Inspectia Judiciara a deschis o actiune disciplinara impotriva sefei Inaltei Curti. Orice sanctiune o va costa functia

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 13:33
12704 citiri
Inspectia Judiciara a deschis o actiune disciplinara impotriva sefei Inaltei Curti. Orice sanctiune o va costa functia
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Iulia Cristina Tarcea, judecator si presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, in cazul constituirii completurilor de 5 judecatori.

Aceste abateri disciplinare sunt prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004.

Litera f)- refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu;

Litera o)- nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

In cazul in care Sectia pentru judecatori a CSM va decide ca Tarcea sa fie sanctionata, chiar si cu un avertisment, aceasta isi va pierde functia de presedinte al ICCJ.

Lia Savonea a cerut revocarea

Demersul impotriva sefei Inaltei Curti vine dupa ce una dintre cele mai influente prezente din CSM, judecatorul Lia Savonea, a cerut revocarea din functie a Cristinei Tarcea.

De mentionat ca aceeasi Lia Savonea va fi presedintele CSM incepand cu 1 ianuarie 2019.

Un ONG fantoma al romanilor din SUA a facut plangere impotriva Cristinei Tarcea, in cazul formarii completurilor de 5 judecatori.

De ce este acuzata Tarcea

Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare remis miercuri Ziare.com, in privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au retinut ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018.

Cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. o), s-a retinut ca, prin refuzul de a implementa dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior mentionate, 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Actiunea IJ a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza.

I.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Tarcea inspectia judiciara, #inalta curte isnpectia judiciara , #magistrati