Cazul Timmermans: O asociatie de magistrati ii face plangere penala Adinei Florea si cere expertiza psihiatrica

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 17:10
11579 citiri
Cazul Timmermans: O asociatie de magistrati ii face plangere penala Adinei Florea si cere expertiza psihiatrica
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta

Asociatia "Initiativa Pentru Justitie", reprezentata de copresedintii acesteia, procurorii Sorin Marian Lia si Bogdan Ciprian Pirlog, a depus plangere penala impotriva Adinei Florea, pe care o acuza de abuz in serviciu pentru ca a declansat urmarirea penala impotriva a trei inalti functionari europeni si ar fi lezat astfel interesele Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana.

Este vorba de un dosar deschis de Adina Florea, in urma unui denunt facut de publicatia Lumea Justitiei, impotriva comisarilor europeni Frans Timmermans si Vera Jourova, a sefei Reprezentantei CE in Romania, Angela Cristea, dar si a fostului procuror general Augustin Lazar.

Ancheta a fost clasata dupa aproape doua luni, in martie 2019, "intrucat s-a stabilit ca nu s-a decelat niciun element/indiciu de natura sa conduca la presupunerea rezonabila ca faptele reclamate ar exista in materialitatea lor."

"A efectuat o urmarire penala completa!"

Potrivit plangerii facute de asociatia "Initiativa Pentru Justitie", avand in vedere temeiul clasarii, rezulta ca Adina Florea a efectuat o urmarire penala completa cu privire la faptele pretins savarsite de trei fnctionari ai UE.

Asta desi acestia beneficiau de imunitate, potrivit tratatelor europene. Acest aspect a fost subliniat inclusiv de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, intr-o conferinta de presa.

Iata declaratia oficialului european - Prima reactie de la Comisia Europeana, dupa ce Adina Florea i-a facut dosar lui Timmermans: Romania nu are jurisdictie asupra oficialilor europeni (Video)

Aceste aspecte ar fi fost ignorate pe parcursul urmaririi penale, inclusiv in ordonanta de clasare, Adian florea si-ar fi justificat ancheta in cauza in baza competentei SIIJ de urmarire a pretinselor fapte ale fostului procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, "cu care inaltii oficiali europeni ar fi actionat impreuna, potrivit denuntului",

"Procedand astfel, numita Florea Adina, in calitate de procuror, functionar public in sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentie, a indeplinit o serie de acte de urmarire penala in dosarul penal nr. 295/P/2019 al SIIJ in mod defectuos - cu incalcarea art. 58 alin. (1) si (2) C.p.p. si art. 13 C.p. si rap. la art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene - cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor celor trei functionari ai Uniunii Europene, dar si o vatamare a intereselor legitime ale Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana, a intereselor Romaniei in ceea ce priveste functionarea justitiei ca parte a statului de drept, a intereselor procurorilor romani legate de demnitatea profesiei, prin compromiterea imaginii lor pe plan international, si a intereselor legitime ale subscrisei, in calitate de asociatie profesionala a procurorilor, legate de realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, de protejarea statului de drept si promovarea demnitatii profesiei de procuror.

Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.P.", se arata in plangerea "Initiativei Pentru Justitie".

Cererile de probe

Asociatia solicita mai multe mijloace de proba:

- Actele din dosarul de ancheta al Adinei Florea,

- Declaratiile celor doi copresedinti ai "Asociatiei Initiativa Pentru Justitie",

- Imaginile video cu purtatorul de cuvant al Comisiei Europene,

- "Expertiza medico-legala psihiatrica a numitei Florea Adina, pentru a se stabili daca la data savarsirii faptei aceasta prezenta discernamant".

Sursa: Plangerea penala

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Adian florea timmermans, #Adina Florea plangere penala, #Adina florea ancheta, #Adina Florea SS , #magistrati