Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:48
34012 citiri
Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare
Foto: Antena3 TV

Neplata cotizatiilor si a contributiilor specifice catre Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) nu duce la excluderea automata a unui mason din organizatie, ci doar la suspendarea acestuia din functia de membru.

Excluderea unui mason isi produce efectele doar in urma unei hotarari definitive si irevocabile dispusa de instantele disciplinare ale Marii Loje. Acesta este punctul de vedere al judecatorului Camelia Bogdan, care a deschis un proces inedit la Curtea de Apel Cluj.

Ea cere magistratilor sa constate ca seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, este doar suspendat din calitatea de membru al Masoneriei si nu a fost exclus "de facto" in 2007, printr-o astfel de hotarare definitiva si irevocabila. De altfel, in actele Marii Loje emise in cazul lui Netejoru apare termenul "radiat din organizatie".

Radierea din activitatea masonica pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate echivaleaza cu suspendarea din activitate si nu atrage nicidecum excluderea din asociatie sau din masonerie, sustine Camelia Bogdan.

Procesul

Camelia Bogdan mai solicita judecatorilor sa anuleze un raport al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), realizat in octombrie 2017, care a stabilit ca in cazul lui Lucian Netejoru "nu au fost identificate elemente de incalcare a legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor".

Potrivit legislatiei, magistratii si demnitarii care sunt membri ai unor loje masonice au obligatia de a mentiona acest lucru in declaratiile de interese pe care le depun.

In acest proces, judecatorul a chemat la bara Inspectia Judiciara, Consiliul Superior al Magistraturii, Agentia Nationala de Integritate si MLNR. Primul termen de judecata a fost stabilit pe 16 septembrie, potrivit portalului instantelor.

Mandru ca a fost mason

Intr-o declaratie din aprilie 2019, Lucian Netejoru a aratat ca el este mandru ca a fost membru al masoneriei si ca s-a retras din aceasta organizatie pentru nu a intra in incompatibilitate cu statutul sau de magistrat.

"Eu sunt mandru ca am facut parte din masonerie, dar stiind care-mi sunt indatoririle, am renuntat la a continua in aceasta organizatie", a declarat Netejoru, intr-un interviu acordat Antena 3.

Potrivit datelor MLNR, Netejoru a depus juramantul masonic in anul 2001, la Loja Sfantul Gheorghe nr. 98 a orasului Giurgiu.

El a fost "radiat" din Masonerie pe 20 iunie 2007, pentru neplata sumelor datorate catre Loja si absente repetate pe o perioada de 3 luni consecutive.

Potrivit CV-ului, Netejoru este magistrat din 1996 si si-a inceput cariera la Judecatoria Giurgiu. A ocupat pe rand functiile de vicepresedinte (2002) si presedinte (2004) al Judecatoriei Giurgiu. Iar in perioada 2004-2010 a fost presedinte al Tribunalului Giurgiu.

Statutul: Trebuie hotarare

In demersul sau, Bogdan a analizat Statutul MLNR, potrivit caruia calitatea de membru al Asociatiei se pierde astfel: prin excludere, prin demisie - adresata in scris Consiliului Director, sau prin deces.

In cazul excluderii, potrivit articolului 8, alineatul 1), litera a), din Statut, aceasta poate fi determinata de:

- Orice actiuni dezonorante si/sau uneltiri contra intereselor statului roman;

- Comiterea oricarui abuz de drept urmata de consecinte grave pentru MLNR sau pentru interesele legitime ale oricarui membru al Asociatiei;

- Violarea angajamentelor masonice sau neplata timp de un an a cotizatiei;

- Actiuni care duc la compromiterea imaginii publice a MLNR sau care vizeaza slabirea solidaritatii membrilor sau dezintegrarea Asociatiei.

- In cazul in care printr-o hotarare definitiva si irevocabila a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate sau decazut din drepturile civile.

Alineatul 2, de la punctul 8, stabileste ca: "Orice masura disciplinara - inclusiv excluderea din Asociatie - luata impotriva unui membru sau a unei Loji isi produce efectele numai in urma unei hotarari definitive si irevocabile dispusa de instantele disciplinare ale Asociatiei".

