Acuzatii dure din partea familiei Sacarin, dupa ce Inspectia Judiciara a clasat ancheta procurorului SS care a retinut pasaportul Sorinei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 09:08
25546 citiri
Acuzatii dure din partea familiei Sacarin, dupa ce Inspectia Judiciara a clasat ancheta procurorului SS care a retinut pasaportul Sorinei
Foto: Arhiva Digi24 TV

Sotii Ramona si Gabriel Sacarin, familia adoptiva a Sorinei, contesta in instanta decizia Inspectiei Judiciare prin care a fost clasata plangerea facuta impotriva procurorului Mihaiela Iorga Moraru din cadrul Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala (SS).

Acte confidentiale din ancheta scurse catre jurnalisti pro-SS, posibile abuzuri si modul in care pasaportul Sorinei a fost retinut de procuror timp de trei saptamani sunt o parte din acuzatiile facute de sotii Sacarin, in acest caz.

Dupa ce a analizat intregul caz, Inspectia Judiciara a concluzionat ca: "nu se poate retine cu privire la magistratul reclamat vreo culpa din perspectiva disciplinara, motiv pentru care se va dispune clasarea sesizarii".

Decizia inspectorului Andreea Cristina Mina a fost confirmata si de seful IJ, Lucian Netejoru.

Sursa: Clasarea IJ

Asa ca Ramona si Gabriel Sacarin au chemat in judecata Inspectia Judiciara si cer judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti sa desfiinteze solutia de clasare si sa se faca "cercetari reale cu privire la abaterile disciplinare" in cazul Mihaielei Iorga Moraru.

Procesul a fost inregistrat la inceputul acestei luni la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

Sursa: Clasarea IJ

"Se incearca justificarea existentei SS"

In cererea de chemare in judecata, Ramona Sacarin arata ca procurorul ar fi incercat intimidarea ei si ar fi incercat sa o determine sa dea declaratii impotriva judecatorilor care au decis adoptia Sorinei, dar si impotriva magistratului Maria Piturca, cercetat tot de SS pentru modul in care a facut perchezitia la familia asistentilor maternali.

"Doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru, cu ocazia audierii subsemnatei Sacarin Ramona in dosarul nr. 2015/P/2019, a incercat sa determine subsemnata sa formulez declaratii impotriva celor doi judecatori care au intrat in componenta completului de judecare a apelurilor in dosarul de adoptie, precum si impotriva doamnei procuror Piturca Maria din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

Dna procuror Moraru Iorga Mihaiela a incercat sa determine subsemnata sa formulez declaratii prin incercarea de constrangere a subsemnatei si prin intimidarea subsemnatei.

Aceasta deoarece doamna procuror incearca din rasputeri sa efectueze acte de urmarire impotriva judecatorilor, pentru a incerca justificarea existentei SIIJ, exploatand astfel scandalul mediatic pentru a crea aparenta de utilitate a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie", se arata in cererea de chemare in judecata.

Cer excluderea din magistratura

Concret, sotii Sacarin cer Inspectiei Judiciare sa faca verificari temeinice in cazul Mihaielei Iorga Moraru pentru nerespectarea confidentialitatii lucrarilor din ancheta si exercitarea functiei cu rea-credinta, prin incalcarea cu stiinta a normelor de drept procesual.

In plus, ei mai solicita sanctionarea Mihaielei Iorga Moraru cu excluderea din magistratura sau cu suspendarea din functie timp de 6 luni si diminuarea indemnizatiei lunare "pentru exercitarea cu rea-credinta a functiei, prin ingradirea dreptului la libera circulatie al fiicei noastre minore si pentru cercetarea abuziva a unor fapte cu privire la care nu avea competenta materiala, in scopul fabricarii unui dosar impotriva judecatorilor Curtii de Apel Craiova".

Potrivit actelor din dosar, avocatii familiei Sacarin sustin ca Inspectia Judiciara nu a facut verificari amanuntite in cazul Mihaielei Iorga Moraru.

Un exemplu este situatia documentelor scurse in presa, printre care inclusiv un raport de expertiza grafologica, plimbat pe la mai multe televiziuni sau publicat de diversi jurnalisti pe Facebook.

"In realitate, prin rezolutia criticata s-a efectuat doar o prezentare a situatiei de fapt a dosarelor in care suntem parte subsemnatii, fara a se investiga actele concrete de divulgare a informatiilor si documentelor din dosarul penal instrumentat de dna procuror Iorga-Moraru Mihaiela", se arata in cererea de chemare in judecata.

Problema pasaportului

Nu in ultimul rand, familia Sacarin atrage atentia la modul in care nu a putut ajunge in posesia pasaportului Sorinei.

"Fapta dnei procuror Iorga-Moraru Mihaiela de a confisca pasaportul legal emis pe numele fiicei noastre minore constituie o exercitare abuziva a functiei de procuror in dosarul nr. 2015/P/2019.

Subliniem ca, prin sesizarea formulata la data de 10.07.2019, subsemnatii NU criticam legalitatea actelor de urmarire penala efectuate de catre doamna procuror, ci sesizam faptul ca actele savarsite de catre doamna procuror constituie o exercitare cu rea-credinta a functiei, exclusiv in scopul de a incalca drepturile subsemnatilor si de a lipsi de libertate pe fiica noastra minora Sorina", se mai arata in cererea de chemare in judecata.

Sotii Sacarin sustin ca nu exista niciun temei pentru ca Sorina sa fie privata de libertate de la data emiterii legale a pasaportului acesteia, 26 iunie 2019, si pana la data restituirii pasaportului retinut nelegal - 19 iulie 2019.

"Pe perioada 26 iunie 2019 - 19 iulie 2019, dna procuror Iorga-Moraru Mihaiela si-a exercitat abuziv atributiile de serviciu, cunoscand faptul ca nu exista motive de ingradire a libertatii minorei si acceptand (chiar urmarind in mod direct) ca minorei sa ii fie ingradit acest drept fundamental", se precizeaza in cererea de chemare in judecata.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ramona Sacarin proces SS, #Gabriel Sacarin proces Inspectia Judiciara, #Mihaiela Iorga Moraru Sacarin, #Inspectia Judiciara Iorga Moraru , #magistrati