Cristina Tarcea, urmatoarea tinta? Lia Savonea cere sa fie deschisa procedura revocarii in cazul sefei Inaltei Curti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 19:29
18720 citiri
Cristina Tarcea, urmatoarea tinta? Lia Savonea cere sa fie deschisa procedura revocarii in cazul sefei Inaltei Curti
Foto: Arhiva Ziare.com

Lia Savonea de la Curtea de Apel Bucuresti a cerut, luni, inaintea sedintei Sectiei pentru judecatori din CSM, sa se puna in discutie implicatiile deciziei Curtii Constitutionale in cazul completurilor de 5 judecatori.

UPDATE Potrivit solicitarii depuse la CSM, Lia Savonea cere sa se activeze procedura revocarii in ceea ce o priveste pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, dupa ce aceasta a decis sa nu aplice modificarile aduse Legii nr. 304/2004 in legatura cu modul de constituire a completurilor de 5 judecatori si dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au constatat conflictul de natura constitutionala generat de conducerea instantei supreme.

"Consider ca demersurile conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost de natura sa vulnerabilizeze dreptul partilor la un proces echitabil, prin riscul asumat de influentare a repartizarii aleatorii a dosarelor, ceea ce ar trebui sa activeze institutia revocarii", scrie Lia Savonea in cererea adresata CSM, potrivit portalului "Lumea Justitiei", apropiat postului Antena3.

Solicitarea, depusa de vineri

"Responsabilitatile si obligatiile conducerii instantelor trebuie sa fie egale, de la Judecatoria Podul Turcului pana la conducerea ICCJ", si-a explicat demersul magistratul.

Solicitarea Liei Savonea a fost depusa vineri la cabinetul presedintelui CSM, Simona Marcu, si a fost inregistrata astazi.

Demersul vine dupa ce CCR a decis ca, din 2014, completurile de 5 judecatori nu au fost formate legal. Modul de tragere la sorti a acestor completuri a fost decis in Colegiile de conducere ale Inaltei Curti. Imediat dupa hotararea CCR, Inalta Curte a tras la sorti noile completuri.

Inalta Curte a stabilit noile completuri. Sefa ICCJ: Sper sa se sfarseasca epopeea, desi am mari dubii

Tarcea a devenit demult o tinta pentru Putere

Cristina Tarcea, sefa Inaltei Curti, a pledat personal la CCR pozitia conducerii ICCJ in acest subiect. Pe de alta parte, ea a intrat de curand si in vizorul Inspectiei Judiciare din acelasi motiv al aplicarii noii legi referitoare la completurile de 5 judecatori.

Asta dupa ce in vara a primit critici vehemente atat de la ministrul Tudorel Toader, cat si de la Liviu Dragnea.

Citeste si Tarcea: A venit sezonul de revocari si la ICCJ. S-a pus in miscare marea masina a manipularii

Ce sustine acum Savonea

"Conflictul a fost generat de catre conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In fapt, va rog sa asigurati cadrul necesar unei sedinte viitoare in care sa putem dezbate vis-a-vis de consecintele acestei decizii. E un fapt ca avem un conflict de natura constitutionala. Un fapt este ca acest conflict a fost generat de ICCJ, prin refuzul asumat de aplicare a unei legi.

Ca au fost, s-au produs consecinte intr-un domeniu extrem de sensibil, al legalei compuneri a completurilor de judecata. Ca aceasta a putut sa influentze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi stim ca justitia este egala, impartiala, unica pentru toti.

Responsabilitatile si obligatiile conducerii instantelor trebuie sa fie egale, de la Judecatoria Podul Turcului pana la conducerea ICCJ. Asta scrie in lege. Si eu vreau sa ma asigur ca se intampla si in fapt acest lucru. Cred ca Sectia trebuie sa dezbata in regim de urgenta, desigur nu mai degraba de publicarea deciziei CCR, in ce masura conduita conducerii ICCJ nu se inscrie intr-o veritabila abdicare de la anumite valori ale justitiei, respectiv de la obligatiile de a asigura partilor o judecata independenta. Complete constituite numai in conditiile si termenii legii, si asa mai departe", a cerut Lia Savonea. Interventia acesteia este pe site-ul CSM.

Simona Marcu a luat act de solicitarea Liei Savonea. "Vom aprecia pe viitor asupra acesteia", a spus magistratul.

Decizia CCR

Curtea Constitutionala a admis, saptamana trecuta, sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de cinci judecatori, ceea ce ar insemna ca, in conformitate cu decizia Curtii, completele ar trebui refacute.

Curtea a anuntat ca a admis sesizarea formulata de prim-ministru si "a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Lia Savonea CCR, #Lia SAvonea ICCJ, #Lia Savonea Cristina Tarcea , #magistrati