Procedura radierii

Procedura "radierii" este demarata de secretarul lojei, care prezinta situatia absentelor si stadiul achitarii cotizatiilor. Procesul verbal al sedintei trebuie semnat de Maestrul Venerabil, Secretarul si Oratorul (echivalentul juristului - n.red.).

Intr-o sedinta urmatoare, membrii lojei voteaza "radierea". Daca membrii prezenti aproba aceasta etapa, se emite o adresa catre Marele Maestru al MLNR, in care i se cere sa dispuna radierea pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate.

"Marele Maestru dispune Marelui Secretariat sa radieze din activitatea masonica pe cei nominalizati in adresa lojei", este ultimul pas al procedurii.

Camelia Bogdan explica nuantele: "Constitutia si Regulamentul General prevad in mod explicit faptul ca un frate radiat pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate poate fi reprimit in activitatea masonica, daca isi achita cotizatia la zi si daca loja lui este de acord sa il reprimeasca, fara a mai parcurge din nou procedurile de initiere".

Ancheta DNA, clasata

Detaliile despre apartenenta lui Netejoru la masonerie apar intr-o ancheta a procurorilor DNA, care au investigat in 2017 acest aspect, pentru posibile fapte de fals in declaratii. Cazul a fost solutionat prin clasare, ca urmare a prescrierii faptei sau pentru ca "fapta nu exista".

Ancheta de la DNA a dezvaluit ca Netejoru a depus, in perioada 2006-2017, un numar de 17 declaratii de interese. In niciuna dintre ele nu era trecuta calitatea de membru al masoneriei.

Una dintre acestea fusese depusa pe 23 mai 2006, perioada in care Netejoru era membru al lojei din Giurgiu, iar 16 erau depuse in perioada 2008-2017, dupa suspendarea din masonerie.

Procurorii DNA au aratat ca, in cazul declaratiei din 23 mai 2006, nu se mai pot face cercetari, deoarece a intervenit prescriptia. Infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani.

"In concluzie, cu privire la infractiunea de fals in declaratii prevazuta de art. 326 Cod Penal (in ceea ce priveste declaratia de interese din data de 23 mai 2006), urmeaza a se dispune clasarea cauzei intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale", a fost motivul clasarii declarat de procurorul DNA.

In cazul celorlalte 16 declaratii de interese, din anii 2008-2017, ancheta s-a clasat deoarece "fapta nu exista".

MLNR: "A fost radiat"

Prin adresa cu nr. 2220 din 11.05.2017, Asociatia MLNR a comunicat procurorilor DNA urmatoarele:

" 1. Domnul Lucian Netejoru a aderat la organizatia noastra, potrivit juramantului depus in data de 29.10.2001, pe care il atasam prezentei, in copie conforma cu originalul.

2. La data de 20.06.2007, domnul Lucian Netejoru a fost radiat din organizatia noastra, conform adresei cu nr. 1626/2007 pe care o atasam prezentei, in copie conforma cu originalul."

Ce face Camelia Bogdan

Camelia Bogdan este in prezent suspendata din functia de judecator, ca urmare a unei decizii date de CSM de excludere din magistratura. Ea a contestat aceasta decizie la Inalta Curte.

Este cea de-a doua excludere a sa, in primul caz, Inalta Curte a intors hotararea si a decis mutarea disciplinara timp de 6 luni la Curtea de Apel Targu Mures.

Ce face Lucian Netejoru

In mai 2019, Lucian Netejoru a fost numit de CSM la sefia Inspectiei Judiciare, pentru un nou mandat de trei ani. A fost unicul candidat pentru aceasta functie.

Judecatorul este considerat un apropiat al sefei CSM, Lia Savonea. De altfel, Lia Savonea a facut parte din comisia de concurs.

Primul mandat al lui Netejoru a expirat din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, acesta mai avea dreptul la inca un mandat de 3 ani. Chiar daca mandatul sau expirase, el a condus mai multe luni institutia in baza unei OUG promovate de Tudorel Toader la solicitarea lui Liviu Dragnea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Camelia Bogdan Lucian Netejoru, #Lucian netejoru inspectia judiciara , #magistrati