Cazul elevilor inscrisi fictiv la liceu: Un profesor de franceza a spus judecatorilor ca soarecii au mancat testele!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 10:03
21938 citiri
Cazul elevilor inscrisi fictiv la liceu: Un profesor de franceza a spus judecatorilor ca soarecii au mancat testele!
Foto: Arhiva Pixabay

Studiile superioare, lipsa antecedentelor penale, implicarea in activitati lucrative si conduita in timpul procesului au fost o parte dintre motivele pentru care magistratii au decis ca se impun condamanari cu suspendare in cazul celor 13 profesori acuzati ca au falsificat cataloagele pentru a-si pastra numarul de clase si orele de predare.

Este vorba de cazul de la Liceului Tehnologic "Ion Ionescu de la Brad", din localitatea Horia (Neamt), in care 13 profesori si secretara unitatii scolare au fost condamnati, in prima instanta, pentru fals intelectual in inscrisuri oficiale.

Toti cei 14 inculpati au fost condamnati de Judecatoria Roman la cate 1 an si 3 luni de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, potrivit portalului instantelor.

"Instanta mai retine ca inculpatii nu au mai fost condamnati anterior, iar in cauza de fata, chiar daca au adoptat o pozitie procesuala nesincera, nu au incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului ori solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil.

Aceste circumstante, chiar daca nu diminueaza gravitatea faptelor, permit instantei sa se orienteze catre modalitati de individualizare judiciara neprivative de libertate", motiveaza Judecatoria Roman.

In cazul unor profesori, magistratii au decis amanarea aplicarii pedepsei, ceea ce inseamna ca, daca nu vor savarsi noi fapte penale in perioada de supraveghere, condamnarile nu se vor regasi in cazier. Decizia finala in acest caz urmeaza sa o dea Curtea de Apel Bacau.

Riscul desfiintarii claselor de seral

Niciun profesor nu a recunoscut acuzatiile in acest caz. Doar secretara liceului a recunoscut ca a redactat, in fals, o cerere de retragere de la cursuri in cazul unei eleve, care era trecuta in catalogul clasei a X-a, desi fusese declarata repetenta in clasa a IX-a.

"De asemenea, vor fi avute in vedere aspectele referitoare la motivele si scopul savarsirii infractiunii [inculpatii procedand in aceasta maniera in considerarea riscului desfiintarii claselor de seral si a intentiei cresterii atractivitatii unitatii scolare, respectiv, in ceea ce o priveste pe inculpata D.S.D. (secretara liceului - n.red.) pentru inlaturarea consecintelor unei pretinse erori materiale], lipsa antecedentei penale, conduita inculpatilor anterior comiterii infractiunii si pe parcursul procesului penal, precum si elemente circumstantiale cu caracter personal (nivelul de scolarizare, starea de sanatate, situatia social-familiala, implicarea in continuare in activitati lucrative, respectiv calitatea de pensionar, dupa caz).

In raport de aceste aspecte, instanta va aplica inculpatilor pedeapsa inchisorii orientata spre limita minima speciala prevazuta de lege", explica instanta de ce profesorii au primit sentinte blande.

Cand sorecii mananca lucrarile de control

In timpul procesului, mai multi profesori au incercat sa explice ca nu au pus absentele in catalog, deoarece obisnuiau sa le treaca in caiete sau pe coli de scris, iar dupa un interval mai mare de timp urma sa le treaca in catalog.

Colegii le-ar fi recomandat sa nu le mai treaca, pentru ca intre timp acestea fusesera raportate, astfel ca le-ar fi trecut degeaba.

In plus, ar fi existat situatii in care absentele din caietele personale nu mai erau trecute in catalog, deoarece intre timp elevul le motiva.

Profesorul care preda limba franceza la liceu a incercat sa explice de ce a dat note de trecere pentru elevi: "in situatia in care un elev promova la toate obiectele de specialitate, nu era rezonabil sa fie lasat repetent la limba franceza".

Acelasi cadru didactic a explicat ca nu exista in regulament obligatia de a pastra testele, referatele sau proiectele, ci doar tezele pe o perioada de 1 an.

"Am pastrat o perioada de timp intr-un dulap lucrarile si proiectele, dar acestea au fost deteriorate de soareci", a declarat aceasta.

Sursa: Sentinta Judecatoriei Roman

Testul cu plansa fotografica

Instanta arata ca procurorii care au realizat aceasta ancheta au intocmit in 7 iulie 2017 o plansa fotografica, compusa din fotografii ale elevilor notati in anii scolari 2011-2012, 2012-2013 si 2013-2014 de catre profesorii de la Liceului Tehnologic "Ion Ionescu de la Brad", precum si ale unor persoane cu trasaturi asemanatoare acestora din urma.

Ulterior, aceasta plansa fotografica a fost prezentata pentru recunoastere profesorilor.

Sase profesori au refuzat participarea la aceasta procedura probatorie, iar cinci profesori nu au putut identifica elevii carora le-au acordat note, potrivit sentintei.

"Erau inscrisi formal la cursuri"

Dupa ce au analizat toate probele, judecatorii din Roman au decis ca profesorii sunt vinovati pentru ca nu au pus absente elevilor si ca au dat note de trecere acestora, cu toate ca elevii nu s-au prezentat la cursuri.

"In acelasi timp, desi erau inscrisi doar in mod formal la cursurile serale si nu frecventau sub nicio forma unitatea scolara, nu li s-au evidentiat in mod corespunzator in catalog absentele.

Aceste aspecte nu rezulta doar din declaratiile elevilor in discutie (care au sustinut in mod ferm ca nu s-au prezentat la cursuri, in dezacord cu apararile formulate de inculpati), ci si din declaratiile celorlalti martori (elevi sau rude ale acestora) ori chiar din sustinerile inculpatilor", explica instanta.

Absentele, practica curenta

Judecatorii arata ca cel mai adesea prezenta la cursuri era extrem de redusa, 5-6 elevi, si doar in mod cu totul izolat, de regula la anumite teste sau la teze, dar nu in mod constant, prezenta era ceva mai numeroasa.

"Prezenta efectiva la orele de curs nu se regaseste, insa, in situatia absentelor, care ar induce in mod neverosimil concluzia ca absentele ar fi fost pur izolate, desi, in realitate, probele administrate atesta ca aceasta era practica curenta.

Instanta nu identifica niciun motiv rezonabil pentru care sa inlature declaratiile martorilor fosti elevi, atat timp cat apararile inculpatilor, in sensul unei evidente riguroase a absentelor, nu se reflecta in mentiunile din cataloage", concluzioneaza magistratii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decizia judecatoria Roman, #magistrati scoala coruptie , #proces