim un pic mai modesti.
Ati zgandarit in murdaria catorva "militieni", dar acestia nu sunt chiar de capul lor. In plus, sunt atat de stupizi, incat s-au lasat prinsi de o simpla jurnalista.
Este bine sa aveti succesul modest. Va creste notorietatea.
In caz contrar, va intoarceti la rubrica pisici si caini de la rubrica Diverse.
Justitia isi va face treaba, santajistii vor plati ce merita sa plateasca.

 

Nu prea inteleg comentariul ...

Dna Emilia Sercan a avut mult curaj fiindca mafiotii din Romania au inceput sa-i imite pe ceilalti din alte tari !

@Hello. Am sa va explic comentariul de mai sus.

Jurnalista malteza Carruana a fost aruncata in aer cu masina ei, acum cativa ani. Ea a denuntat coruptia la cel mai inalt nivel din Malta. Premierul maltez, a incercat sa musamalizeze crima, dar a sfarsit prin a demisiona. Malta este o tara mica in care se afrunta vreo doua familii, cam cu aceleasi obiceiuri SICILIENE !
Carruana este o adevarata eroina pentru maltezi.

Doamna Sercan a denuntat niste amarate de plagiate si a suparat cativa "militieni" de rang superior. Nu se poate compara cu Carruana. De aceea am scris ca doamna Sercan ar trebui sa fie un pic mai modesta si masurata in auto-comparatia pe care si-o face cu Carruana. Pana acum, nu cred ca a fost aruncat in aer vreun jurnalist roman!!! Dar, asta este ceva tipic romanesc, o mentalitate pe care cred ca o cunoasteti.

Uitati-va si la afacerea coronavirus in RO. Nu exista NICI UN BOLNAV declarat, nu exista nici un mort (nici macar cei aflati pe avea nava si adusi din Japonia). Dar de ce sa nu ne umflam si noi un pic in pene?!? Ce noi suntem mai prosti ca altii?!?! Nici virusul nu vrea sa se lipeasca de noi?!?!?

Toate tarile europene au luat masuri de protectie pentru populatiile lor, dar cu discretie si eficacitate, nu cu declaratii sforaitoare si congrese pzdiste amanate ca sa nu se imbolnaveasca tovvarasii sobobolani rosii :))) Cred ca ati inteles ca avem un suflet latin, exagerarea face parte din mentalul colectiv. Iar doamna Sercan aduce toate argumentele in favoarea supozitiei mele. Nu mai stia ce sa faca, ii era teama sa se urce in masina, etc. :))))))))))))

Mosu un adevara troll .... bagator in seama ...da

explicatii pretioase si debille , geniu pe ziare.c si closhard in occident

Afirmatia a fost facuta dupa ce a povestit cum a primit un SMS in care era amenintata cu moartea. Jurnalista a fost audiata in dosarul in care doi inalti ofiteri de politie sunt acuzati ca au incercat sa stranga probe pentru discreditarea ei Un caz fara precedent in Romania.

copy paste se poarta si la ziare com

am mai citit acest articol cu ceva timp in urma si chiar l-am comentat. doar ca a fost putin retusat. atunci titlul se referea la conducerea academiei de politie. si kovesi are un doctorat in stiinte juridice, 25% plagiat. si alti psd-isti si liberali de seama au doctorate facute tot la academia de politie. sau ati uitat lista celor care au terminat acolo si care este publica. vreti exemple va dau cate vreti.

Taci bai din gura ca habar nu ai !

Spui numai bazaconii si minciuni ...

medgi...

Ne poti spune ceva mai concret despre plagitul lui Kovesi cu argumente? Sau inca nu ai auzit de noua ei functie si de faptul ca a fost verificata si rasverificata!

Ah nu

de data asta sunt in total dezacord. Dna Sercan a avut curajul sa demaste - o mica parte ce-i drept - a coruptiei, si hotiei care s-au instapinit in Romania. Nu inteleg de ce ii minimalizati meritele. Cred ca in momentul in care a inceput sa primeasca amenintari pe fata era greu sa nu fie infricosata, iar daca dna Carruana a fost lichidata intr-o tara totusi civilizata ca Malta, la ce sa ne asteptam in Romania Caracaleana, cu borfasi si interlopi cumetrii cu politistii ?
Un pic de respect totusi pentru curajul ei, sunteti convins ca ati fi avut curajul sa faceti ce a facut dinsa ? Eu nu.

Condamnare standard...

Cite 20 ani de puscarie si confiscarea tuturor bunurilor.La iesirea din puscarie sa cerseasca la colt de strada sau la usa bisericii.Daca ticalosii astia primesc 20 ani,nu va mai indrazni nimeni sa faca asta!

 

Daca ticalosii astia nu ar primi 20 de ani n-ai mai avea

tu ce sa behai ca oaia p'acilea si ai crapa de foame bah!

Curatati tara de ciumati

Cei "doi inalti ofiteri de politie" mai lucreaza la Ministerul de Interne???????

Doamne unde s-a ajuns prin sistemul de pilaraie.....la asa nivel sa faci asa ceva este de o gravitate fara precedent!!! Daca vor fi condamnati , sa fie pusi in aceeasi celula cu puscariasul def al PSD ca sa stea in acelasi sos!!!

 

TZEPESH.... "Curatati tara de ciumati". si de prosti, as

mai adauga eu ...ca ei au votat ciumatii , si atunci ? nu mai ramane nimeni , doar tu ....
ps. unii ciumati pleaca, altii vin , de vreo trei zeci de ani ....nu mai aveti altii ?? Schimbati alegatorii 😂

Parerea mea

este ca trebuie aplicata pedeapsa maxima impotriva burtosilor de la academie.

 

Domne, ie limpede ca lumina zilei

că doamna Sercan parăste neste vajnici apărători ai patriei. Cum zice si advocatu', probele nu fac doo parale, acuzatiile ie scandaloase si inventate si cei doi se jură cu mana pe inimă că au calitatea de parte vătămată, nu de inculpati.
Si fiind melitieni, trebe crezuti pe cuvant, că altfel, vă ia mama lu' procest verbal!

 

Doctorate pe banda rulanta!

Acesti militieni mai sunt in politie?
Ia intrebat cineva de doctorate, daca erau plagiate 70% ?
Nu este de mirare ca un analfabet ca Oprea era cordonator de doctorate. Pana unde merge hotia in aceasta tara? Ce are de spus Ministerul Invatamantului?
Numai intrebari la care nu voi primi vreodata un raspuns.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor