Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor

Marti, 07 Mai 2019, ora 11:21
4569 citiri
Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor
Foto: Arhiva Pixabay

Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) recomanda desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, cunoscuta ca Sectia Speciala si condamna atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva judecatorilor din Romania.

Colegiul CCJE a emis pe 25 aprilie un aviz cu privire la situatia sistemului judiciar din Romania, in contextul modificarilor aduse Legilor Justitiei si al atacurilor constante impotriva magistratilor din Romania. Avizul vine ca urmare a unei solicitari adresate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.

CCJE este o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenta, impartialitatea si statutul judecatorilor. De asemenea, este singurul organism dintr-o organizatie internationala compus exclusiv din judecatori, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Recomandarile formulate de Colegiul CCJE:

1. Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, care reprezinta pe membrii acestuia ce sunt judecatori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania cu privire la independenta judecatorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei legi ale Justitiei.

2. In ceea ce priveste rolul si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiul CCJE recomanda reconsiderarea temeiurilor de revocare a membrilor CSM si, in special, inlaturarea posibilitatii ca membrii alesi sa poata fi revocati urmare a retragerii increderii, prin vot, de catre adunarile generale ale instantelor, inclusiv ca urmare a unui memoriu in acest sens.

3. Colegiul CCJE conchide deopotriva in sensul ca excluderea membrilor societatii civile de la toate sedintele sectiilor - entitati decizionale distincte potrivit noilor modificari aduse Legilor Justitiei - contravine standardelor europene.

4. Colegiul CCJE recomanda, in consecinta, reconsiderarea rolului limitat pe care reprezentantii societatii civile il au in prezent, in mod nepotrivit, in activitatea CSM.

5. In ceea ce priveste raspunderea materiala a judecatorilor, Colegiul CCJE isi exprima ingrijorarea cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, si care, in calitate de organ al puterii executive, nu poate evalua in mod adecvat existenta sau cauzele unei erori judiciare. Se recomanda in intregime reconsiderarea acestui amendament. Asemenea plangeri, daca sunt formulate, ar trebui transate exclusiv de o instanta independenta, cu asigurarea tuturor garantiilor prevazute de art. 6 CEDO.

6. In completarea acestor chestiuni procedurale, Colegiul CCJE recomanda cel putin ca definitia erorii judiciare sa fie suplimentar precizata, in sensul ca judecatorii nu pot fi trasi la raspundere decat in ipoteza in care reaua credinta sau grava lor neglijenta a fost stabilita prin procedura corespunzatoare. Colegiul CCJE recomanda in continuare doar reaua credinta, nu si grava neglijenta, ca posibil temei al raspunderii pentru erori judiciare.

7. Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori, Colegiul CCJE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative.

8. Colegiul CCJE conchide in sensul ca noua obligatie impusa judecatorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare, nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta judiciara, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari.

9. Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva judecatorilor, Colegiul CCJE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror altor tipuri de presiuni asupra judecatorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente simpliste, iresponsabile sau demagogice, precum si desconsiderarea in orice alt mod a sistemului judiciar sau a judecatorilor in mod individual.

10. In ceea ce priveste dreptul judecatorilor de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta, Colegiul CCJE confirma in mod absolut dreptul legitim al judecatorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei judiciare si a impartialitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, #judecatori europeni sectia speciala, #judecatori europeni atacuri politice , #magistrati
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
iar noi,recomandam Consiliului Consultativ,bufet suedez !
Poza copilul
copilul
rank 1