DIICOT a clasat ancheta SIPA, in care Toader a facut acuzatii fara acoperire. Dragnea inca mai cere lamuriri de la Iohannis

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 11:05
4644 citiri
DIICOT a clasat ancheta SIPA, in care Toader a facut acuzatii fara acoperire. Dragnea inca mai cere lamuriri de la Iohannis
Foto: Arhiva Pixabay

Procurorii DIICOT au clasat ancheta in dosarul arhivei Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), fostul Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).

Concluzia anchetei: nimeni din echipa Monicai Macovei sau din echipele celorlalti ministri ai Justitiei nu a comis vreo infractiune legata de documentele din acea arhiva.

Anuntul privind inchiderea acestui caz a fost facut de judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei. Magistratul a fost de altfel cel care a facut denunt in acest caz, dupa ce in urma cu un an Evenimentul Zilei si patronul publicatiei, Dan Andronic, au avut o campanie mediatica impotriva sa.

In urma campaniei, s-a constituit o comisie de ancheta in Parlament si s-a deschis un dosar la Parchet.

"Au fost anchetati si audiati ministrul Justitiei de la acea vreme, toti membrii comisiilor de inventariere inclusiv subsemnatul, angajati la SIPA/DGPA, precum si jurnalistii care au intrat in posesia unor rapoarte clasificate scurse de cineva din comisie", scrie Danilet, pe blogul sau. Magistratul a publicat si parti din ordonanta de clasare.

Sursa: cristidanilet.wordpress.com

"Adica...tot ce s-a spus despre mine in EvZ constituie calomnie. Pun mai jos dovada, dupa care voi demara procedura de tragere la raspundere civila a publicatiei si fiecarui redactor care a scris acele mizerii despre mine", arata Danilet.

Sursa: cristidanilet.wordpress.com

Declaratiile lui Toader

"Dezvaluirile" din Evenimentul Zilei au fost intretinute de actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care declara ca peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox in sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), unde este tinuta sub paza arhiva.

"La ANP exista xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3.000 de pagini si care este sigilat. La ANP exista condicile privind vizitatorii in arhiva. Am solicitat aceleasi informatii si de la oficiul care elibereaza certificatele ORNISS. Le-am primit si acolo imi spune cine avea si cine nu.

Acele informatii se refera la diversi fosti angajati sau neangajati ai Ministerului Justitiei care astazi se afla in alte demnitati sau in Ministerul Justitiei, dar care se afla la adapostul prezumtiei de nevinovatie", a afirmat Tudorel Toader.

Intrebarea lui Dragnea

Mai mult, problema arhivei SIPA apare si in lista cu intrebari pe care Liviu Dragnea i-a lasat-o miercuri lui Klaus Iohannis la consultarile de la Cotroceni.

"De ce nu ati avut nici macar o pozitie publica atunci cand intr-un raport al unei comisii parlamentare de ancheta s-a stabilit ca anumite persoane din mediul politic si jurnalistic au multiplicat si au sustras ilegal documente din arhiva SIPA - documente ce ar fi putut fi folosite pentru santajarea magistratilor, afectand astfel buna functionare a unor institutii pe care aveti datoria de a le apara?", scria Dragnea.

I.S.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Tudorel Toader SIPA, #Cristi Danilet SIPA, #Dan Andornic SIPA, #Andronic Danilet , #magistrati